hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 澳門有需要再次引入雙層巴士嗎?
開啟左側

[澳門] 澳門有需要再次引入雙層巴士嗎?

expertuser2004 發表於 2015-7-8 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 湯美 於 2015-5-4 00:59 發表
響依家既框框底下當然冇公司肯同你試,
想當年香港咪又係要升高招牌鋸樹做一大輪功夫先試到雙層;
回應樓主,講需求我認為有需要
但一日唔踏出第一步(改例、鋸樹之類),一日都係空談。 ...

其實可試下用 4米高的雙層車, 應該比較多地方可通車(大部份橋是 4.5m 頂高), 建議立法限制起橋高度
見到有通頂的雙層開峰巴士入到大馬路, 台山, 關閘, 黑沙灣, 外港碼頭, 機場
jpoon 發表於 2015-7-8 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-5-11 19:15 發表

這批分析對澳門市內就有用, 但沒有考慮澳門對外的城際服務啊. 澳門對外是有可能使用雙層巴士的.

想問下澳門外面入澳門車,有冇限制?你講呢D城際車係咪要申請澳門車牌先入到?澳門政府會唔會發牌畀城際車?定係只係畀佢停駁腳點就算?

http://jpoon9394.blogspot.com/
S315E 發表於 2015-7-10 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-5-16 13:58 發表
但澳門的巴士服務需求多數只是某一段需求高咋喎,除左去路環果架同3號外,多數中途就無哂客吉車返總站

問題係,所謂「某一段需求」高到連上車都有問題呢…
澳門街好多行內行嘅線17號咁樣,只係用到小巴行,但係需求高到其實出到中至大巴
條條密到單位數班次密度,堆線又會塞車,啲客越積越多
最慘係條條線一齊陪兜,但係又班班都頂閘頂到爆玻璃咁滯
繁忙時間亞馬喇出新馬路可以十班車都飛站
如果又唔俾開短棍嘅話,雙層係最好嘅處理方法

原帖由 expertuser2004 於 2015-7-8 21:46 發表

其實可試下用 4米高的雙層車, 應該比較多地方可通車(大部份橋是 4.5m 頂高), 建議立法限制起橋高度
見到有通頂的雙層開峰巴士入到大馬路, 台山, 關閘, 黑沙灣, 外港碼頭, 機場

https://www.facebook.com/macaubus/photos/pb.337799269519.-2207520000.1436466547./10153244558944520/?type=3&theater

人地個page好叻叻咁話,如果澳門嗰邊要入雙層車一定要4.3米,所以唔入得喎
然後又話載客量唔合符成本效益喎,又話條條線短到入咗班鹹魚都唔會上上面坐喎
跟手又話無相關法例,車長做唔到野

https://www.facebook.com/macaubus/photos/pb.337799269519.-2207520000.1436466547./10153247713869520/?type=3&theater

再犀非利咁話你班香港嘅巴膠淨係想多款車影先叫澳門入雙層車,完全唔顧真實情況喎
咁既然人地咁鬼大牌,咁鬼鍾意繼續現有情況,咁鬼鍾意日日上唔到車逼大陸巴士
我地再討論都無咩價值,反正人地自己都唔想行多步,咪由佢囉
Aeon802 發表於 2015-7-10 11:39 | 顯示全部樓層

澳門一到繁忙時間巴士滿位,都企埋,門前位都唔放過
若用雙層恐怕上左雙層,因冇位,無法落車
若要入雙層,首先要改現時服務。在道路許可情況,增派大車,改變現時乘客用盡辨法上巴士,令到巴士所有都能站立的位都站滿乘客。恐怕用雙層,不僅下層企滿,無法落車,而8級樓梯企滿,上層都企滿非常危險,若遇到意外,非常麻煩。
expertuser2004 發表於 2015-7-10 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 S315E 於 2015-7-10 02:42 發表

人地個page好叻叻咁話,如果澳門嗰邊要入雙層車一定要4.3米,所以唔入得喎
然後又話載客量唔合符成本效益喎,又話條條線短到入咗班鹹魚都唔會上上面坐喎
跟手又話無相關法例,車長做唔到野

再犀非利咁話你班香港嘅巴膠淨係想多款車影先叫澳門入雙層車,完全唔顧真實情況喎
咁既然人地咁鬼大牌,咁鬼鍾意繼續現有情況,咁鬼鍾意日日上唔到車逼大陸巴士
我地再討論都無咩價值,反正人地自己都唔想行多步,咪由佢囉

東京同大阪有 3.8 米高的雙層巴士, 點解不叫佢地去日本影?

