hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 從290/290A大受歡迎看北港島線的規劃
開啟左側

從290/290A大受歡迎看北港島線的規劃

jpoon 發表於 2015-4-6 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-4-5 00:55 發表

上下層咁擺,局人轉車班次接唔到咪一樣趧客
開短棍有咩咁奇怪,唔數咁遠,東鐵咪一樣有短棍
重有康城特車,北角出發唔同目的地
點解轉車接唔到一定係趕客?而家都好多人響南昌站/大圍站上落轉車啦
仲有你講長短棍,咪一樣要D客等
http://jpoon9394.blogspot.com/
ArnoldC 發表於 2015-4-6 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2015-4-5 19:15 發表
但如果將來"將軍澳直到東涌線", 有車係以添馬係終站, 仲要唔少班次(一半)的話, 情況就唔同, 添馬只是成條線的中間, 受影響的乘客會較多....
而將來可能會出現係, 將軍澳/北港島線西行乘客如果要去添馬以後D車站, 因為避免轉車, 就唔會上添馬短棍, 結果呢D人就會累積係沿線月台
等下架, 而由於好似站友建議, 每4班先有1班東涌車, 呢D東涌人唔會少, 而驚上唔到車/因為多人, D人唔會係月台較後位置等, 而是係月台
幕門前等, 結果呢D 去東涌的人就會係沿線月台都阻住其他人上車, 我所講就係呢D影響效率....(將來東涌仲可能有東涌東站, 東涌西站, 乘客人數只會加)

英國倫敦 District Line,
西行有三條分支、東行有兩條,連短棍共有6種班次,
部分路段仲同 Central Line、Hammersmith & City Line 共用月台,
繁忙時間有時夾埋2分鐘一班車,
倫敦月台比香港窄好多,咪一樣係噉。

講返香港,
每小時30班、1/4班次到東涌,即係大概8分鐘一班東涌車。
呢個班次,熟客應該會預時間搭車。
生客與其企咁耐,應該都會搵地方坐下。
如果成個時間表 list 出來,就更加易做啦。

其實港島線早年都有太古短棍,唔覺有問題。

ArnoldC 發表於 2015-4-6 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-4-6 01:17 發表
點解轉車接唔到一定係趕客?而家都好多人響南昌站/大圍站上落轉車啦
仲有你講長短棍,咪一樣要D客等

短棍預啱時間可以唔使等。
ArnoldC 發表於 2015-4-6 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2015-4-5 18:37 發表
最大問題係高速車行車期間擺動幅度遠遠大過現有港島線隧道限界,若果真係要東涌線直通運轉,批車可能要用窄車身去遷就,再加上西隧同青馬橋限制,變相影響載客量 ...

「高速行車」應該係指 80km/h 以上行車?
香港站以東,無論駁將軍澳線定係港島線,都無一處會超過 80km/h 。

就算唔係,而家估計2026年通車,但係呢類基建基本上包遲完工,到時批 A-Train 都近30年,可以換車啦。
jpoon 發表於 2015-4-6 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-4-5 18:15 發表

第一點,機場快線未來客量似乎難再有增長
因為主要增長來源唔係商務客而係轉機同本地居民外遊

而第二點,東鐵短棍同羅湖\落馬洲,都無聽過人話會話坐錯車 ...

點會冇
仲有康城車都有人坐錯
http://jpoon9394.blogspot.com/
AV385 發表於 2015-4-6 06:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2015-4-5 09:26 發表

部分路段仲同 Central Line、Hammersmith & City Line 共用月台,

講返香港,
...
當我地覺得香港人既一套用向大陸人身上行唔通既時候
點解你地會覺得英國或者日本既一套又一定向香港人身上行得通呢?!
即使幾多硬件數據相似都好,人始終都係最大既變數
其實我地香港人係咪睇得自己既適應力太高?
應該話,我地香港人係咪睇得我地自己既素質太高?
簡單如290/290A都話搞唔掂既時候
一個冇number既列車短棍安排真係咁易成功?
香港人一向奉行個套生活方式同英國/日本奉行個一套完全唔同
唔通,因為大家都係生活在已發展地區,所以就可以劃上等號?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
3ASV196 發表於 2015-4-6 07:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2015-4-6 01:26 發表

講返香港,
...

本身倫敦地鐵我唔想講, 因為多方面根本比較唔到香港....

如果你有認真爬我文, 就知唔係"熟客應該會預時間搭車", "生客與其企咁耐,應該都會搵地方坐下"咁簡單就可解決,
少人咁樣當然無問題, 我多次強調係"多人"情況

依家東涌好大部分人主要係來往香港站, D乘客主要早繁香港站下車, 夜繁香港站上車, 如果試下繁忙8分鐘一班,
18:30去香港站睇下D人係點上車? 有幾多人?  加埋青衣短棍唔駛8分鐘都班班爆, 而將來直車呢班人就會係北港島
線沿線上車, 再加埋新客源, 但東涌車因青馬限制不可加班, 你可以諗到部車會咩情況嗎.....

就好似依家每朝係南昌已經唔係班班上到晒D客...嚴重可能等超過2班先上到... 根本唔好講將來, 講依家, 已經好多人..
.根本繁時已經好滿...如果到時北港島線本身去添馬都多人, 短線客又會上長途東涌車, 繁忙時間d人真係會搵地方坐下?
列車埋站先施施然去上車? 唔好玩la.... 至於熟客, 點預時間都要排隊上去車ga? 我真係唔明....你講法點解決到我講的問題...

好多人覺得直車可行, 根本唔了解東涌現時運行情況,  "搵地方坐等車"都講得出....就等於你係金鐘見班車咁滿, 叫人搵
地方坐等下班少d人先上一樣, 唔知你要等到幾點呢....

咁多人唔明, 舉個例子, 可以易d想像, 就係依家東鐵北行開沙田短棍, 但沙田短棍會佔列車比例係一半....試想像沿線月
台結果會係點?  

港島線太古短棍 ? 好例子, 不如又試下依家mtr 係港島線每2班有一班太古短棍呢...又睇下會點? "有無問題"?

列車服務本身要全盤考慮, 包括極端時情況, 尤其香港鐵路乘客比例將來只會加, 本身如果網絡都不斷加強係無問題,
但東涌線正正因為基建限制已無法再加強, 但這情況下將其列車直接再延長一倍去將軍澳, 再將其列車夾雜於超級短棍
之中(再提, 呢個短棍唔係短2個站, 係短成條東涌線), 要可能4班先有1班/2班東涌車, 引發的問題唔係咁簡單可以講"無問題"吧....

3ASV196.KE7270
 樓主| 053h4 發表於 2015-4-6 10:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 053h4 發表於 2015-4-6 11:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 053h4 發表於 2015-4-6 11:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