hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 取消296M,更改93M行車路線及加設放學時間班次 ...
開啟左側

取消296M,更改93M行車路線及加設放學時間班次

最後熱狗 發表於 2015-2-9 20:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:

現時296M行車路線迂迴,過時的路線令此線只在上學和放學時間數班車比較多客,而非繁時客量非常慘淡,加上將荃線開辦後已經可以複蓋其功能,故建議將此線取消以騰出資源。為配合296M取消,93M更改行車路線及加設放學時間班次。

建議:

93M彩明[size=12.0359992980957px]↺油塘

1.彩明總站$6.1
2.健明邨
3.尚德廣場
4.佛教志蓮小學
5.將軍澳廣場
6.銀澳路
7.培成路
8.厚德邨
9.景林邨
10.寶林總站
11.英明苑
12.寶仁樓
13.翠林邨
14.康盛花園
15.馬游塘村
16.寶達邨
17.秀暉樓
18.興田
19.康逸苑
20.啟旺樓
21.啟田商場
22.基孝中學
23.聖安當女書院
24.高超徑
25.金栢閣
26.龍栢閣
27.康雅苑
28.德康樓
29.德敬樓
30.興田
31.曉光街
32.秀暉樓
33.寶達邨
34.安達臣道$5.1
35.馬游塘村
36.茅湖仔
37.康盛花園
38.翠林邨
39.寶林消防局
40.欣景路
41.景林邨
42.厚德邨
43.厚德商場
44.煜明苑
45.寶盈花園
46.唐明街
47.彩富閣
48.彩明總站

星期一至五班次:
------

歡迎討論

GK3258 發表於 2015-2-9 23:11 | 顯示全部樓層
時間黎計,回程食唔到番學客,寶琳至彩明個燒油既
去程計只係行多個坑口
但係寶翠去尚德既客就忽略左
唔多得
 樓主| 最後熱狗 發表於 2015-2-9 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-2-9 23:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
時間黎計,回程食唔到番學客,寶琳至彩明個燒油既
咁ching你認為邊個時間先食到班客呢?
GK3258 發表於 2015-2-10 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 最後熱狗 於 2015-2-9 23:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁ching你認為邊個時間先食到班客呢?
其實條線呢個走線回程根本同將荃一樣,呢個走線其實真係重疊
其實如果你目的係同將荃瓜分296M,就唔應該同將荃同一走線
班次方面,亦應就番番學客,同時唔趕93M本身響油塘既客
你既建議,飛走坑口,早繁開多一兩班響番黎食正翠寶尚德客(7:20左右番到寶琳既車),咁就可行少少
不過尚坑班客點處理就難
 樓主| 最後熱狗 發表於 2015-2-10 10:38 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

其實小弟建議既原意係將重點放咗喺全將軍澳來往藍田/油塘既學生客,小弟覺得呢個係一個幾大既肥豬肉,加上翠林至油塘路線避免了與港鐵重疊,所以走線比較大膽。

小弟亦已按你的意見提早班次至0625,但我恐怕20分鐘一班會做成頂閘情況,未知現時的93M會否出現企滿的情况?

Ching,其實小巴108A已可以複蓋尚坑客源,亦比296M密得多。
kmb71k 發表於 2015-2-10 17:20 | 顯示全部樓層
我諗唔應該用對外路線來做對內服務
296M同293系服務對象根本唔一樣
以上回應,是否可行?是否合適?
GK3258 發表於 2015-2-10 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 最後熱狗 於 2015-2-10 10:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實小弟建議既原意係將重點放咗喺全將軍澳來往藍田/油塘既學生客,小弟覺得呢個係一個幾大既肥豬肉,加上翠林至油塘路線避免了與港鐵重疊,所以走線比較大膽。

小弟亦已按你的意見提早班次至0625,但我恐怕20分鐘一班會做 ...
108A係就係覆蓋到,但係我睇既係事實,就係早上番學時間起碼廿幾三十人係尚德去坑口。而且同鐵路重疊,短距離而且疏係好難搶到客既。尚德去油糖藍田,係唯一可能既客源,其他地方,例如坑口寶琳,真係唔會有肉食
九巴,諗掂點找將荃廿部車都R爆頭啦,無乜可能再整車落好大風險會蝕既線上
 樓主| 最後熱狗 發表於 2015-2-10 18:40 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-2-10 17:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
108A係就係覆蓋到,但係我睇既係事實,就係早上番學時間起碼廿幾三十人係尚德去坑口。而且同鐵路重疊,短距離而且疏係好難搶到客既。尚德去油糖藍田,係唯一可能既客源,其他地方,例如坑口寶琳,真係唔會有肉食
九巴,諗掂點找將荃 ...
108A禁密車我就唔係好信會應付唔到嗰一個moment既人潮囉。如果d學生會流失去鐵既話,一開始就唔會有人肯去等呢條咁惡等既296M。
其實話就話擺咗重點喺TKO<->LT/YT啫,但事實上佢仲做緊將南<->秀茂平/康翠,康翠/坑寶<->藍田/油塘。但何以貝得坑寶<->藍田/油塘冇得做呢?

hasee25 發表於 2015-2-10 22:50 | 顯示全部樓層
根本296M就應該集中尚德至康盛花園,去醫院就792M落車分段取代算啦