hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 手機限速上網的選擇
返回列表 發新帖
開啟左側

手機限速上網的選擇

coffeessss 發表於 2015-3-7 17:14 | 顯示全部樓層

樓主| sam0904 發表於 2015-3-14 23:33 | 顯示全部樓層
順便補充一下

本人因為S2已壞掉 已經換了LG G3雙卡版
因為部機已經可以行4G 所以打算問一下是否有限速4G而已

之前用開3的3G其實接收都唔算太差
只係唔知點解更新5.0之後變得慢左 訊號一直都係只有一格..

另外 就選台方面
觀察大家給予的意見 本人應該會考慮用太陽台了
在此多謝大家。

還有一個問題
我的合約應該會到5月中到期
如果提早轉的話 要額外俾幾多錢呢?
因為睇過如果提前終止的話就要俾抵償金
世界の色の夢を見ている
ccicoltd 發表於 2015-3-15 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2015-3-5 02:23 發表
太陽台咪即係CXL,佢個network由幾間旗下的公司share黎用
不敢猜測它的網絡容量能不能承受咁多人,不過身邊的朋友則經常投訴收到訊號但乜都上唔到

3G 時的確會上網中途死掉,要關數據重開,但升上 4G 後暫時無類似問題,速度有 90 - 100KB/s。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
dongfeng 發表於 2015-3-15 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 sam0904 於 2015-3-14 23:33 發表
順便補充一下

只係唔知點解更新5.0之後變得慢左 訊號一直都係只有一格..

另外 就 ...
你那部D858HK,是否用官方途徑升級為安卓5.0版本?
에이핑크 대박!
 樓主| sam0904 發表於 2015-3-15 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2015-3-15 17:21 發表
你那部D858HK,是否用官方途徑升級為安卓5.0版本?

我果部係接左wifi就話有升級5.0
唔知算唔算係官方版本?
世界の色の夢を見ている
BusterGMT 發表於 2015-3-16 00:15 | 顯示全部樓層
太陽台+D858HK用家表示平時用都冇大問題,冇突然收唔到ge情況,上youtube都好順
不過我唔係限速plan,如果剩係要上到,應該都冇問題
原帖由 sam0904 於 14/3/2015 23:33 發表
順便補充一下

另外 就 ...

提早cut約罰幾多要睇番份約點寫,不過一般差幾個月都唔差在等埋,除非真係頂唔順

原帖由 sam0904 於 15/3/2015 23:00 發表

我果部係接左wifi就話有升級5.0
唔知算唔算係官方版本?

應該係啦,部機自己會check更新再叫你升級
kei_hk 發表於 2015-3-16 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 sam0904 於 2015-3-14 11:33 PM 發表
順便補充一下

另外 就選台方面
觀察大家給予的意見 本人應該會考慮用太陽台了
在此多謝大家。

還有一個問題
我的合約應該會到5月中到期
如果提早轉的話 要額外俾幾多錢呢?
因為睇過如果提前終止的話就要俾抵償金

太陽台已經把個限速PLAN 改名為 " 4G隨意用數據服務" ﹐舊名係無 4G 字眼的。

如果用4G網絡﹐一般都有6xx-7xx kbps 這個速度﹐比宣傳的384kbps 快接近一倍的。

不過新客有用量限制﹐2GB 之後會作限速﹐以128kps 提供服務。
網上已經有人刻意測試﹐當用量接近2GB時﹐會有SMS溫馨提示。2GB會有SMS講你已經被限速。
但係﹐再限128k 其實又有特別的﹐當你用3G網絡時會有這個限制﹐但係你用4G網絡暫時都無被限速﹐照舊約6xx-7xx kbps﹐當然無人會保證日後都是這樣安排。

你5月中到期﹐我會等到期才轉台。
現在你已經可以搵舊台去check/confirm 合約到期日及每月的截數日 (留意有時係會唔係同一日的)﹐再去新台去辦理轉台手續。
記得帶埋住址証明﹐隨時可去開新台。
註 : 正式講係可辦理2個月的轉台申請﹐超出2個月店員肯特別人手處理 (隔一段時間取消原本的from 重新再入from)﹐仲可以多過2個月。小弟已經試過over 2個月的申請。

樓主| sam0904 發表於 2015-3-21 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-3-16 22:18 發表

太陽台已經把個限速PLAN 改名為 " 4G隨意用數據服務" ﹐舊名係無 4G 字眼的。

如果用4G網絡﹐一般都有6xx-7xx kbps 這個速度﹐比宣傳的384kbps 快接近一倍的。

不過新客有用量限制﹐2GB 之後會作限速﹐以128kps 提供服務。 ...

想問一下住址證明有幾多時間限制?
記得上次想轉 住址證明好似過左一年就唔俾我轉 唔知要幾多個月內先得
世界の色の夢を見ている