hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

GU9338 發表於 2015-3-21 16:14 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2015-3-21 10:41 發表

我唔會好似某D真正土皇帝咁當自己大晒咁鐘意玩老屈,我係講出我觀察到既74A客量,我亦知道74A唔係剩服務新田圍,而74A對新田圍最大、亦可能唯一既意義,就係上繁時南行幫輕下89,算唔算重要我冇意見。

不過如果係新田圍去九 ...

我唔否認 74A 清到 89 客 , 但如果佢既主要客源係同 89 重疊既話 , 咁對新田圍其實係無用 ,
只係架車偶然行係 89 前面而清到客覺得有用 , 咁只係一種錯覺。

區外人之愚見 : 與其要堆雞肋線 (74A,82M),不如問下議員條終極雞肋 82K 幾時可以脫胎換骨 ...
請用文明來說服我。
happykeroro 發表於 2015-3-21 19:23 | 顯示全部樓層
講左幾年都無82A的消息
都唔知想點
271_N271 發表於 2015-3-21 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-21 13:34 發表

如果咁叫過份,87B兜新翠紅梅谷路叫乜?

呢個仲要唔係停多一個站咁少事,係停多一個站之餘,再兜多一段路,塞多一枝燈。仲要比起新田圍,人地其他車多N倍。

畢架山花園個站,條條路過既巴士線,屯門到將軍澳既全部會停,又點解釋?畢 ...
我點知點解佢地要停?
87B還87B,龍翔道還龍翔道,271還271
自己俾人搶完野,就有權搶番第二個人既野
呢啲咁唔文明既思想到底係邊度培養出黎?
BlackBird 發表於 2015-3-21 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 271_N271 於 2015-3-21 20:53 發表
我點知點解佢地要停?
87B還87B,龍翔道還龍翔道,271還271
自己俾人搶完野,就有權搶番第二個人既野
呢啲咁唔文明既思想到底係邊度培養出黎?

我地只係用你地既理論套用落其他地方姐
既然你地講到新田圍要270A/271加站係十惡不赦
點解87B錦樣兜法,一大堆線停需求少過新田圍既地方無人鬧過?
你地日日話新田圍需求低所以無資格要青沙線,需求更低既穗禾/秦石要青沙又無人鬧?
由頭到尾,新田圍既交通根本明顯比其他差,點解希望有更好既服務就唔得?
原因到底係真係需求,定係新田圍先係原因?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 新田圍就是原罪

查看全部評分

P960早日摺線
siusiupeople 發表於 2015-3-21 21:19 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-21 21:20 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-21 21:26 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2015-3-21 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-21 21:19 發表
又LOOP 新田圍交通差呢個point, 悶唔悶?

新田圍交通有改善過咩?
問題都未解決,當然要loop都有人做野為止
定係你覺得無人再講就可以當解決左?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
pcckw + 1 + 1 覺得無人再講就可以當解決左(問題)……傻的 ...

查看全部評分

P960早日摺線
siusiupeople 發表於 2015-3-21 21:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-21 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-3-21 21:13 發表

我地只係用你地既理論套用落其他地方姐
既然你地講到新田圍要270A/271加站係十惡不赦
點解87B錦樣兜法,一大堆線停需求少過新田圍既地方無人鬧過?
你地日日話新田圍需求低所以無資格要青沙線,需求更低既穗禾/秦石要 ...
板友你都唔係唔明成件事做D緊咩
87B係新翠轉一個圈lee一件事的確抵鬧

但青沙線方面
穗禾有冇爭取過條線要火炭路後直上青沙?
秦石一向只係因為條287X經過
新田圍最獨特既問題係
唔兜路直上真係唔夠客
一兜路又冇人有興趣搭

到頭來
一係青沙線點都唔會係新田圍出現
一係兜左顯徑/四美先上四美
假設係second case既話
最正路應該都係會出現西九龍線
但正正上下路又係有既線
同87B一樣又係sell 直達
前景一樣唔太樂觀

loop左二億次新田圍唔係冇需求
但上下路都有線根本唔使死等村入面既線
做成需求唔集中

新田圍既交通唔完善
但又未必真係好差

最起碼行十多分鐘真係海闊天空
去到主要旺區
甚至山上面仲要係尾站直出
若果能夠完善埋接駁系統
連個十分鐘都唔太使行既話已經幾好

人口差唔多既又係山上面既忽然諗起仲有翠竹花園
人地條282就係211
不過區外線都冇條咁解

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 翠竹都比你諗到,好野.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過