之前呢間廠出過 15 米巴士比香港試, 岩岩好是4米高, 最新版本可載 233 人
http://www.neoplan-bus.com/cms/en/skyliner/sicherheit/skyliner_sicherheit.html

是12米單層的3倍幾
如澳門有雙層的話, 建議整三門版(類似熱狗時代的打仗車)
hkth 發表於 2015-7-11 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-8 23:51 發表
想問下澳門外面入澳門車,有冇限制?你講呢D城際車係咪要申請澳門車牌先入到?澳門政府會唔會發牌畀城際車?定係只係畀佢停駁腳點就算?

要申請澳門車牌是必然的. 至於定線如何, 就真的要申請人和澳門民政總署+交通事務局商討了.

S315E 發表於 2015-7-12 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser2004 於 2015-7-10 19:27 發表

東京同大阪有 3.8 米高的雙層巴士, 點解不叫佢地去日本影?

之前呢間廠出過 15 米巴士比香港試, 岩岩好是4米高, 最新版本可載 233 人
http://www.neoplan-bus.com/cms/en/skyliner/sicherheit/skyliner_sicherheit.html

是12米單層的3倍幾
如澳門有雙層的話, 建議整三門版(類似熱狗時代的打仗車)

呢部錯層城際版,未必啱澳門市區用,大上落流動性嗰堆線都唔太方便
要買應該買城市版,如果會出嘅話

不過澳門有無人敢揸佢出街就第二回事…
leolaw 發表於 2015-7-14 13:44 | 顯示全部樓層
澳門條25路真係有需要 ga,
黑沙海灘開出, 未到路環都已經有企位客,
甚至頂閘.

不過條線或者只能派短車...(~10米!?)
gordon 發表於 2015-7-14 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2015-7-14 13:44 發表
澳門條25路真係有需要 ga,
黑沙海灘開出, 未到路環都已經有企位客,
甚至頂閘.

不過條線或者只能派短車...(~10米!?)
25其實路面是可以派12米大巴, 問題係, 合約上只是列明用中型巴士, 收取中型巴士的服務費, 但現時是派出大型巴士行走.
要澳門有雙層巴士, 只有幾個可能性:
1. 澳門政府出資購買車輛 (新加坡的承包巴士服務是由政府出資購買巴士, 全數巴士及車廠由政府擁有, 但澳門是由巴士公司自行出資購買巴士)
2. 雙層巴士可收取比大型巴士更高的服務費
3. 澳門政府提出誘因去鼓勵巴士公司購入雙層巴士
4. 有廠商願意派駐工程師在澳門(不是有事才由香港趕來)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Ming0420 發表於 2015-7-15 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 S315E 於 2015-7-10 02:42 發表

問題係,所謂「某一段需求」高到連上車都有問題呢…
澳門街好多行內行嘅線17號咁樣,只係用到小巴行,但係需求高到其實出到中至大巴
條條密到單位數班次密度,堆線又會塞車,啲客越積越多
最慘係條條線一齊陪兜,但係又班班都 ...

所謂業界人士資料錯漏百出,不知是澳門業界無人材,抑或係本來只係守響看更亭既業界人士。

首先澳門橋樑4.5米以上, 招牌響晒5米以上, 好多人亂講撞頂, 真係心諗, 俾到關閘巴總地底4.3米 (而且無人有實際度過) 仲有走盞.
https://www.facebook.com/macautransport/photos/pb.1431531910476556.-2207520000.1436891961./1437756839854063/?type=3&permPage=1
https://www.facebook.com/macautransport/photos/pb.1431531910476556.-2207520000.1436891961./1436470286649385/?type=3&theater
https://www.facebook.com/macautransport/photos/pb.1431531910476556.-2207520000.1436891961./1441811059448641/?type=3&theater

道路法規除左以下呢度講既之外,其實仲有條例容許三軸巴士運作。

https://www.facebook.com/macautransport/photos/pb.1431531910476556.-2207520000.1436891605./1438727423090338/?type=3&theater

最好笑係咩澳門最大既拖車都唔到雙層, 整車機升唔到雙層咁重
https://www.facebook.com/macautransport/photos/pb.1431531910476556.-2207520000.1436892208./1438419299787817/?type=3&theater

無得噴油既話, 井底蛙可能唔知珠海個廠由關閘出去廿分鐘就到. 而且巴士幾多年先雖要大翻一次油呢 ~
澳門玫府可以俾百五億起輕軌, 如果拎一億, 都唔知買到幾多雙層鳥.