hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-23 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 pcckw 於 2015-3-23 12:11 發表

贈你四個字:聊勝於無
我亦都想過249X上新田圍,直入沙中後跟282行法,入沙田後跟282的收費($3.8),順勢減輕282上落時間長的問題。
誠言這個未必是最好方法,但解決新田圍村交通問題有極大的幫助。 ...

青衣<>大圍既問題又如何?

再講咁做法連聊勝於無都講唔上
249X又唔係去旺區既線
論講轉青沙又唔係快兼且講249X就算全日都唔會密得去邊
咁拉條249X上去既意思係邊?

為左多條 so call對外線心理好過D
之後新田圍多一條冇用既對外線?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
pcckw 發表於 2015-3-23 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kwailun 於 2015-3-23 12:23 發表
咁大圍/乙明搭咩車?同埋282係收緊$4.3

請在青沙公路轉車站轉乘287X或286X
pcckw 發表於 2015-3-23 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-23 12:28 發表

青衣大圍既問題又如何?

再講咁做法連聊勝於無都講唔上
249X又唔係去旺區既線
論講轉青沙又唔係快兼且講249X就算全日都唔會密得去邊
咁拉條249X上去既意思係邊?

為左多條 so call對外線心理好過D
之後新田圍多一條 ...

這個問題有半條應該去回青沙整個網絡的配套,至於你提及的問題,我早已全部想過,班次當然不會頻密
(繁時15-20分鐘,非繁30分鐘),但可雙邊回應新田圍及青衣南的一切訴求,何樂而不為?

新田圍的交通問題,非當區居民是不會明白的。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 新田圍的交通問題,非當區居民是不會明白的 ...

查看全部評分

kwailun 發表於 2015-3-23 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 pcckw 於 2015-3-23 13:07 發表

請在青沙公路轉車站轉乘287X或286X
286x要兜四美,毫無吸引力,
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-23 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 pcckw 於 2015-3-23 13:40 發表

這個問題有半條應該去回青沙整個網絡的配套,至於你提及的問題,我早已全部想過,班次當然不會頻密
(繁時15-20分鐘,非繁30分鐘),但可雙邊回應新田圍及青衣南的一切訴求,何樂而不為?

新田圍的交通問題,非當區居民是不會明白的 ...
Err
請問回應左新田圍咩既需求?
多一條冇咩用既對外線做總站?
先係區內遊15分鐘先就上青沙公路再轉車
咁既青沙線不如你俾返個282/82A轉青沙線既BBI仲快仲實際....

雖則小弟並非當區居民
但間唔中會出入新田圍

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 + 1 Same as 87B

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
happykeroro 發表於 2015-3-23 17:32 | 顯示全部樓層
講咁多
我向過d議員, 運輸署同埋九巴反映過

而家只係因為280P取消後
多左282 --> 81C 轉乘
但其實係相同無轉乘站
最近轉乘站都要過對面馬路

理論上這個垃圾補償根本係唔會有人用
因為本身281M/87B同81C都可以轉乘, 又係同站轉乘
頂多係平$1咁多

根本就係唔想做生意
當然我都明白唔係老奉做
但有不滿點解唔做D野?
只係...有無成果姐

郵件由 TCU 於 2015-2-3 回覆
跟進我們於早前就上述事項給你發出的認收,本組已經收到運輸署的回覆,現謹轉述
如下。

運輸署回覆表示由於九巴第80M(穗禾苑-九龍塘站)及第280P(穗禾苑往尖沙咀)號線的
乘客偏低,調查資料顯示,上述路線在全日最繁忙一小時的載客率分別只有約6成及不
足4成。為善用資源及提高營運效益,並減低獅子山隧道附近道路的負荷,運輸署在
2014-2015年度巴士路線計劃中建議重整第80M號線及第280P號線。在建議方案中,第
80M號線會因應需求調整班次,繁忙時段班次調整為每20分鐘一班,同時,第280P號線
會修改為往返穗禾苑及尖沙咀東(麼地道)的全日服務,途經青沙公路,路線編號改為
280X號。現時,新田圍邨的居民如需前往九龍塘一帶,除可繼續乘搭九巴第80M或281M
號線(新田圍-九龍塘站)外,居民亦可先乘搭九巴第282號線(沙田市中心-新田圍(循環
線))到車公廟路,轉乘九巴第281B(碩門邨往尖沙咀東(麼地道))或81C(耀安-尖沙咀東
(麼地道))號線前往九龍塘,乘客亦可享有九巴新增的轉乘優惠,第二程路線(往九龍
方向)的車資可獲$3.5的優惠。

