hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論]新巴42派車
開啟左側

[討論]新巴42派車

慶回歸.VA21 發表於 2006-4-24 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-4-24 01:46 發表

但有quota制 ga 嘛,多左唔賣或拆左批車仲可以點?當然捨3A保低地台車。

識唔識咩叫在商言商﹖
計下數好唔好 ﹖
3A加埋有幾多架﹖
新巴低地台車又有幾多架 ﹖
之後再計下個比例
現時黎講,有無可能要求一間巴士公司全部都用晒低地台車呢﹖
九巴都大把非低地台車啦 .. 又唔見你叫佢拆左佢 ﹖

*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
 樓主| LN9267 發表於 2006-4-24 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-24 13:21 發表

識唔識咩叫在商言商﹖
計下數好唔好 ﹖
3A加埋有幾多架﹖
新巴低地台車又有幾多架 ﹖
之後再計下個比例
現時黎講,有無可能要求一間巴士公司全部都用晒低地台車呢﹖
九巴都大把非低地台車啦 .. 又唔見你叫佢拆左佢 ﹖

九巴又唔係這回事,現時九巴最重要係全冷,低地台車要慢慢來。

反而新巴低地台車多,可以盡快全部用低地台車。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
DA33EW4639 發表於 2006-4-24 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2006-4-24 16:41 發表

以盡快全部用低地台車?唔駛錢咩?3A黨仲用得,慢慢轉都未遲
642 發表於 2006-4-24 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-4-24 16:41 發表

咁講龍運仲多低地台車喇
又唔叫龍運全部用低地台車?

板友kingprowm講得岩
內陸線條條線一,兩架最公平
一來又可以用到批車
二來又唔驚邊度一陣又無晒低地台,一陣又全線低地台

不過我驚而家42好似00~01年既96咁,一窩蜂咁黎,一窩蜂咁走
nwfb1001 發表於 2006-4-24 23:03 | 顯示全部樓層

如果係咁,到時要加價就唔好怨喇
a396 發表於 2006-4-25 01:24 | 顯示全部樓層
我覺得 三甲黨 對 Rt.905 o黎講
係一件好事, 尤其係 VA, 係好有
速度感o既車, 對想快少少o既人
會比較有利.

至於將線果邊, Rt.692 同 790
系線o既客源唔多, 派兩三架二
手車落去已經夠哂.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2006-4-25 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 DA33EW4639 於 2006-4-24 19:21 發表

以盡快全部用低地台車?唔駛錢咩?3A黨仲用得,慢慢轉都未遲

絕對同意, 我覺得超低地台巴士
都只係好普通o既公共交通工具,
除o左上落方便之外, 其他功能
同有上落梯級o既一樣, 況且仲有
唔少數目有上落梯級o既巴士仲
行緊. 所以與其要急住轉超低地
台巴士, 倒不如將行o左十年都未
到(或十年鬆o的)o既非低地台巴
士續牌. 要物盡其用喇, 既可以
行得耐o的, 又可以慳番筆錢.

有新車出牌o既我都想坐呀, 但係
都要諗o下要供車, 仲要一筆保養
同維修費, 仲有教導員工學識整
新車o既錢呢? 買新車所帶o黎o既
負擔真係唔細呀!
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2006-4-25 01:57 | 顯示全部樓層

我覺得如果城記需要低地台車,
可以同新記交換, 咁可以取得平
衡, 減少城記o既非低地台車比
例.

不過我諗新城呢兩間公司未必
會諗呢個問題 ,因為過多四五年
會係換車潮, 而且仲有限額限
住.

我記得董事總經理鄭生一上任
就已經表明新城會o係五年內
買百幾架新車, 所以唔駛咁急
住要將非低地台巴士賣走, 橫
掂賣o左之後都未必有第二個
買家肯買呢批三手車.
獨派交通迷同政治學人
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-25 12:55 | 顯示全部樓層

既然你都覺得佢低地台車多,咁即係根本無必要短期內再換更多低地台車啦 ~
就算新巴真係全部用低地台車又點 ﹖
城巴呢﹖
而家佢地係同一集團
之前建議你計下數評估下先好出文,睇怕你都係無做過 ~
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
Cantona 發表於 2006-4-25 13:36 | 顯示全部樓層

這位板友提出的,正是一個合理而不現實的要求
全部巴士轉為低地台,對乘客而言當然是一個服務提升的象徵
可是,在現實環境下,巴士公司能夠一次過把非低地台巴士退役呢?

誰人不想享受快靚正而又舒適的服務?不過真實世界又能否做到?