hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 廣州白雲機場第三跑道已啟用
開啟左側

廣州白雲機場第三跑道已啟用

hkth 發表於 2015-2-5 13:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日(2015年2月5日)0000-0800曾經關閉8小時.

白雲機場新聞稿:
白云机场今晚零时至8时关闭

--香港機場何時才有第三跑道啊?
stevensiu 發表於 2015-2-5 20:53 | 顯示全部樓層
睇黎要到2048先有
Oliver_ME16 發表於 2015-2-5 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-2-5 13:19 發表
今日(2015年2月5日)0000-0800曾經關閉8小時.

白雲機場新聞稿:
白云机场今晚零时至8时关闭

--香港機場何時才有第三跑道啊?

有跑道都冇人做機,有乜用?
我...
SPkent 發表於 2015-2-6 03:37 | 顯示全部樓層

新聞同時報導了客運大樓北翼興建中,睇嚟展板中客運大樓嘅終極規模要成真了
攝於2007年8月小弟首次參觀白雲機場時
cn2661_2d32 發表於 2015-2-6 15:41 | 顯示全部樓層
最大問題of 香港個機場唔係冇第三條跑道,

1. 白癡都知, T2有得check in冇得登機, 要番入T1登機....低能.
你起個所謂T2商場仔出來純為左增加checkin櫃位係咪短視左d?呢個叫Terminal不如叫做商場.

2. 個"衛星"大樓有得登機, 但得幾要橋仔冇啦啦要熬巴士過去....不如你泊停機屏用樓梯上啦笨.

我記得之前唔知邊道睇過. 本來個垃圾衛星個位係規畫左起多個X 型Terminal. 仲要係同T1之間地底已留晒通道.
不過唔知邊個白癡仔縮骨, 諗左衛星樓呢個Goodest Idea出黎.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
siupy 發表於 2015-2-6 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2015-2-6 15:41 發表
最大問題of 香港個機場唔係冇第三條跑道,

1. 白癡都知, T2有得check in冇得登機, 要番入T1登機....低能.
你起個所謂T2商場仔出來純為左增加checkin櫃位係咪短視左d?呢個叫Terminal不如叫做商場.

2. 個"衛星"大樓有 ...

呢度有講
http://www.pentoy.hk/%E7%A4%BE%E6%9C%83/l319/2014/07/25/%E6%9E%97%E8%B6%85%E8%8B%B1%EF%BC%9A%E4%BA%8C%E6%B5%81%E7%9A%84%E8%B5%A4%E9%B1%B2%E8%A7%92%E6%A9%9F%E5%A0%B4-%E7%AB%B6%E7%88%AD%E5%8A%9B%E9%9D%A0%E3%80%8C%E6%A9%8B%E3%80%8D%EF%BC%8C%E4%B8%8D/
DIH 發表於 2015-2-7 14:20 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

X型或後來加碼的雙Y型大樓,係設在中場位置,十幾年前我都睇過規劃,
航空探知館初開時都有個模型,當時邊有乜鬼野三跑,而家唔知有冇收埋到。

中場客運廊無啦啦變成打狗棒,浪費土地,橋位又唔係多。
雙Y型可以一個APM站serve晒整座大樓,但係打狗棒就每條要一個站,效率低下。

咁大個機場島就咁浪費晒,邊有信心畀佢起三跑。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
區麗芝 + 1 + 10 邊有信心畀佢起三跑

查看全部評分

rickywk 發表於 2015-2-7 16:10 | 顯示全部樓層
但新跑道同現有跑道太近,只係一個GDP工程,實際唔可能同現有跑道同時運作
中國好多多跑道機場都係咁,為GDP而起
oman 發表於 2015-2-8 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2015-2-7 14:20 發表
X型或後來加碼的雙Y型大樓,係設在中場位置,十幾年前我都睇過規劃,
航空探知館初開時都有個模型,當時邊有乜鬼野三跑,而家唔知有冇收埋到。

中場客運廊無啦啦變成打狗棒,浪費土地,橋位又唔係多。
雙Y型可以一個APM站serve晒整座大樓,但係打狗棒就每條要一個站,效率低下。

咁大個機場島就咁浪費晒,邊有信心畀佢起三跑。

LHR, T5 都係打狗棒咁

其實新起泊位都唔夠用,當初個規模要大D
OTIS401 發表於 2015-2-10 02:41 | 顯示全部樓層

個人覺得機場現在的問題不是在跑道上,機場的硬件本身係世界上已經算係一流
而是在管理方面上軟件九流,已經當左係一個商場去經營,而不是一個客運大樓
連最基本既outer bay接駁服務都可以做到咁差,行李又愈等愈耐
起到成個香港都係跑道都冇用啦

印象中年前唔知邊個官員話新加坡樟宜有3條跑道,所以香港都要急起直追起多條
心諗人地個機場世界第一又唔見你話要跟,同埋樟宜機場的其中一條跑道不是作軍事用途的嗎?