運輸署理解乘客對重組巴士服務的關注,運輸署亦明白在重組巴士路線會為部分乘客
帶來不便,但在善用巴士資源的原則下,運輸署已全面地考慮到各方的意見及平衡各
方的需求,就上述的方案已盡量將影響減至最低。在平衡整體乘客利益、善用資
源、改善道路擠塞及空氣質素等的考慮因素下,運輸署希望乘客可理解有關的安
排。最後,運輸署亦已備悉你就新田圍邨增設途經青沙公路的巴士服務的建議,運輸
署與巴士公司研究有關建議。

謝謝你向我們提出此事。

交通投訴組總行政主任
(郭苡寧  代行)

mckhgc 發表於 2015-3-23 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kwailun 於 2015-3-23 12:23 發表
咁大圍/乙明搭咩車?同埋282係收緊$4.3

http://hkbus.wikia.com/wiki/%E4%B9%9D%E5%B7%B4282%E7%B7%9A
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%B7%B4%E5%A3%AB282%E7%B7%9A

自己去睇下282收緊幾多
其他已經可以唔使睇

完全反映到站友既「新田圍的交通問題,非當區居民是不會明白的。」

有D呢,就自己已經係幾多人恨都恨唔到既鐵路上蓋「太」上皇,就當左自己真係太上皇,對自己「江山」諸多「指點」諸多要求都算,仲要過界「指點」埋新田圍。
當然,「指點」自己「江山」同「指點」新田圍,係兩種各走極端既要求同態度。

有D呢,就連新田圍唯一救命線個價都未知,就已經有意見。

mckhgc 發表於 2015-3-23 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2015-3-22 22:08 發表
呢個主題年經漸漸變月經,一向都唔想企任何一邊,
但真係要講講,世界花園、天馬苑、畢架山花園呢啲例子好牽強。

1 世界花園沙田方向個站唔係條條線埋站,
2 天馬苑亦都唔係條條線埋站,而且淨係講天馬苑係打橫嚟,
 天宏苑唔 ...

1.世界花園的確唔係條條線埋站,但絕大部份都停,唔停只係少部份,有站友講左,不重覆。新田圍就11線經,只有5線停,嚴格來說係4線,因為有1線係有等如冇。

新田圍有線直達既區外地方:深水步、旺角、九龍東、九龍城、九龍塘,世界花園一樣有,仲免兜路之苦;但世界花園有線直達既,新田圍未必有:油尖、港島。

世界花園只係差區內線、同冇左86C,冇86A補咋。但...世界花園係乜野樓?人口幾多?係1268。如果將呢度某D「人」對新田圍既理論套落去,根本連世界花園站都唔應該有。佢仲有咁多線停,只可以話一係世界花園待遇不合理地好,一係新田圍待遇不合理地差,或兩者皆是。

2.天馬苑本身設站唔係問題,問題係89北行,以前係不停天馬苑站,永光書院站後就不停站入獅隧。大約2002年起不知何故,增停天馬苑。

橫頭磡村一早可用永光書院站,至於天馬苑站(龍翔道西行),其實距永光書院站亦不過兩三分步程,唔會遠得過秦石村(車公廟港鐵站)落282後過馬路轉搭81C南行,行佢呢度仲唔使等燈位唔使過馬路。

簡單而言,永光書院站絕對夠服務埋天馬苑,但佢地就係咁都唔願行,係要89停埋畀佢地,亦都畀佢地得到.

要270A、271(其實仲有72X、87D、281A,甚至86C)北行增停新田圍就罪大惡極,咁89北行增停天馬苑又係乜野?仲未講89定位係沙田來往觀塘黃大仙,根本唔係服務佢地。

又畀埋大家最愛既人口數字大家

天馬苑 6959
天宏苑 1880

共8839

3.畢架山花園及週邊人口:

畢架山花園 2306
帝景峰 1644
澤安村 4245

共8195

仲要前兩者係乜野樓?有幾多人搭巴士?
畀得咁既價錢買樓,又要依靠公交出入既人,唔係話一定冇,但會唔會仲買呢度,唔買市中心、鐵路上蓋?

