hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對G牌AD另眼相看
開啟左側

對G牌AD另眼相看

buffon 發表於 2006-4-28 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 4/28/2006 00:56 發表

睇佢既語氣都係食白果多架喇
係就恭喜晒佢,浪費自己時間同精神
佢咁鐘意少少野就投訴既,咁講真司機無站站停同開門已經做錯左啦
o係巴士公司既守則黎講都係犯則呀,佢又會唔會貪得意去投訴呢 ﹖
會既話睇怕佢都幾唔搭閒,真係仲盡責過九巴班管理層

咁睇黎佢都真係有排忙
不過我真係好佩服佢o個種為正義不屈不朽o既精神
如果人家有feedback 我真係好想知道個結果究竟係點~
可惜人地唔肯講~仲叫我去問九巴

講番正題, 59A 架 GJ3112 有次真係坐到我火滾, 上斜仲俾架 HB龍爬頭。
同埋59A 有個女司機渣得都幾安全o下。

Crotone 發表於 2006-4-28 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-4-28 09:49 發表
但係我又咁諗,性能上F牌銀柱龍一定比G牌黃柱龍好,但亦由於銀柱龍
太勁好多車長驚超速所以就住黎踩,而黃柱龍比較弱所以踩行D都冇咁
易超速,咁坐車既人聽引擎聲就會覺得黃柱龍開得好快。

好似61X既FM4824性能其實一D都唔差,但渣既車長就成日吊住少油黎行
平路,不過佢上斜都仲識踩大油,所以冇乜跌速。

您咁講又唔係無可能,我見261 果D 黃龍AD 係環迴公路時果D引擎聲令我覺得黃柱龍開得好快。
One Door Closes Another Door Opens
shtsang 發表於 2006-4-28 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2006-4-28 12:57 發表
您咁講又唔係無可能,我見261 果D 黃龍AD 係環迴公路時果D引擎聲令我覺得黃柱龍開得好快。

快極正常應該咪又係去到70.....
我都講過架啦,有1個261既司機
以前係會過70,結果要見紀律
主任.之後佢70,又俾客鬧得
慢....
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
fai 發表於 2006-4-28 16:07 | 顯示全部樓層

so我既推斷係銀柱龍係吊輕油或風琴腳都keep都70,而黃柱龍就要踩到行先有70
(或者過少少啦),注意只係推斷。

原帖由 shtsang 於 2006-4-28 14:41 發表

快極正常應該咪又係去到70.....
我都講過架啦,有1個261既司機
以前係會過70,結果要見紀律
主任.之後佢70,又俾客鬧得
慢....
fw1321 發表於 2006-4-28 17:16 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-28 01:03 發表

其實 59A 中有兩個碌神 .. 搭中佢地就真係幾無奈 (以前熱狗時代到而家都係咁碌)
不過車手都有既 .. 例如有位姓何既師傅
搭過佢幾次,有兩次追到前車 ~
不過唔講咁多喇,一陣又有人無證無據走去投訴就唔好啦 ...

講起 59A 碌神, 我就諗起去到市區車速就「巨落」果位車長
(個名真係冇改錯...), 使我第一次搭到老虎頭用二波行葵涌道...
即使佢屯門公路唔碌車, 未到安定都已經畀後車追到。
av220 發表於 2006-4-28 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-4-28 09:49 發表
但係我又咁諗,性能上F牌銀柱龍一定比G牌黃柱龍好,但亦由於銀柱龍
太勁好多車長驚超速所以就住黎踩,而黃柱龍比較弱所以踩行D都冇咁
易超速,咁坐車既人聽引擎聲就會覺得黃柱龍開得好快。

好似61X既FM4824性 ...

理論上E 牌好過F 牌好過G 牌..........
但有時E 同F 牌上斜太低轉就轉波,
搞到反而冇G 牌咁好力咁既感覺.........
(坐過EV2021@47X, 上斜成日二波低轉, 冇乜力咁.
反而278X D 3AD 一波盡咁上, 感覺爽好多.)
homanho 發表於 2006-4-28 23:40 | 顯示全部樓層

不知46x掛牌HC1297表現如何?

聽聞呢部車出名"打茅波"....
JJ 6360 ATS17
fai 發表於 2006-4-29 10:38 | 顯示全部樓層
我估呢方面原因就係睇下車長踩油門踩幾深,如果踩唔深部車夠速度就會轉波,轉完波又
會冇力好似你咁講。雖然我未渣過巨龍巴士。

原帖由 av220 於 2006-4-28 20:47 發表

(坐過EV2021@47X, 上斜成日二波低轉, 冇乜力咁.
barking 發表於 2006-4-29 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2006-4-28 20:47 發表

但係3AD個一波盡, 快極有限...
不過, 如果中磅, 3AD上城斜有能力行晒2波, 速度係快過黃柱AD少少,
因為中磅時, 黃柱AD成日都1-2-1-2...
kmb63x 發表於 2006-4-29 15:47 | 顯示全部樓層

68A有四部黃柱3+2AD
GJ3303 GJ3975 GJ4150 GL7903
GJ4150好勁,部車好好力,行屯公好快,係荃灣上屯公果條路同銀龍有得揮
其他三部就好廢,無力
263M部GH6231都唔錯