hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區內短線重組
開啟左側

沙田區內短線重組

cong 發表於 2015-2-20 22:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kmb71k 發表於 2015-2-20 23:30 | 顯示全部樓層
280S開o黎載空氣, 駿景園行去火炭站搭火車又唔係遠

283走線明明係而家係最直接, 而家無厘頭兜去城河東, 對四美一帶唔吸引, 趕客乎?

283C咁兜法似乎太趕客, 不如顯徑開經四美後直接上公路直飛科學園好過啦
以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-21 00:04 | 顯示全部樓層
難得一個冷門建議
一睇內容就只係將區內線斬到碎晒就叫重組
都咪話唔失望

沙中係第一大熱點
但第二大熱點源禾路就要同大圍區分離
單係睇到lee個位已經可以堆田區見
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| cong 發表於 2015-2-21 00:06 | 顯示全部樓層

樓主| cong 發表於 2015-2-21 00:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-21 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2015-2-21 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

大圍源禾路由72A/85做
72A神級班次
85單邊分段

板友,玩都唔好玩得咁過份
問題一堆

1.82K
新田圍>大圍?

2.83K
單邊愉翠苑?

3.280
再要上火炭山頭再拉長行車時間
對穗禾客完全冇咩好處
除左幫811手?

4.283
你要玩到咁絕
認為點兜返都要被迫搭你咁都冇辦法
不過冇可能落到區

5.284
濱景非要行出去搭車出沙中不可?
去沙中既路線兜到一個咁既情況
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2015-2-21 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2015-2-21 00:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 280S 開黎係俾轉乘客, 同埋令280唔駛兜入去
2. 283 兜過去用多幾分鐘係想做埋大圍站至四美, 四美沙中客,唔搭283仲可以搭咩?佢地係趕唔走既 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/lol.gif
3. 283C 唔係顯徑兜就係四美兜,如果用你果個方法,要上返公路就要返轉頭去大圍站, 似乎更兜

1. 轉乘? 為一小撮唔知幾多人用既轉乘而開多條線, 善用88K算吧啦

2. 為一個大圍站而搞到沙中客陪兜? 我搭返80K/88K唔好? 仲有而家82B有板你睇

3. 你係唔係唔知美林邨有條支路上城隧公路去大埔方向? 駛乜兜到去大圍站? 你究竟去過美林邨未?

你唔熟沙田既就唔好亂咁建議啦
以上回應,是否可行?是否合適?
reason 發表於 2015-2-21 02:54 | 顯示全部樓層
睇完得一個感覺,你住火炭?
全日單位數班次待遇真係唔係人人有。
 樓主| cong 發表於 2015-2-21 09:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-21 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2015-2-21 09:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

源禾路去大圍平(72A)密(轉乘)直線(85)都有, 對比80K $5.1, 85 平均 $5.75唔算過份

1. 依家 82K 神級班次做新田圍>大圍有幾多人搭? 如果改281M兜大圍火車站又得唔得?
2. 愉翠苑用284
3. 如果280S/288改為留88K,咁火 ...
72A班次同服務時間咁優質?
平均轉車計咪即係都要等6-10分鐘先得
但88K平均都係得6-10分鐘 ja wo...
而問題係明明而家服務好地地
改完之後服務水平大幅度下降
咁就已經係好大問題

1.神級得o黎真係有人用82K新田圍來回大圍/美林
搵281M兜入去火車站都得既
不過進一步加重281M區內成份
但82K繼續冇客
就咁睇上面既定位都出左事
唯一多左新田圍<>沙角乙明
但lee個位都出事啦
由81K加82K變半個鐘一班既82K

2.即係沙中去愉翠苑要先入石門先有得返屋企?
咁同唔做愉翠有咩分別?

4.多條線落大圍當然好
但就拖左一班沙田人落水咁解
之前老九82K>82A都可以做到lee一樣
又唔使拉沙田客落水

3+5.希望閣下知道自己既建議有幾大既問題
原本區內線既問題係冇錯
坐足全程既人唔多
區內線某程度上重疊引致客量唔高
加上區內仲有小巴線競爭令到沙田既區內線客量都唔多靚

之但係建議出o黎既人係不斷叫人行
半個鐘都唔使既車程就去轉車