hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 突然「增直」﹐令人上錯車
開啟左側

突然「增直」﹐令人上錯車

exspeed 發表於 2006-4-23 17:13 | 顯示全部樓層

試過係屋企樓下等 66x 出
旺角, 有部 AV 埋站, 上左車,
架車轉入杯渡路就覺得唔妥...

原來上左 66M
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
av220 發表於 2006-4-23 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-4-23 15:12 發表

土瓜灣附近

p.s 唔止4個站相遇下話
紅隧口,山谷道,北拱街,夏巴
洋葵樓,亞皆老街球場,富豪東方酒店

有7個啦....

就算唔計富豪東方都有6 個 xd

回正題, 我多數會睇清楚路線先上車.

夾硬計算有一次GE~
個次由土瓜灣去紅火, 見到ADS 黎就以為係11K,
(個時11K, 21, 11X 都係用緊龍仔掛牌.)
上左車一嘟八仔, 噢.........$6.2, 原來上左11X.
好彩在兩條線都一樣去到目的地, 唔駛落車再轉咁狼狽,
但就白蝕左幾蚊比九巴.........
咖喱 發表於 2006-4-23 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-4-22 23:16 發表

小弟幾年前試過等 18,一路等車一路睇書....
跟住黎左架上左「捷徑王」廣告的 12m 躉,
當時呢批車都係行 18 居多嘛,結果一下就
衝上車,嘟埋八達通.... 跟住先發現扣左 $9.4....
我就知道上錯車.... 原來 ...

小弟 4 年前o既年 30 朝早都試過你依個情況,
當時o岩o岩行出維園o既正門, 見到有架 601 準備埋站, 但係去到站頭話都無諗就衝上車,
過o左 8 仔, 比你仲大劑 tim, 扣o左 $ 18.20, 咁問個司機啦, 依架咩車呀, 佢答 680 囉......
喊都無謂啦果時..........諗起都覺得白痴兼好笑~
3AD60 發表於 2006-4-23 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-4-22 23:16 發表

小弟幾年前試過等 18,一路等車一路睇書....
跟住黎左架上左「捷徑王」廣告的 12m 躉,
當時呢批車都係行 18 居多嘛,結果一下就
衝上車,嘟埋八達通.... 跟住先發現扣左 $9.4....
我就知道上錯車.... 原來係左架 101.....
認真羞家~

我想問你係唔係講緊新記18路線呀??

反而九記既18路線我都有呢個
情況出現,我試過係大角咀道行路
準備搭九巴31B路線去石梨既時候
我見到有部ATR準備埋站,於是我就
跑到巴士站追果架巴士,我當時
仲已為果部車係九巴31B路線,
點知果架車係九巴18路線,我懵然
不知既情況之下上埋車括埋八達通卡
先知上錯車,因為31B路線全程收$4.7,
至於18路線全程收$4.0,雖然我自己
就上錯車,到最後我就唯有照搭架
18路線係深水步(海壇街)落車,
之後行路去西九龍中心等31B路線
去石梨同埋可以亨用31B路線冷氣巴
$4.0既分段.

238X 發表於 2006-4-24 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2006-4-23 22:48 發表

我想問你係唔係講緊新記18路線呀??

一個上巴士板咁多年既人唔知新巴叫過旗下既
18 號路線為捷徑王,有少少難以入信...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
jubilant 發表於 2006-4-24 03:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2006-4-23 17:05 發表

大 欖 線 係 唔 限 邊 度 轉 車 既

就 算 去 到 葵 芳  (265M / 269M 最 後 相 同 分 站 ) 轉 亦 得

據聞就算你由元朗去天恆搭269D去天華轉265B都只係收$3.5
yuenpo 發表於 2006-4-24 04:59 | 顯示全部樓層

我試過在九龍出見到有架新巴 VA 上客
就想住返到堅城的904,就上左車
架車收我9.4/8.9
過左隧道後到嘉安街
e...架車靠左的
果時知到出事啦...上左905
於是呢只好步行回家
DY8711 發表於 2006-4-24 10:23 | 顯示全部樓層
我試過2次,
一次等10號,遠處見有部喝采...
上左車入左4蚊,點知部車上左斧山道天橋,
當時仲諗係司機行錯路,
去到啟業村先知死,拿拿臨落車~~原來搭左11c~~

另一次係想入清水灣,
見有部ads@91黎緊,
當部車轉去西貢公路,我就知戇居左,
應該係91,92一齊黎,一樣係ads,結果上錯左92...
而同行既幾個朋友仍然好幸福咁全不知情~~
我細細聲同佢地講,點知佢地就鬼死咁大聲問點算,
荒死人唔知...果刻我真係無地自容...
最後嚮白沙灣落車,誤打誤撞搭船改去3星灣!!
不是我的...我不要...
fai 發表於 2006-4-24 11:59 | 顯示全部樓層
上車只睇車型唔睇號碼,我都會。在上環等720回太古城公司或者在太古城等720/A
去灣仔,一見60xx真係睇都唔睇就會上車,如果個日新巴發神經搵60xx行104(上環)
或者110(太古城)我實賴晒野。
AP149 發表於 2006-4-24 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 jubilant 於 2006-4-24 03:02 發表

據聞就算你由元朗去天恆搭269D去天華轉265B都只係收$3.5

仲有係元朗搭269D轉269B,C都得 不過264M轉又冇架wo 好得意
低級趣味扮高級:369