hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 機場快線逃票黨肆虐 港鐵冇晒符
返回列表 發新帖
開啟左側

機場快線逃票黨肆虐 港鐵冇晒符

JX9097 發表於 2015-4-24 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 devilreborn 於 2015-4-24 12:45 發表
網上一直都話係「方便旅客」,特別係冇閘機先至可以做到喺月台擺一大堆行李手推車
至於呢個係唔係真正原因就……

呢個係官方解釋
因為唔需要刻意買飛,可以先坐車後畀錢
咁就可以慳到時間(因為出市區買飛唔需要排咁耐隊)

其實一路都有唔少人逃票ga la
之前直頭傳過有xx管理局職員由機場上車冇畀錢出市區
再調頭坐車入機場(即係來回都冇畀錢)
結果喺回程時斷正

不過機鐵呢個設計亦間接幫助咗逃票
入機場依舊可以派員上車查飛
但出市區呢個永遠都係一個漏洞
因為即使派人跟尾,再喺閘外捉
只要個人堅持聽到有聲冇特別望個mon
(機鐵每班車都有唔少人出閘,所以出閘時間會非常近)
職員都吹佢唔漲,因為疑點利益歸於被告
一日證實唔到佢有意圖逃票,一日都解決唔到
(入機場可以捉係因為要入閘
若果冇飛就已經證實到佢有意圖逃票)
ma212223 發表於 2015-4-24 14:05 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

如果果個人搭錯車/漏咗行李想返轉頭
平時地鐵唔需要補錢
但機快要俾兩次錢 比較奇怪
一出RDP   要去鵝頸橋?
kei_hk 發表於 2015-4-24 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-4-24 02:05 PM 發表
如果果個人搭錯車/漏咗行李想返轉頭
平時地鐵唔需要補錢
但機快要俾兩次錢 比較奇怪

坐錯車(方向)﹐基本上好難發生﹐真係發生請向車站職員找幫手。

現實係只有機場上車才有機會坐錯車﹐想出市區去左博覽館﹐或去博覽館去了市區。
前者唔落車便可﹐後者搵職員。

其他車站係無機會出現坐錯車的。

漏行李﹐都係搵職員幫手﹐睇下職員可以點幫你。
比多程車錢都係合理的﹐話晒你真係坐多了一程車。同輕鐵做法相同﹐都係要另付車費。
而其他路線﹐你都要原站出閘才可以取回行李﹐一樣要付最平的收費/$10﹐都唔係完全免費的。

busfunfun 發表於 2015-4-25 01:48 | 顯示全部樓層

西鐵隻閘機好敏感
機鐵每日咁多旅客咁多行李
你唔派返D特檢隊幫客睇怕都幾麻煩

果位小姐如果懷疑有人逃票
可以利用公民拘捕權力,立即報警
barking 發表於 2015-4-25 13:26 | 顯示全部樓層
一, 裝番棍機
二, 雙閘機, 即係好似 e-道 咁, 做第一次確認, 中間 trap 一次, 再做第二次確認, 先可以過閘, 做到 anti tailgate 效果
devilreborn 發表於 2015-4-25 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-4-24 13:53 發表

呢個係官方解釋
因為唔需要刻意買飛,可以先坐車後畀錢
咁就可以慳到時間(因為出市區買飛唔需要排咁耐隊)

其實一路都有唔少人逃票ga la
之前直頭傳過有xx管理局職員由機場上車冇畀錢出市區
再調頭坐車入機場(即係來 ...

謝解釋

逃票嘅問題有兩種可能性:
1. 機場去香港再返去機場
2. 機場去青衣至香港任何一站,然後利用閘機漏洞出閘(e.g. 跟尾)

2嘅情況係閘機設計嘅問題,如果咁容易跟尾就可以搏懵走得甩,咁果個閘門都幾遲鈍下
最簡單就係用番市區線啲棍機…
其實可以考慮互調(ISL印象中啲閘機好舊下),一嚟人流 / 職員比較多冇咁易走得甩,二嚟就算走得甩都蝕少啲

1嘅情況就同閘機冇關,但本身呢個情況都少見
唯一有用嘅用途就係隔欄杆交嘢,例如樓上都有人講咗N年前果單嘢
所以維持現狀都未免會有太大問題
(突然諗起傳說中嘅HOK 2號月台 :0))

總之我就覺得呢個係個閘機嘅問題 多過AIR唔駛入閘呢個制度嘅問題喇…
kei_hk 發表於 2015-4-25 15:10 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

針對這單新聞﹐根本就係閘機本身的問題﹐因為容許拖行李而令到反應太慢﹐所以有「跟人」出入閘。

一係反傳統﹐好似羅湖改番用棍﹐只淨2-3部機由職員長期留意情況及管理秩序。

現時用緊的閘機又唔好以為真係適合其他車站使用﹐以其的反應﹐真係令到大家唔知過唔過得﹐影響人流。
同時﹐邊有咁多閘機可以放番去機場快線車站使用。

以MTR 來說﹐真係多一事不如少一事﹐最多加派人手去捉下人好過﹐做一段時間令大家遺忘及令逃票者中番幾次收阻嚇性之後﹐便可回復舊貌﹐成本好低﹐亦唔駛攪一大堆傷頭腦的事(即係同其他車站調閘機)。

至於你話出面市區線的閘機舊﹐可以同你講只係表面舊﹐淨係外殼無變過﹐入面大部份核心機件已經換番 (主要係電子野及收車票的組件)﹐實際上係一點也不舊。

busfunfun 發表於 2015-4-26 01:16 | 顯示全部樓層
其實事在人為,上水站咁多年九鐵做過咩
MTR一接手就大攪