hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) <列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢? ...
開啟左側

<列舉>有什麼地方的居民如此喜愛搭巴士呢?

ahbong 發表於 2006-4-25 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-25 09:24 發表

唔好咁講,家陣新墟、市中心一帶搭66出葵涌上班既人
多既是。真係奇怪,點解有三分鐘一班既西鐵唔搭,係
都要搭三個幾字一班既66。

三個幾字先有一班 66
搭既乘客到抵又會有幾「多」呢?
俾盡你咪得果幾十人
西鐵 3 分鐘一班睇黎都唔只載幾十人吧
若果西鐵儲埋三個幾字既客先開一班車
剩係屯門站已經企到滿瀉喇

況且再睇下車費... $7.3 V.S. $13.5 (up)
幾乎一個 double
有人為慳錢唔搭西鐵不足為奇

china 發表於 2006-4-25 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-4-24 22:48 發表

咁我可唔可以話將軍澳人都好有錢?
佢0地有 98A 唔坐,係要坐 93K 出 APM 同創紀之城(仲要冷氣喎)

咁講,大埔廣福村d人都好有錢啦
我平均一星期坐兩次73x
次次出荃灣方向都有一/兩個人
(長者/成人比例參半)在廣福商場落車
仲唔係晒証客呢
china 發表於 2006-4-25 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-4-25 00:02 發表

如果馬鞍山居民比貴少少搭巴士都叫視錢財如糞土,
咁中環上落花園道/紅棉路既咁大堆的士客,
又算係咩.....富可敵國?

有d確實數據可以比較下

資料來源 2001年人口普查  經濟特徵統計數字
(由於01年未有馬鐵,故不採用其交通工具選擇數據)

街段—大合併組 編號 14304
(港島中半山) 花園道 55號 / 麥當勞道 2-24(雙)號

工作人口每月主要職業收入 :
* 上四分位數 HK$ 80000
* 中位數 HK$ 14500
* 下四分位數 HK$ 4000

編號 14220
(港島中半山) 舊山頂道 2-10(雙)號 / 梅道 12號 /
花園臺 1-3號 / 羅便臣道 1號

* 上四分位數 HK$ 100000
* 中位數 HK$ 28750
* 下四分位數 HK$ 3860
-------------------------------------------------------------------------------
樓宇組群 編號 ST0253
(馬鞍山) 恆康街 80年代 - 耀安 - 耀遜樓

* 上四分位數 HK$ 12000
* 中位數 HK$ 9000
* 下四分位數 HK$ 6000

街段—大合併組 編號 75731
(馬鞍山) 雅典居 - 1-10座

* 上四分位數 HK$ 51000
* 中位數 HK$ 27000
* 下四分位數 HK$ 7000

樓主| daiteioh 發表於 2006-4-25 11:31 | 顯示全部樓層

樓上有証據了........
噢,原來馬鞍山居民不是很有錢的,
sorry,向各位板友致歉
小弟都吹水而唔&#25274;嘴
唯一的原因是馬鞍山居民真是喜愛搭巴士及只是慣性搭巴士......
:P...................
kingprowm 發表於 2006-4-25 12:37 | 顯示全部樓層
不過此為 2001 年數據, 今年 2006 年,
加上呢兩年經濟好轉, 可能有些人收入增加了 !
hk_ayu 發表於 2006-4-25 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-4-25 00:02 發表

如果馬鞍山居民比貴少少搭巴士都叫視錢財如糞土,
咁中環上落花園道/紅棉路既咁大堆的士客,
又算係咩.....富可敵國?

視錢財如糞土同有冇錢係2回事
KZ2356 發表於 2006-4-25 21:26 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2006-4-26 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2006-4-24 18:28 發表

又唔出奇喎,九巴可能有自知之明,
反正0係荃灣點都唔夠地鐵砌,
索性引哂D小巴埋黎,減低紅小0係其他區的競爭力。

我一 D 都唔覺得好笑...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JC3987 發表於 2006-4-26 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-25 11:31 發表
樓上有証據了........
噢,原來馬鞍山居民不是很有錢的,
sorry,向各位板友致歉
小弟都吹水而唔&#25274;嘴
唯一的原因是馬鞍山居民真是喜愛搭巴士及只是慣性搭巴士......

唔想冒犯, 但睇左呢條題目咁耐, 出呢個結論的 "唯一原因",
會唔會係樓主分析能力未夠!?

見統計數字話, 半山區下四分位收入果個, 月入三千幾四千, 唔駛問阿貴,
果個應該係外傭來架啦, 即係話交通費根本唔關佢事.
但係馬鞍山收入六七千果個, 就算唔係戶主, 都好可能係要搭車出區外
返工的通勤者來喎.
如果咁就証明 "馬鞍山居民不是很有錢", 會唔會好笑左 D?

講番正題, 我都係住馬鞍山, 但如果話就算馬鐵月票咁平,
都仲咁多人搭巴士, 就代表馬鞍山居民, 鐵路幾平都唔搭,
巴士幾貴都搭, 會唔會以偏蓋全左 D?
冇錯, 如果用月票由馬鞍山出旺角, 尖沙咀, 甚至港島返工會平左.
但而家仍然搭巴士出入的一群, 有幾大部份如果改搭馬鐵係會平左/ 快左?
好簡單, 俾你用馬鐵月票慳埋幾多, 出到九龍轉地鐵果程
分分鐘同你敗晒佢有突.
仲未計響馬鞍山呢邊要俾多三蚊駁車上山果 D 呢....
(所以到將來九鐵地鐵取消再入閘費, 對每程轉車多數要重頭俾錢的
巴士係一大考驗)

其實出月票果陣, 我 D 朋友個個都係自己計盤數, 諗下制唔制得過架啦.....
我相信普羅市民都係咁, 而唔係各位所想有咁多人係喜愛巴士到
要同自己荷包鬥氣.
而且馬鞍山的巴士服務, 除左 681 之外, 未好到果個程度.
n281 發表於 2006-4-26 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ2356 於 2006-4-25 21:26 發表
本人住在馬鞍山耀安村。
本人認為馬鞍山居民只係慣性搭巴士。
耀安村、錦英苑呢D遠離馬鐵站的屋村造就慣性搭巴士。
本人多次由耀安村前往最接近的馬鐵站馬鞍山站都要約十分鐘步行,而由耀安村最入個座步行 ...

馬鞍山居民擁有私家車
比沙田/荃灣/大埔等近郊區域為高

不少馬鞍山居民駕駛私家車出入