hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 亞視控股權將轉讓予王維基
開啟左側

亞視控股權將轉讓予王維基

hkth 發表於 2015-3-31 18:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

AVD1 發表於 2015-3-31 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-3-31 18:19 發表
香港電台報導:
亞 視 報 道 : 亞 視 控 股 權 將 轉 讓 予 港 視 主 席 王 維 基

--不買不買還需買?!

他 們 決 定 接 受 香 港 電 視 主 席 王 維 基 的 主 要 條 件

我估王維基唔係傻 o既,如果 689 真係唔續 ATV 個牌的話,我諗佢呢個計劃就應該擱置的吧 ……

LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2015-3-31 21:19 | 顯示全部樓層
事隔數小時仍未搵到王維基,在王維基或港視發出正式聲明之前我都只係「聽住先」。

自己話老江歸天轉埋台徽大半晚都做得出,今次我真係覺得好伏囉。
AVD1 發表於 2015-4-1 03:51 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2015-3-31 21:19 發表
事隔數小時仍未搵到王維基,在王維基或港視發出正式聲明之前我都只係「聽住先」。

自己話老江歸天轉埋台徽大半晚都做得出,今次我真係覺得好伏囉。 ...

如果係咁,某程度上即係等同做假,
港視作為上市公司,呢樣野真係有排查 ……

附上生果報新聞一則:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150401/53589610
 樓主| hkth 發表於 2015-4-1 07:26 | 顯示全部樓層
港視表示有接觸, 但沒有協議.

香港電台報導:
王 維 基 否 認 買 亞 視   承 認 曾 與 王 征 會 面

--本人認為最少延至復活節後才有新消息了.
AVD1 發表於 2015-4-1 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-4-1 07:26 發表

香港電台報導:
王 維 基 否 認 買 亞 視   承 認 曾 與 王 征 會 面

件事發展到咁,即係暗示王征玩野,
亞視今次算唔算報假新聞?
kei_hk 發表於 2015-4-1 10:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-4-1 09:01 AM 發表

件事發展到咁,即係暗示王征玩野,
亞視今次算唔算報假新聞?

亞視新聞今次學叻左﹐他們講明消息係「收到股東黃炳均及主要投資者王征通知」。

即係除非這2個人擺明「玩野」﹐擺明設局去殺台 (即係講過話無講)﹐否則唔構成報假新聞。

同一時間﹐亞視本身都有發表聲明 :「亞視發表聲明表示,接獲公司股東黃炳均及主要投資者王征通知,他們決定接受香港電視主席王維基的主要條件。將亞視的股權轉讓予香港電視,並將豁免亞視所欠的大部分債務,交易尚須得到法庭及其委託之管理人同意,並要通訊局批准。」

換句話說﹐這一件事唔係單單新聞部自把自為﹐唔去查証真偽去報這個消息﹐而係有明確資料顯示﹐真係有此事才去報這段新聞。
(不過﹐我唔敢講有無人為溝通錯誤﹐攪出個大頭彿出來)

ref: http://news.tvb.com/local/551a9a7e6db28c0971000001/
(3月31日晚tvb 新聞)

而 atv 的新聞網有以下資源
http://www.hkatv.com/zh-hk/atvnews/40996/2015-03-31/%E4%BA%9E%E8%A6%96%E6%8E%A7%E8%82%A1%E6%AC%8A%E5%B0%87%E8%BD%89%E8%AE%93%E4%BA%88%E7%8E%8B%E7%B6%AD%E5%9F%BA
亞洲電視控股權將轉讓予香港電視主席王維基。

亞視接到股東黃炳均及主要投資者王征通知,他們決定接受香港電視主席王維基的主要條件,將亞視控股權轉讓予香港電視,並將豁免亞視所欠大部份債務。

交易尚需得到法庭及其委託之管理人同意,並報通訊局批准。

亞視對有關決定表示理解,並感謝盛氏家族對亞視五年零六個月的無私奉獻。                        

kei_hk 發表於 2015-4-1 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-4-1 07:26 AM 發表

香港電台報導:

如果維基台表明無達成協議﹐我反而相信 atv 今次真係自己步上自殺道路。(可能真係王氏自己安排)

維基本身便是生意人﹐唔係開善堂﹐無理由做一項明知係蝕的投資。

明眼人睇幾件事﹐都會明白有白武士打救的機會係好微。

1. 免費牌今年年尾完結。(好似係11月)
雖說政府要一年時間去通知﹐即係比盡只可以玩約2年(當係11月通知唔續牌﹐即係最盡去到2016年11月)

除非好肯定政府會續牌﹐否則新投資者只係可以做約2年的生意﹐以唔知億元的投資﹐有邊位會去做?

而政府肯續牌﹐我估都好微。淨係睇atv 有無能力去營運﹐大家有眼睇﹐連員工的薪金及最基本的牌照費都要拖﹐何以說服經營者有能力去營運。

2. 明知atv 係 0 收視﹐如何在約2年內起死回生﹐收回大部份的投資? (我都唔講可回本)
在 0收視的情況下﹐點吸引廣告商賣廣告﹐何來穩定收入。

食老本?  又賣舊片版權﹐這方法唔通了﹐因為已經賣了唔少﹐都唔知仲有幾多野可賣。

3. 學大家所講﹐無理由昨晚只有單方面公報股權轉讓﹐維基一方完全無表示﹐真係疑點甚重。
一般有這些重大新聞﹐都會雙方一齊在同一地方出來表示﹐或者大家在相約時間在不同地方/方式齊齊有表示。

睇下傳聞今天行政會議話特別開會﹐商議免費台續牌事宜﹐睇下會唔會下午有公佈唔續牌給亞視。

註 : 早前葉家寶在法庭爆料﹐話收到政府原則上已經唔續牌﹐會唔會當時已經係正式通知atv﹐由那一個時間開始計算一年的通知期? 即係今年11月便亞視自動死亡﹐唔需要再計算通知期。

AVD1 發表於 2015-4-1 15:28 | 顯示全部樓層
而家件事又發展到話有一公司已經收購亞視 52% 股權,
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE ... C%8A-061600110.html
唯指收購 o既公司則表示「不評論」……
https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C ... 00428--finance.html

呢廿四小時真係好精彩 ……

啦啦啦,呢間匯友資本都係上市公司來的,
如果「又做假」,某王生下場真係 ……
kei_hk 發表於 2015-4-1 15:51 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-4-1 03:28 PM 發表
而家件事又發展到話有一公司已經收購亞視 52% 股權,
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BE ... C%8A-061600110.html
唯指收購 o既公司則表示「不評論」……
https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C ... 00428--finance.html

呢廿四小時真係好精彩 ……

啦啦啦,呢間匯友資本都係上市公司來的,
如果「又做假」,某王生下場真係 ……

德勤係法庭的授權人﹐處理之前的法庭判決﹐為某位大股東出售股權。

而家德勤開記者會話給大家知有白武士﹐消息基本上唔會有假 (唔計其他因素影響唔成事)﹐因為德勤都要向本身法庭交代﹐如果係流料......﹐所以這一單新聞係真的。

由於德勤無講邊一位係白武士﹐那一間公司都係記者自己去發掘的﹐所以疑似白武士可以暫時唔表態的﹐直至簽正式買賣協議為止。

王某....... 算啦﹐都唔知他真係想點﹐只知係他一手做成﹐一個完全唔理解香港電視台營運﹐香港娛樂界的局面的人﹐自己自以為是去推倒亞視。