hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) <列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢? ...
開啟左側

<列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢?

238X 發表於 2006-4-23 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2006-4-23 17:18 發表

兜 路 其 實 葵 青 / 荃 灣 都 算 幾 嚴 重 ....

30 係 一 條 明 顯 的 例 子

美 孚 翻 荃 威 的 話 , 30X 可 能 20 ~ 25 分 搞 掂 , 不 過 30 行 25 分 後 應 該 未 離 開 到 葵 芳

出 九 龍 計 30X 一 樣 慢 , 除 了 行 荃 灣 路 , 葵 涌 路 , 快 過 30 , 我 一 D 都 唔 覺 30X 有 幾 快  

荃灣邊條全日線係快?

所以我成日懷疑九巴同紅小打籠通
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
M 發表於 2006-4-23 17:31 | 顯示全部樓層
屯門人都幾鍾意搭巴士架,佢地去港島區寧願搭961或962去
上環轉地鐵都唔搭西鐵轉地鐵。

新界西北區唔係個個都鍾意搭巴士既,住天水圍既人出市區
好多都係揀西鐵。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
n281 發表於 2006-4-23 17:44 | 顯示全部樓層

運輸署 及 運輸顧問公司 每年都有統計
該統計年報有得賣,圖書館亦可找到

根據幾年前的運輸署年報
全香港最多人選乘鐵路的區域是黃大仙區,100人中就有11人每日都乘鐵路,遠比巴士高
屯門及沙田區,較多人選乘巴士

搭小巴,南區最多(ams的服務一流)

KC3555 發表於 2006-4-23 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-23 17:31 發表

好多都係揀西鐵。

屯門人搭西鐵,又貴又唔等駛,
去荃灣深水巴士平一截,時間分分鐘仲快一截,去尖沙咀有巴又有260X。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ahbong 發表於 2006-4-23 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-4-23 17:31 發表

好多都係揀西鐵。

西鐵O係天水圍的確幾受歡迎
就算下晝兩三點非繁忙時間
往南昌方向都可以上到 60-80 人一車
繁忙時間就更加唔洗講...
往南昌月台隨時有三四百人等車

屯門人就當然搭巴士啦...
除非住兆康或者好近西鐵站啦

3AD60 發表於 2006-4-23 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-23 20:52 發表

西鐵O係天水圍的確幾受歡迎
就算下晝兩三點非繁忙時間
往南昌方向都可以上到 60-80 人一車
繁忙時間就更加唔洗講...
往南昌月台隨時有三四百人等車

屯門人就當然搭巴士啦...
除非住兆康或者好近西鐵站啦

若果以屯門站住近西鐵站既居民
來講佢地過海寧願搭隧巴961路線
都唔會搭西鐵轉地鐵,因為等地鐵
東涌線真係好難預地鐵東涌線既班次,
有陣時都要有排等,兼且仲要由香港站
行路去中環站都有排行先至可以轉到
地鐵港島線去其地地方,所以九廣西鐵
係好難吸引到屯門站既乘客轉地鐵過海.
反而去荃灣,深水步及旺角既地方
來講或者佢地會考慮搭九廣西鐵
而唔搭(九巴66路線,66M路線/步行往
屯門市中心搭60X路線等等...),呢個
問題就只好怪66路線,66M路線減班既
影響.

M 發表於 2006-4-24 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD60 於 2006-4-23 21:13 發表

若果以屯門站住近西鐵站既居民
來講佢地過海寧願搭隧巴961路線
都唔會搭西鐵轉地鐵,因為等地鐵
東涌線真係好難預地鐵東涌線既班次,
有陣時都要有排等,兼且仲要由香港站
行路去中環站都有排行先至可以轉到 ...

屯門人都鍾意搭花多少少時間等巴士都唔搭西鐵架,
西鐵通車後,仍然有唔少屯門人搭59A、66去葵涌。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
HY671 發表於 2006-4-24 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-22 20:03 發表
某日小弟搭111轉680返馬鞍山,
當小弟下車後,走去金鐘巴士總站搭680
剛好有家人同樣由111轉680,
噢!680剛剛開走了,這家人看見後,心情感到無奈.....
小弟只好等下一架680開出,
這家人的某弟弟有建議:<不如搭 ...

咪住先,111轉680係有轉乘優惠的,相信係因為呢個原因呢家人才會上
111,但為何去到金鐘走左架680就諗住轉地鐵或681?咁佢地果程111既
$8.9咪白蝕左?唔係咁神奇下話。

咁唔知樓主最後有冇留意佢地坐乜車呢?地鐵?681?680?
永遠懷念MJ
William87A 發表於 2006-4-24 16:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kp3011 發表於 2006-4-24 16:47 | 顯示全部樓層

原帖由 William87A 於 2006-4-24 16:28 發表

而家響尖東搭東鐵仲方便啦,仲駛乜轉觀塘線呀!

又一個守舊版友!

比 我 就 唔 願 響 尖 沙 咀 站 行 一 大 餐 先 去 到 尖 東 站