hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [討論] 長假期第一日港鐵應否提早大部分路線頭班車時間 ...
開啟左側

[討論] 長假期第一日港鐵應否提早大部分路線頭班車時間?

gsrc0525 發表於 2015-3-27 12:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

特別係復活節長假嗰4/5日,難得有咁多假,唔少人都出去玩,
今日新聞先有賣入境處預計到復活長假第一日有五十萬人出境,而又係經陸路返大陸嘅人比較多。

港鐵公司就好識做,年年聖誕新年復活節都有提早頭車時間,
但只限機場快線,試問有幾多個住機場快線沿線呢

比如參加大陸啲旅行團,一般喺0800深圳福田或羅湖集合,
參考返港鐵頭尾班車時間,由西九龍/葵青/荃灣出發,搭最早班車,0621到九龍塘;
由將軍澳出發,搭最早班車,約0625到九龍塘(0612到藍田);
由東涌/港島東出發,搭最早班車到九龍塘都要0630打後。
九龍塘去羅湖都要34分鐘,仲未計行去東鐵月台同行去大陸關嘅時間。
對於住上述地區嘅人,搭最早一班過晒羅湖關都過0700。
要去福田嘅,麻煩再遲少少,一來車程仲耐少少,二來假期朝早要12分鐘一班

結果長假期一到,幾萬人朝早就一齊迫喺同一時間(0715-0800)過關,都咪話唔墟冚,網上有好多相

一年都係得三個長假期第一日(聖誕、新年、復活節),部分日子仲要前一晚有通宵服務,
如果全線提早服務時間(東鐵、機場快線除外),就算少少哋半個鐘,加埋東鐵線喺清晨酌量加密班次,
等唔少住市區嘅人可以喺關口一開(0630-0645)就去到羅湖/落馬洲,
同時亦順道可以早少少駁到機場快線搭早機嘅人,
某程度上疏導到旅遊人潮之餘,又唔影響到平時嘅例行維修工作

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2015-3-27 12:43 | 顯示全部樓層
跨境線(站)要增加服務時間﹐唔係單一方面可話事﹐除了交通服務商要安排﹐仲要有入境﹐海關﹐衛生....﹐香港及大陸2邊都要這一堆人手﹐真係唔知邊一方面有能力可以叫齊這麼多人去齊齊開ot加班。

反而在正常服務時間內﹐增加清晨時段的班次﹐這是有能力做到。不過﹐我估mtr都會評估過是否需要加班﹐例如每班車是否已經滿載﹐會唔會出境大堂倒塞番月台。

本地線方面﹐不同的公交公司可以自己決定﹐要提早/延長服務時間﹐相對地易好多。
例如有巴士公司會加一些通宵線的班次﹐印象中mtr都有似有試過提早機場快線頭車時間。

樓主| gsrc0525 發表於 2015-3-27 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-3-27 12:43 發表
跨境線(站)要增加服務時間﹐唔係單一方面可話事﹐除了交通服務商要安排﹐仲要有入境﹐海關﹐衛生....﹐香港及大陸2邊都要這一堆人手﹐真係唔知邊一方面有能力可以叫齊這麼多人去齊齊開ot加班。

本地線方面﹐不同的公交公司可以自己 ...

其實東鐵線五點半就已經有車去羅湖/落馬洲(九龍塘往羅湖開0536,往落馬洲0530),去到尾站關口都未開,
你講咩咩關口開放時間同海關、入境處人手根本唔係問題

我嘅意思其實都係提早全線頭車時間,但東鐵同機場快線除外,
因為東鐵頭車時間本身夠早,而機場快線就一路有咁嘅安排

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2015-3-27 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2015-3-27 12:51 PM 發表

其實東鐵線五點半就已經有車去羅湖/落馬洲(九龍塘往羅湖開0536,往落馬洲0530),去到尾站關口都未開,
你講咩咩關口開放時間同海關、入境處人手根本唔係問題

我嘅意思其實都係提早全線頭車時間,但東鐵同機場快線除外,
因 ...

