hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴投得「將荃線」專營權
開啟左側

[問題] 九巴投得「將荃線」專營權

JC8385 發表於 2015-2-3 20:33 | 顯示全部樓層

不過都收到10.7啦
俾我係九巴就唔做分段
下繁黃大仙執雞而且快過40
執得一個得一個啦
kmb71k 發表於 2015-2-3 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2015-2-3 18:07 發表
九巴做就爛橙,新城做就線王

之前話新城會中標既人一定匿埋係度喊梗

原帖由 kay 於 2015-2-3 20:27 發表
開88X都唔改80X

好似係有人反對先至唔改80X喎
以上回應,是否可行?是否合適?
3ASV174 發表於 2015-2-3 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-2-3 19:53 發表

據小弟打探,新城曾經以為自己會贏,而政治因素上都係新城佔優.

看來新城班策劃部要塗定KY返工
唔緊要,請新城痛定思痛,
將沙二號線仲等緊你。
3ASV174 發表於 2015-2-3 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-2-3 19:59 發表
不過我咁睇,四順秀明道荃灣線有可能只開到上秀收工,唔入將軍澳.
話說將南o個邊都幾多聲音話「條慢線唔係只係俾秀順去荃灣,仲要俾將南去秀順」,
所以將南係乜都要晒,縮返出去既機會其實唔高。

當然依家最要觀望既,
唔係有無轉乘,而係究竟條快線秀順停唔停站。
FBI2 發表於 2015-2-3 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 skybluelok 於 2015-2-3 20:33 發表

咁又唔係咁諗

係老九眼中,本來有一班客就係98A/13M/29M轉38/40/42C,跟住又有另一班客係搭鐵
今次投到除左將D客左手交右手,再搶倒其他客之外,仲唔好俾新巴有任何藉口插旗

比新巴投左,成個觀塘山上、新安達臣區、將軍澳,甚 ...

安達臣變成九城第二個新戰場,不過九巴對安達臣既態度或許遠比將荃低,因為九巴本身都HEA做42,冇乜肥地盤,唔怕俾人搶.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2015-2-3 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-3 20:38 發表
唔緊要,請新城痛定思痛,
將沙二號線仲等緊你。

都係一句,新城班策發都係要塗定KY返工.
不過,塗完KY入老細房可能笑住走,因為變相幫公司蝕少左錢.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2015-2-3 20:45 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-2-3 20:40 發表
話說將南o個邊都幾多聲音話「條慢線唔係只係俾秀順去荃灣,仲要俾將南去秀順」,
所以將南係乜都要晒,縮返出去既機會其實唔高。

當然依家最要觀望既,
唔係有無轉乘,而係究竟條快線秀順停唔停站。 ...

將南班友真係好麻煩
你睇條垃圾線796S取消都俾佢地插一餐,我同佢地講不如搵綠小做好過.
mak5052 發表於 2015-2-3 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-2-3 20:11 發表
不如開新系
97AB
始終93係寶林
7尾當插入彩明既新系列

此線為九巴首條入調景嶺的常規非過海線, 該用回昔日調景嶺區的0字尾, 建議為290 (正線) / 90 (副線經四順中秀)
FBI2 發表於 2015-2-3 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-2-3 20:49 發表

此線為九巴首條入調景嶺的常規非過海線, 該用回昔日調景嶺區的0字尾, 建議為290 (正線) / 90 (副線經四順中秀)

又曲線?
mak5052 發表於 2015-2-3 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 JC8385 於 2015-2-3 20:33 發表
不過都收到10.7啦
俾我係九巴就唔做分段
下繁黃大仙執雞而且快過40
執得一個得一個啦

觀塘山上仲收$10.7, 就輪到觀塘區嘈了 (40 vs 將荃), 至少該開個寶達往荃灣 $8.8 分段 (現時13M, 29M < > 40 BBI 共計全程幾錢?)