hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

mckhgc 發表於 2015-3-22 10:56 | 顯示全部樓層

回復 190# 的帖子

秦石一向只係因為條287X經過

唔止287X,仲有大量經車公廟路既路線。

以287X為例,學某D loop十億次新田圍原罪論咁講,秦石人口比新田圍少,比乙明沙角博康人口就更少,秦石土皇帝有乜資格要人經過就一定要停畀你、攪到人唔快?停一停畀你,一班車阻人一分鐘,一日咁多班車阻人幾耐?

然而咁多年來,N條線經過條條停,有邊個講過類似既歪理??呢D歪理永遠只針對新田圍。

仲有世界花園、天馬苑、畢架山花園等太多太多例子,大把地方人口少過新田圍,但路經過既巴士唔停晒都停大部份,唯有新田圍待遇特差。

提出質疑,就被抹黑成人口少又咁多要求既土皇帝惡霸,再質疑大把人口少過新田圍既地方,做左咁多年所謂既土皇帝惡霸又冇問題,結果又再被抹黑「土皇帝惡霸話人口少過自己就冇資格搭車」(唔知邊個成日話新田圍人口少就冇資格搭車先?)。

歪理到咁樣,講得通?不如一句「新田圍係原罪」就算仲好

新田圍既交通唔完善
但又未必真係好差

而家就係有人就係選擇性失明,捉著一站獅隧公路直出九龍呢點無限loop,話新田圍點好點好,對於o個度幾少路線、仲要除左一架89似樣之外,條條都疏(本來仲有80M似樣,不過都廢事再講)就選擇性失明,一係就loop新田圍人口少....

若果能夠完善埋接駁系統
連個十分鐘都唔太使行既話已經幾好

一直都係講緊呢樣,但又係有冇人理過?不單唔完善,仲越來越差。

老狗擺明玩野,87A變287X後,前81K/(2)81M轉87A BBI既冇左,明知280P轉280X新田圍受影嚮,佢連280X BBI都唔整返個。

區議員,得罪講句,廢人一名,咁多年來幾乎冇出左聲,我寫過信同佢反映過問題,佢一係打官腔,一係唔覆。相比之下,佢黨友、秦石個區議員又點?人地冇左架可有可無既86C,已經嘈到拆天。

人口差唔多既又係山上面既忽然諗起仲有翠竹花園
人地條282就係211
不過區外線都冇條咁解.

翠竹花園唔係公屋,住得入去都係自己選擇,住入去之前亦有責任了解個交通同所有環境配套,係接受至選擇住入去,唔滿意亦可以選擇第二度、自己搬走(「太」上皇成日叫人唔滿意新田圍交通就搬架,呢D論調對翠竹花園就適用),幾差都冇得怨。

新田圍又係咪咁既情況?當然,可以更涼薄咁話「人地買既都係咁,你連買樓都冇本事就唔好怨咁多!」
流星☆雨 發表於 2015-3-22 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-21 21:35 發表
板友你都唔係唔明成件事做D緊咩
87B係新翠轉一個圈lee一件事的確抵鬧

但青沙線方面
穗禾有冇爭取過條線要火炭路後直上青沙?
秦石一向只係因為條287X經過
新田圍最獨特既問題係
唔兜路直上真係唔夠客
一兜路又冇人有 ...

除左兜大圍,其實拉249X上新田圍跟282(最多停埋乙明),市中心之後上公路,又有無可能呢?
獨立開線無咩可能架啦,但係同市中心夾埋都算係咁啦?…

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
pcckw + 1 + 1 這個方法一早已經想起了,但未必位位贊同 ...

查看全部評分

epsilon 發表於 2015-3-22 22:08 | 顯示全部樓層
呢個主題年經漸漸變月經,一向都唔想企任何一邊,
但真係要講講,世界花園、天馬苑、畢架山花園呢啲例子好牽強。

1 世界花園沙田方向個站唔係條條線埋站,
2 天馬苑亦都唔係條條線埋站,而且淨係講天馬苑係打橫嚟,
 天宏苑唔計?橫頭磡又唔計?個站做嘅客路何止一條天馬苑?
3 畢架山花園同樣道理,澤安唔計?帝景峰又唔計?
 仲有歌和老街口堆G/IC設施呢?
GU9338 發表於 2015-3-22 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2015-3-22 21:41 發表

除左兜大圍,其實拉249X上新田圍跟282(最多停埋乙明),市中心之後上公路,又有無可能呢?
獨立開線無咩可能架啦,但係同市中心夾埋都算係咁啦?… ...
249X 係大圍有固定客源仲有一堆東鐵轉車客 , 當然個班客可以改用沙田轉車 ,
但新城市繁忙時間既交通情況 .......... 你懂的
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-22 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2015-3-22 21:41 發表

獨立開線無咩可能架啦,但係同市中心夾埋都算係咁啦?… ...
249X第二個大位係大圍
再講放條249X實際上又有冇用?
用佢轉青沙線又係死
又唔係做旺區
真係為左放條線上去當做左野既更加之冇謂
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
miklcct 發表於 2015-3-22 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2015-3-22 22:08 發表
呢個主題年經漸漸變月經,一向都唔想企任何一邊,
但真係要講講,世界花園、天馬苑、畢架山花園呢啲例子好牽強。

1 世界花園沙田方向個站唔係條條線埋站,
2 天馬苑亦都唔係條條線埋站,而且淨係講天馬苑係打橫嚟,
 天宏苑唔 ...

世界花園同畢架山呢兩個站有乜線路過無站?
進智公交
gu9434@24 發表於 2015-3-23 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-3-22 23:07 發表

世界花園同畢架山呢兩個站有乜線路過無站?

世界花園 80北行唔停
pcckw 發表於 2015-3-23 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-3-23 01:58 發表

世界花園 80北行唔停

經過一系列路線重組,85B及87B加站後,現只有80及86A不停。
(86A在86C提速後應該加停,但直至現在都未加;80亦應考慮加站,以達至所有途經紅梅谷道的路線均停世界花園)
pcckw 發表於 2015-3-23 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-22 22:26 發表
249X第二個大位係大圍
再講放條249X實際上又有冇用?
用佢轉青沙線又係死
又唔係做旺區
真係為左放條線上去當做左野既更加之冇謂

贈你四個字:聊勝於無
我亦都想過249X上新田圍,直入沙中後跟282行法,入沙田後跟282的收費($3.8),順勢減輕282上落時間長的問題。
誠言這個未必是最好方法,但解決新田圍村交通問題有極大的幫助。
kwailun 發表於 2015-3-23 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 pcckw 於 2015-3-23 12:11 發表

贈你四個字:聊勝於無
我亦都想過249X上新田圍,直入沙中後跟282行法,入沙田後跟282的收費($3.8),順勢減輕282上落時間長的問題。
誠言這個未必是最好方法,但解決新田圍村交通問題有極大的幫助。 ...
咁大圍/乙明搭咩車?同埋282係收緊$4.3