4.持份細人口少需求低,有282已經好好,有282以外要求就係土皇帝太上皇要全世界就晒佢要個個圍著佢轉......
新田圍,人口又幾多? 10013(未計沙田頭六村,因無數據)

以上人口數據摘錄自中原地圖,2011人口普查數據

何謂牽強、打橫嚟?先話新田圍人口少,冇資格要乜乜物物,但面對大量人口比新田圍更少、待遇又比新田圍好既事實時,就惱羞成怒,大鬧「土皇帝話人口少過佢就冇資格搭車」既「人」就是。

SE7378 發表於 2015-3-23 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-23 20:13 發表

1.世界花園的確唔係條條線埋站,但絕大部份都停,唔停只係少部份,有站友講左,不重覆。新田圍就11線經,只有5線停,嚴格來說係4線,因為有1線係有等如冇。

新田圍有線直達既區外地方:深水步、旺角、九龍東、九龍城、九龍塘,世界 ...

74A ... 其實可以用佢去大埔 , 甚至九龍灣商貿區。
係衰在班次太疏 , 不係其實都幾有實用性 ,
不過搭得去大埔 , 不如282轉東鐵仲快。

你話冇車去油尖 , 都可以理解嘅 ,
新田圍出油尖旺對於一個屋邨黎講係基本需要 ,
但出港島 … 就唔見得要全日有車直出 ,
朝早開車俾新田圍作通勤需要亦唔可行 ,
因為九巴自己都唔覺得會夠客。

其實世界花園唔係冇區內線 ,
係班居民可以俾分段價搭85、89B等作區內通勤 ,
不過平的一程只限去區內方向 ,
返屋企咪又要焗貴價 , 又一屈錢之例。

至於86A 86C , 返屋企可以用87B 286X ,
不過要前後腳 , 努力實現行路的基本願望。

但用89北行增停天馬苑的例子 , 同270A/271增停新田圍作比較 ,
其實根本就係兩種不同情況 , 因為89停左係事實 ,
270A/271停只係幻想 , 但呢個幻想亦唔可行 ,
因為九巴係唔會比多個DC入去阻住地球轉的。
南行更甚 , 因為自然斜坡問題不能停站。
就算係區內增停 , 你估班區議員會俾你放行 ?

至於畢架山、帝景峰點解要停站 , 唔該問番九巴、運吉。

「有282係算好」這個point我亦唔接受 ,
有以外需求亦唔係所有人就哂新田圍轉嘅 ,
但係一味埋怨 , 一味誇大自己條邨有幾慘亦只係空談 ,
冇實質嘅行動去爭取改善 , 有咩用 ?
( 雖則我估九巴同運吉都係寬佬懶理咁囉。)

人地有雙重標準係人地的事 , 你可以糾正 ,
但係你和對方的言論未免過於偏激 , 甚至有人身攻擊 ,
個人認為這個唔算係太理性的討論。
epsilon 發表於 2015-3-23 23:28 | 顯示全部樓層

單計人口咪唔全面囉。

新田圍幾近冇就業機會,繁忙時間客路絕大多數係邨民來往市區。
而橫頭磡樂富都算係個小型地區中心,天馬苑站早繁真係有人
由新界搭車出來返工,晚繁返新界。
畢架山花園個站又勉強去到歌和老街社福設施。
呢啲都唔見發生喺新田圍。

其次,成日話新田圍線少過人,你又有冇睇下個市鎮格局先?
咁事實上係行山腳先做到大圍客倉,唔通要搬81C,85,89B,
170,182之類上去行後山做新田圍放棄大圍咩?
新田圍要搭呢堆線又唔係搭唔到,咪落山腳搭囉,
一數埋山腳,新田圍巴士線其實係相當多。

就算講遠同高仲有大把山上屋邨更甚啦,
譬如廣源、竹園、樂華、耀東等,居民一樣行上落山,
唔見得新田圍上落山腳就係不合理路程噃。

我唔會支持任何偏激言論,但樓主一味放大所謂不公平待遇,
的確係招來咁多批評嘅一大主因,究竟你咁樣討論落去
係幫緊定係害緊新田圍,相信你自己都好清楚。