hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) <列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢? ...
開啟左側

<列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢?

gn3509 發表於 2006-4-24 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 黑翼 於 2006-4-24 19:33 發表

如果聽你這樣說,馬鞍山大部份居民每日乘搭的士甚至駕私家車返工?

唔好講少,呢度有位板友(唔係樓主,但請勿對號入座)成日話馬鞍山居民只要有一程過,
就算巴士收的士價都會搭云云...
今期流行:690是原罪
tse0856 發表於 2006-4-24 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-4-22 22:14 發表
其實新界西北區的市民好多鐘意搭巴士
唔係西鐵出月票同運吉狂CUT班次的話
西鐵想有十七八萬乘客,冇咩可能囉

十七八萬客一早有啦
之前都話接近20萬
lf5499 發表於 2006-4-24 20:46 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2006-4-24 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-24 14:14 發表

屯門人都鍾意搭花多少少時間等巴士都唔搭西鐵架,
西鐵通車後,仍然有唔少屯門人搭59A、66去葵涌。

屯門碼頭出市區幾乎與西鐵無關係
66 吸引之處(我認為)係平
superbus 發表於 2006-4-24 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-24 19:56 發表

馬鞍山居民大部份是私家屋苑,有些居民甚至很有米,除了乘搭私家車返工外,而且馬鞍山居民極喜愛搭巴士到了瘋狂地步,因為馬鞍山交通超級點與點,十分方便.......所以巴士點貴都好,馬鞍山居民都會上巴士的,舉列:早前 ...

咁我可唔可以話將軍澳人都好有錢?
佢0地有 98A 唔坐,係要坐 93K 出 APM 同創紀之城(仲要冷氣喎)
ksmbh 發表於 2006-4-25 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-24 17:57 發表

小弟之前已經苦口婆心咁講過好多次馬鞍山人視錢財如糞土,
不過只係比板友當吹水

如果馬鞍山居民比貴少少搭巴士都叫視錢財如糞土,
咁中環上落花園道/紅棉路既咁大堆的士客,
又算係咩.....富可敵國?
superbus 發表於 2006-4-25 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2006-4-25 00:02 發表

如果馬鞍山居民比貴少少搭巴士都叫視錢財如糞土,
咁中環上落花園道/紅棉路既咁大堆的士客,
又算係咩.....富可敵國?

咁半山居民的確有唔少係珍珠黎既
ksmbh 發表於 2006-4-25 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-24 19:56 發表

馬鞍山居民大部份是私家屋苑,有些居民甚至很有米,除了乘搭私家車返工外,而且馬鞍山居民極喜愛搭巴士到了瘋狂地步,因為馬鞍山交通超級點與點,十分方便.......所以巴士點貴都好,馬鞍山居民都會上巴士的,舉列:早前 ...

我又唔覺馬鞍山交通係超級點到點,
至少同大埔比,
差條682外,
其實都不相伯仲,
86C vs 72差不多慢,
271直接過87D落尖嘴,
681=307,
74X, 89D比,89D唔入荷理活但兜返個廣源,
85C兜完九龍又要停埋 一城搭勁耐先到馬鞍山....
咪又係麻麻地....
真係點到點快既得85M,43X,,繁時89D,681
3AD60 發表於 2006-4-25 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-4-24 14:14 發表

屯門人都鍾意搭花多少少時間等巴士都唔搭西鐵架,
西鐵通車後,仍然有唔少屯門人搭59A、66去葵涌。

但係66路線好少山景村,新墟及市中心
既居民會搭佢出葵涌,因為山景村已經
有收費平兼且唔洗兜路既57M路線,我相信
現時大興村既居民都會考慮過檔步行往
山景村搭57M路線/步行往建生村搭58M路線
而放棄搭66路線出葵涌,始終係大興村及
山景村既居民來講66路線收費貴之餘兼且
仲要晒時間先上屯門公路.

至於新墟及市中心既居民我相信佢地
會考慮搭西鐵轉車/步行往屯門公路
搭58M路線/68A路線出葵涌而放棄
搭66路線,始終係屯門公路有兩個選擇
出葵涌,仲好過係屯門鄉事會路等66路線
出葵涌.

M 發表於 2006-4-25 09:24 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD60 於 2006-4-25 02:37 發表

但係66路線好少山景村,新墟及市中心
既居民會搭佢出葵涌,因為山景村已經
有收費平兼且唔洗兜路既57M路線,我相信
現時大興村既居民都會考慮過檔步行往
山景村搭57M路線/步行往建生村搭58M路線
而放棄搭66 ...

唔好咁講,家陣新墟、市中心一帶搭66出葵涌上班既人
多既是。真係奇怪,點解有三分鐘一班既西鐵唔搭,係
都要搭三個幾字一班既66。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