hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 突然「增直」﹐令人上錯車
開啟左側

突然「增直」﹐令人上錯車

kei_hk 發表於 2006-4-22 21:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

星期四晚﹐小弟在尖咀食完飯﹐坐車回青衣﹐當然係41a啦。

見到部「大肚婆」停燈位﹐準備開車﹐一見之下﹐ 有1字同a字﹐以為好行1a﹐再望多之﹐1a之前仲有一隻字﹐心想「唔係行41a呀」。部車行到來巴士站﹐我終於肯定係行41a﹐估唔到有特見﹐還有新車坐。

當部車行到深水步﹐有一位中年人追車﹐司機有特他﹐最後他成功上了車﹐並且用八仔付款。

車也同時開動﹐唔知點解他又知道自己上錯車﹐於是急急腳走回下層問司機﹐部車行那條線﹐於是司機答他行41a。

此人於是講了一句「嘩﹐部車這樣新﹐我仲以為係42a﹐等我上錯車﹐可唔可以在此下車呀?」

唔通﹐乘客都係認車款來決定行走路線?

ps. 此車真係全新的一批車﹐不是avw﹐而係avbw5?﹐是m字頭的車牌。

GD1570 發表於 2006-4-22 22:09 | 顯示全部樓層
我都有一個這樣的經歷...
(情況發生在58M/58P身上)

話說在葵芳地鐵站,58M同58P會排埋同一條隊;
而通常我搭開的58P都唔會入坑上客,而係橫放在車坑的出口上客...
話說有一次我要去屯門市廣場,當天因為知道趕時間的關係,所以由新都會一路跑過葵芳地鐵站再去到巴士總站,見到一部在坑內的巴士上緊客,而排隊的位置仲有好多人排緊隊,心諗佢定應該係等緊58P,於是咪即刻跑上車囉....

當部車去到青山公路和記行前的分站時,見到有客上了車後又跳返落車,心諗:這部唔係58P嘛(因為通常好多人都以為58P會停屯公三站),當時都仲未清楚的;一去到荃灣千色店外的分站,終於知道原來自己肯定係搭錯車了....當然原因各位可以估估下啦,但搭開的一定知道點解架啦..

自此之後,我搭親巴士都一定MAKE SURE係自己搭的那一條線先會上的....
你有你可愛,我有我好笑。
chrisappear 發表於 2006-4-22 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2006-4-22 21:55 發表
唔通﹐乘客都係認車款來決定行走路線?
ps. 此車真係全新的一批車﹐不是avw﹐而係avbw5?﹐是m字頭的車牌。

如果係搭慣搭熟o既路線,有些乘客真係會先睇車款,後看號碼.
在我心目中,金白參半,無直梯車,熱狗少,就係41A象徵.
PS:AVBW未有五十幾部咁多喎...

DK704_3N133 發表於 2006-4-22 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2006-4-22 21:55 發表
星期四晚﹐小弟在尖咀食完飯﹐坐車回青衣﹐當然係41a啦。

見到部「大肚婆」停燈位﹐準備開車﹐一見之下﹐ 有1字同a字﹐以為好行1a﹐再望多之﹐1a之前仲有一隻字﹐心想「唔係行41a呀」。部車行到來巴士站﹐我終 ...

幾點先?
如果11點幾ge係N102 ge派車

我自己有時搭A型號行B線.....
我會問自己係咪搭緊A線.......

Ketsu 發表於 2006-4-22 22:36 | 顯示全部樓層
以前我響沙中都見過人有咁既情況
有一次響呢度搭車返青衣(我先唔講係邊條線)
架車行到北橋果陣
有人突然問:
「請問架車到左石圍角未呀?」
另一人答:
「呢度已經係青衣黎喎!」
果個人:
「下?佢都係o岩o岩過左城隧咋喎!」
另一人:
「呢架係49P黎架!」

又一個唔睇清楚就上車既例子!
Abusing dead rule -> Denial of reality
bose_hung 發表於 2006-4-22 22:46 | 顯示全部樓層
小弟做得巴士迷,
亦試過一次……

話說小弟兩年前去完愛蝶灣(愛秩序灣),
下一站去中環,
當然係搭 720 啦!
去到愛蝶灣分站,
見有部 Centro 埋站,
個電牌D字密密麻麻,
都估到係「中環(港澳碼頭) 720 特快」o架啦~~
(當年仲未改用城巴字款)
咪就咁入錢上車囉……

因為係 Centro ,
而且係總站出o黎第一個站,
小弟就諗都唔諗就坐上層車頭。
當去到電車路某燈位時,
部車停o係部客貨 Van 後面。
小弟望落部客貨 Van 車尾玻璃,
倒影出自己坐緊部 Centro 個牌箱--
「xxxxx 720A 」!
唔係嘛 ?! 720A ?
去金鐘之o番,
去唔到中環喎~~
(下刪數十字粗言)

小弟覺得做巴迷做到咁,
都唔知話係「高境界,唔使睇路線牌都估行邊條線」,
定係「低B仔!搭巴士咁基本o既動作都唔識做!」……
prmy3008 發表於 2006-4-22 23:08 | 顯示全部樓層

搭 118P 回程
多數都會有 d 維園道、北角客
幾乎兩個禮拜就有一次
HY2190
da54 發表於 2006-4-22 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-4-22 22:46 發表
小弟做得巴士迷,
亦試過一次……

小弟幾年前試過等 18,一路等車一路睇書....
跟住黎左架上左「捷徑王」廣告的 12m 躉,
當時呢批車都係行 18 居多嘛,結果一下就
衝上車,嘟埋八達通.... 跟住先發現扣左 $9.4....
我就知道上錯車.... 原來係左架 101.....
認真羞家~
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| kei_hk 發表於 2006-4-22 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2006-4-22 22:27 發表

幾點先?
如果11點幾ge係N102 ge派車

我自己有時搭A型號行B線.....
我會問自己係咪搭緊A線.......

是10點幾﹐去到長安約11:30-11:45。

60M 發表於 2006-4-23 00:35 | 顯示全部樓層

認車型係好傻仔架

我試過將59M當左60M咁搭...

我原本 o係屯公前果個站等緊60M

睇到有部AMN埋站就上左車

雖然我有睇清楚係收6個9

點知佢竟然無轉去泳池而直去

果一刻...我知道自己中招了

呢部原來係59M...

另外,

我亦試過搭錯未全日 o既258D, 以為佢好似58系咁停

同埋搭錯過58P...