你當一班入境處/海關等政府人員唔駛坐這些車返工﹐一去到羅湖便可以即刻開工做野﹐唔駛事前準備﹐大陸一定肯同你提早開關

樓主| gsrc0525 發表於 2015-3-27 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-3-27 12:56 發表

你當一班入境處/海關等政府人員唔駛坐這些車返工﹐一去到羅湖便可以即刻開工做野﹐唔駛事前準備﹐大陸一定肯同你提早開關

其實通關時間係無必要延長,延長兩地通關時間相信比港鐵稍為提早服務時間更有行政困難,
況且我都無要求提早長假期的通關時間(通關時間並非R1板嘅討論範圍)。

現時搭市區四線,除由樂富至觀塘站出發外最早都要0621先到九龍塘,0700打後先到羅湖/落馬洲,
但東鐵線九龍塘站0536就已經有車去羅湖/落馬洲,
呢篇文要討論嘅,就係喺長假第一日除東鐵、機場快線外其餘路線應否稍為提早服務時間,疏導龐大的旅遊人潮,
等大部分路線頭車都可以0600前到九龍塘,0630-0645就去到羅湖/落馬洲,
同時亦可早啲接駁去機場快線搭早機嘅人。
toyl 發表於 2015-3-27 17:56 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

觀塘綫最早果班係0557彩虹4號月台開往油麻地,跟住係0600調景嶺、觀塘往油麻地
D201 發表於 2015-3-27 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2015-3-27 13:41 發表

其實通關時間係無必要延長,延長兩地通關時間相信比港鐵稍為提早服務時間更有行政困難,
況且我都無要求提早長假期的通關時間(通關時間並非R1板嘅討論範圍)。

現時搭市區四線,除由樂富至觀塘站出發外最早都要0621先到九 ...

夜晚pocession 點做?
timewater 發表於 2015-3-28 11:47 | 顯示全部樓層
反而我覺得應該學巴黎地鐵咁, 星期五六晚應該延遲至凌晨三點先收車, 咁樣市民可以更加盡興參與唔同消遣活動
 樓主| gsrc0525 發表於 2015-3-28 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2015-3-28 11:47 發表
反而我覺得應該學巴黎地鐵咁, 星期五六晚應該延遲至凌晨三點先收車, 咁樣市民可以更加盡興參與唔同消遣活動

但三點先收車,唔係一收車班維修就即刻開工,到五點就要清場準備通車,即係實際維修時間先得一個鐘左右,一個鐘維修到啲乜

一年一兩日延長服務時間可以接受,但係個個星期五六延長服務時間似乎太多喇

同埋夜生活所處嘅地方來來去去得老尖老旺老銅呢幾個地方,佢哋已經有通宵巴士通宵小巴配合,
就算再遲一個鐘,搭鐵路嘅人相信唔會再多得去邊,
反而要其餘80幾個站再遲開兩個鐘,唔合符成本效益。

長假期第一日多人去旅行,唔少人8點前就要去到機場各個主要口岸,
我當有50.7萬人出境,假設每個鐘出境人數係一樣,當羅湖口岸通關時間17.5個鐘計(已經冇計夜晚會少啲人,參考返上年報紙),
即係每個鐘約29000人要出境,其中開閘後一個半鐘就有43500人要出境

唔少地方(市區為主)搭頭班地鐵要起碼7點先去到機場同口岸,要知關口同埋checkin櫃位係唔可能同一時間負荷到咁多人,
加上羅湖口岸更加係冇其他公共交通工具接駁,早幾十分鐘開頭班車就可以分流去旅遊嘅乘客,
唔駛因為塞餐死,搞到連搭頭班車都要遲到,要搭飛機嘅仲可能會miss埋班飛機

cx838 發表於 2015-3-29 05:59 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2015-3-27 13:41 發表

現時搭市區四線,除由樂富至觀塘站出發外最早都要0621先到九 ...

其實工作人員,係有旅遊巴的,唔係坐東鐵,羅湖口岸都有架。旅遊巴由萬宜巴士提供