hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 機管局繞過立法會擴建機場
開啟左側

機管局繞過立法會擴建機場

OTIS401 發表於 2015-3-18 12:55 | 顯示全部樓層

個人反對興建第三條跑道的原因,並不是因為環境因素
而係現時機場的管理方面上九流,很多東西有很大的改善空間,但見到冇錢賺就唔去做
同大陸一樣人有我又要有既心態,以為有硬件就贏哂可以做世界第一
如果連一個機場應該有的功能都做唔好的話,那只是跟一座美麗的建築物沒有太大分別

機管局已經當左機場係一個商場去經營,而不是一個客運大樓
行李愈等愈耐,outer bay等到佛誕都未走得,職員態度每況愈下
但看似機管局並不是用慳錢的方法去改善管理方面,而是用千幾億去起條只可以降落的跑道
人地新加坡個Teminal做到世界第一又唔見你話要追
AVD1 發表於 2015-3-18 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-3-18 12:41 發表
早前係facebook睇過一個post,係講大量中國二三線城市既航線大量佔用qouta
所以如果講可以做既,一定係逐步減少呢類型航線既航班
不過政府睬你都有味 ...

二三線城市航班其實都係幫香港搵轉機客。

我對起三跑係反對,
一日唔解決個空域問題,起幾多條跑道根本冇用 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
stevenlim84 發表於 2015-3-18 15:45 | 顯示全部樓層
你們不覺得機管局的管理態度越來越像港鐵嗎?有即時收入的(例如租金、廣告費)就多難也會去做,乘客服務沒有即時收入,所以不放資源又或是做一些表面功夫,難道這就是所謂香港很「成功」的管理嗎?

現在香港機場不夠用,是由於太多窄體機,例如一眾的廉航,廉航是可以增加選擇,但帶出來的社會成本不少(如空域躋塞、爭議增加等),機管局不應太遷就他們,除非該航點只容許窄體升降,否則不應容許使用窄體機營運。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-18 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 E21A 於 2015-3-18 12:41 發表
早前係facebook睇過一個post,係講大量中國二三線城市既航線大量佔用qouta
所以如果講可以做既,一定係逐步減少呢類型航線既航班
不過政府睬你都有味 ...
咁即係limit住個機場既發展?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
rickywk 發表於 2015-3-18 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-18 16:06 發表
咁即係limit住個機場既發展?

而家問題係起完之後條跑道用唔用到都未知喎,missed approach會同深圳機場航道重叠,一陣深圳死都唔改自己航道,咁最後條跑道真係用唔到,用千五億o黎養雀仔真係夠晒豪

起第三跑道前提係要有白紙黑字講明深圳肯肯定會改航道,若果無,算數啦,改為諗計請多D人等登機閘口用得更好,而家機場好多時唔夠人上貨上行李,令到登機閘口清唔切,下一班一係o係taxiway呆等阻住,一係焗泊outer bay
hkth 發表於 2015-3-18 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2015-3-18 07:38 發表 你三跑都未解釋點解決空域、空牆問題, 講四跑可以慳返啖氣啦, 請不要迴避現實問題。另外請計算如何損失是 1400 億的不知多少倍, 不要靠吹。

這個始終都要中國民用航空局(深圳機場)和香港民航處共同協商解決共用空域總則及飛行高度設定問題, 不過按運房局局長張炳良表示, 中國大陸已對香港第三跑道開綠燈.

(商台新聞) 張炳良指有信心第三跑道可達致目標航班增長

(三跑道專頁)問:如何解決珠三角空域的空牆問題?如何達到三跑道系統每小時最多102架次的航班升降?

至於不建第三跑道的實際損失多少, 本人當然無法準確預測, 不過, 本人可轉載中大在2007年的新聞稿.
就最新(2007年)的官方數據作估計,每一額外航班能為香港帶來45萬港元的收益(直接收益為17萬港元,非直接收益為28萬港元)。以「中等」的需求增長率(即5%)......當第三條跑道完全投入服務時,相對沒有第三條跑道的情形下,估計機場能為香港每年帶來約560億港元的收益

中大研究香港國際機場第三條跑道
如何提高香港航空業地位

若按中大的計算, 現時擴建機場三跑道的成本, 只需2.5268年(1415億/560億)的收益便可回本. 不興建的話, 就真的損失1400億的不知多少倍了.

a396 發表於 2015-3-18 20:45 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2015-3-18 07:38 發表

你三跑都未解釋點解決空域、空牆問題, 講四跑可以慳返啖氣啦, 請不要迴避現實問題。另外請計算如何損失是 1400 億的不知多少倍, 不要靠吹。

就算起好, 到時就唔止呢筆數, 可能四千億呀!

唔解決空域同空牆問題, 起幾多條跑道都係唔得!
獨派交通迷同政治學人
syp 發表於 2015-3-18 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015/3/18 19:32 發表

這個始終都要中國民用航空局(深圳機場)和香港民航處共同協商解決共用空域總則及飛行高度設定問題, 不過按運房局局長張炳良表示, 中國大陸已對香港第三跑道開綠燈.

(商台新聞) 張炳良指有信心第三跑道可達致目標航 ...

無白紙黑字協議就咪提喇, 而家啲官員仲有信用可言嗎? 兩個前民航署長都反三跑呢。總之解決咗個空牆空域再講啦。
下一站係西營盤
Haydn 發表於 2015-3-18 21:55 | 顯示全部樓層
我個人係極度反對3跑, 如果1415億=88億罐午餐肉, 我覺得換曬做午餐肉送俾非洲貧民窟, 俾佢地每人 1日3罐, 應該可以食到1星期, 香港人應該冇咁火滾
除左版友提及既經濟, 環境等因素之外, 我覺得唔可以miss既係, 3跑remote terminal同起緊既中場客運廊, 始終要靠1號客運大樓連接...到時2個客運廊開曬, 1號客運大樓會更加多人, high season既時候更加比屯門/沙田某大(水貨)商場更加難行, 14條行李帶將不勝負荷, arrival攞行李既時間更加長, 最後邊個得益?

你地諗下, 周邊有冇機場好似香港咁, 得1號客運大樓唔駛所有人搭捷運連接先去到登機口, 其他就要?
台北2個客運大樓都有登機橋, 2個客運大樓都可以從外面直達, 唔駛搭機場入面既捷運系統wo...

根本一開始機場個design就有問題, 咪導致今日既現象lo

話時話, 呢1415億, 我寧願好似d人咁講, 起過個機場仲好, 橫店而家有成個機場'remote'左既例子俾我地偉大既政府參考, 果個係大阪關西機場
syp 發表於 2015-3-18 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Haydn 於 2015/3/18 21:55 發表
我個人係極度反對3跑, 如果1415億=88億罐午餐肉, 我覺得換曬做午餐肉送俾非洲貧民窟, 俾佢地每人 1日3罐, 應該可以食到1星期, 香港人應該冇咁火滾
除左版友提及既經濟, 環境等因素之外, 我覺得唔可以miss既係, 3跑re ...

三跑客運廊係連接改建嘅二號客運大樓
下一站係西營盤