hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞)沙中線估計延遲一年至2019年通車 ...
開啟左側

(轉貼新聞)沙中線估計延遲一年至2019年通車

tongcf 發表於 2015-3-4 16:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=453274

再有鐵路項目要延遲通車。政府將沙中線日期推遲一年,預計大圍至紅磡段及過海的紅磡至金鐘段,要延至 2019 及 2021 年才能通車。
根據政府向立法會最新提交的文件,由於要預留彈性在會展站上蓋興建新的會議中心,加建必要的樁柱,會展站工程會延後最少 5 個月;加上原先延遲交接地盤的灣仔填海工程及中環灣仔繞道隧道工程等,最新預計沙中線紅磡至金鐘段很大可能會延至 2021 年通車。

黃埔地質係唔係咁複雜呀? 兩條線都要延遲起碼一年喎
hellomato 發表於 2015-3-4 17:29 | 顯示全部樓層
大圍至紅磡段延誤應該是因為去年在土瓜灣(宋皇臺)站的考古發現
過海段延誤則因為灣仔會展的問題(從上述報導可見)
似乎都不關黃埔的事
我是一部小小MMC~~~~
鴨咀帽 發表於 2015-3-4 18:39 | 顯示全部樓層
樓主no亂左, 沙中線唔經黃埔
黃埔地質係影響觀塘延線2016年通車
93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-4 22:53 | 顯示全部樓層

之前有議員提議過鑽石山<>大圍段先通車,
唔知港鐵會唔會諗下有關建議呢?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
Quanta 發表於 2015-3-4 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-3-4 22:53 發表
之前有議員提議過鑽石山<>大圍段先通車,
唔知港鐵會唔會諗下有關建議呢?

但好似話鑽石山站個工程都有明顯延誤?

根本港鐵無咁大個頭, 又要戴咁大頂帽
為咗做得成生意就個個工程都拎過份樂觀嘅數出街去說服撥款,
然後就超支要我地另外俾錢
jpoon 發表於 2015-3-5 00:27 | 顯示全部樓層
唔知拉住去顯徑先得唔得呢
http://jpoon9394.blogspot.com/
dogdog002 發表於 2015-3-5 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-3-5 00:27 發表

自從有左西營盤站呢個例子之後

索性有邊個開得就開著先當通左車囉

睇新聞佢仲話係盡量2019通車

同高鐵未爆出黎陣窿味一樣
hokachung 發表於 2015-3-5 03:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-3-5 01:25 發表

自從有左西營盤站呢個例子之後

索性有邊個開得就開著先當通左車囉

睇新聞佢仲話係盡量2019通車

同高鐵未爆出黎陣窿味一樣

其實呢,港島綫上環至金鐘一段係遲過金鐘至柴灣一段通車,所以分段通車絕非新奇事
mak5052 發表於 2015-3-5 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-3-5 00:27 發表
顯徑好像沒有折返條件
K仔 發表於 2015-3-5 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-3-5 17:21 發表
顯徑好像沒有折返條件

既然大圍站有渡線,馬鞍山線的班次又不太密,應該可以用大圍站的渡線做折返操作,正如西鐵線用尖東站渡線一樣