hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員建議93K延長至維港灣
開啟左側

區議員建議93K延長至維港灣

TP人 發表於 2006-4-25 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 24/4/2006 09:44 發表

Need change no 93K>93

改做 93 好似怪怪地
不過如果真的改往大角咀,
我又諗唔到有甚麼理由 keep 住個 K 字
創出自己一片天空  重新領回自我國度
eric278 發表於 2006-4-25 08:24 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2006-4-25 01:22 發表

改做 93 好似怪怪地
不過如果真的改往大角咀,
我又諗唔到有甚麼理由 keep 住個 K 字

實際上,甚少人會坐93K去旺角火車站轉乘九廣東鐵。
將軍澳居民若要乘東鐵,多會坐地鐵去九龍塘轉車。
還看香港公交
dennislokawai 發表於 2006-4-25 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-4-25 08:24 AM 發表

實際上,甚少人會坐93K去旺角火車站轉乘九廣東鐵。
將軍澳居民若要乘東鐵,多會坐地鐵去九龍塘轉車。

亦有人會搭98C轉東鐵的
youtube.com/c/dennislokawai
superbus 發表於 2006-4-25 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2006-4-24 14:43 發表
我覺得唔改仲好@@...

就表現睇由寶林至維港灣
講就好似方便左兩地d居民
但諗深層r,上面都有講
點到點咁坐....
有幾多人會咁坐r?... 98A <>16唔係仲方便咩?
甚至坐落寶達轉 13D 都得
去大角咀又要唔 ...

但係旺角道打上果段彌敦道
一塞車又係恐怖
試過0係旺角火車站上架 93K
用&#21655;半個鐘先離開到旺角地鐵站
某日仲見過 93K 0係信和就拖卡(返寶林方向)
superbus 發表於 2006-4-25 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-4-25 09:36 發表

亦有人會搭98C轉東鐵的

都有人坐 98D 轉東鐵
不過而家用以上幾種方法轉東鐵既人係少之又少
(地鐵未通車之前就多既)
咖喱 發表於 2006-4-25 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-4-24 13:07 發表

後面果個理由都係既,但第一句就...

如果咁既話,他日又整劑 72 由柏景灣改去長沙灣,
咁我話「旺角有火車去大埔太和」咁就唔駛搵個 31B 轉乘補返?
又話者 91M 同 298M 合併,我話科大有小巴落坑口 ...

搭訕 : 山上咪特快囉, 山下就.......搭地鐵把啦~
o向寶琳上車小弟已經火到o黎埋, 真係唔敢想像o向坑口上車要搭幾耐........
EF107 發表於 2006-4-26 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-4-25 10:52 發表

但係旺角道打上果段彌敦道
一塞車又係恐怖
試過0係旺角火車站上架 93K
用&#21655;半個鐘先離開到旺角地鐵站
某日仲見過 93K 0係信和就拖卡(返寶林方向)

呢d一時塞車,
預計唔到既...
不過聽d司機講
最慘既始於o係巴士站比車頂住@@
走左冇得走...
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
superbus 發表於 2006-4-26 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2006-4-26 23:03 發表

呢d一時塞車,
預計唔到既...
不過聽d司機講
最慘既始於o係巴士站比車頂住@@
走左冇得走...

如果前面有 6C , 30X , 212 等住停站
真係冇10分鐘都唔駛旨意走
ky927 發表於 2006-4-27 14:45 | 顯示全部樓層
不如將796C拆做兩線,行聯合班次,將796C加一至兩架車,一條依舊線行,一條行新大角咀經旺角道返原線.不過呢個建議就益唔到將北居民.

而且93K去大角咀,可以做到大角咀<>土瓜灣,呢個係宜家欠缺的.
eric278 發表於 2006-4-27 15:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2006-4-27 14:45 發表
不如將796C拆做兩線,行聯合班次,將796C加一至兩架車,一條依舊線行,一條行新大角咀經旺角道返原線.不過呢個建議就益唔到將北居民.

而且93K去大角咀,可以做到大角咀<>土瓜灣,呢個係宜家欠缺的.

大角咀有2E往來土瓜灣。
還看香港公交