hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南港島綫(東段)進度問題
開啟左側

南港島綫(東段)進度問題

ytxmobile 發表於 2015-7-20 11:32 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

希望唔好做上海16號線嘅翻版(但係人地可以加長)

wingho_cwh 發表於 2015-7-20 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-7-20 00:45 發表

南區人口30萬 VS 新界西北人口120萬
鴨脷洲人口9萬 VS 天水圍人口40萬
香港仔人口4萬 VS 元朗人口23萬

南港島線同西鐵完全沒有可比性

「起八卡去浪費」、「唔孤寒南區」、「好易上到車」,
這叫開善堂,唔係「在商 ...

南區人口三十萬,ok,玩數人頭啫
惜既係西鐵線行七卡先計到99%呢個數出黎,換句話講,將西鐵線既客量用市區線既計法,實際乘載量只有 99*7/8 = 86.625%
但我想話全港鐵系統最擠逼既路線偏偏係只服務40萬人既將軍澳線,平均載客量為100.6%,係可以未出油塘已經坐滿8卡列車兼企緊人,晴報記者上年繁忙時間去實地考察過,係可以繁忙到寶琳上車都無位坐,如果唔係油塘月台果堆為數過千既人一到繁忙時間就清極都清唔到?
因為實際造就以上載客率既,係兩個字:「就腳」
到底有得幾多樓係係西鐵站附近5分鐘步程?
仲有,屯門區既人,好多都上晒巴士啦。。(淨係一個屯門都已經有三條全日港島過海線960+961+962X,962B 唔計,當送左比深井青龍頭)
元朗有線皇968
天水圍有969+天北only 既967 (連半個天水圍都可以support 到一條全日過海線。。)
仲未數出九龍+去荃葵青既線
即係每日既客流有數以十萬計既人係上左巴士,而唔係120萬人分一條得七卡既西鐵
不過而家既情況係:南區居民大部分已經受夠左香隧塞車,黃竹坑同鴨島可以預計基本上接近all-in 地鐵架喇,即係已經做緊十幾萬人生意啦
仲未計香港仔,田灣,華貴甚至華富既轉車客,即係廿萬樓上走唔甩啦
今天既將軍澳四十萬人分八卡將軍澳線已經爆煲,咁南港島線係咪要作一個比較長遠既規劃呢?再唔係可以參考修正早期系統通車至今既加卡經驗,以馬鞍山線既規格起步,逐步按需求加至八卡,減慢飽和都得既姐。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
alexleechaksum 發表於 2015-7-20 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-7-20 12:11 發表

南區人口三十萬,ok,玩數人頭啫
惜既係西鐵線行七卡先計到99%呢個數出黎,換句話講,將西鐵線既客量用市區線既計法,實際乘載量只有 99*7/8 = 86.625%
但我想話全港鐵系統最擠逼既路線偏偏係只服務40萬人既將軍澳線,平均載客 ...

喺無預留加至8卡嘅情況下
加卡會唔會有難度呢
jpoon 發表於 2015-7-20 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2015-7-18 14:45 發表

南區居民通勤方向同去黃竹坑番工同海洋公園遊客剛好相反, 呢個設計已經計算好
但三卡真係可以應付到南區放工加海洋公園散場客?
而家放工時間巴士都班班爆啦,南區線繁時開幾密先疏散到D客?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Kaix 發表於 2015-7-21 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-20 23:46 發表

3卡列車=9架頂閘巴士

一小時30班列車=一小時90班頂閘巴士
Kaix 發表於 2015-7-21 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-7-20 12:11 發表
但我想話全港鐵系統最擠逼既路線偏偏係只服務40萬人既將軍澳線,平均載客量為100.6%,係可以未出油塘已經坐滿8卡列車兼企緊人,晴報記者上年繁忙時間去實地考察過,係可以繁忙到寶琳上車都無位坐,如果唔係油塘月台果堆為數過千既人一到繁忙時間就清極都清唔到?
因為實際造就以上載客率既,係兩個字:「就腳」

不過而家既情況係:南區居民大部分已經受夠左香隧塞車,黃竹坑同鴨島可以預計基本上接近all-in 地鐵架喇,即係已經做緊十幾萬人生意啦
仲未計香港仔,田灣,華貴甚至華富既轉車客,即係廿萬樓上走唔甩啦
今天既將軍澳四十萬人分八卡將軍澳線已經爆煲,咁南港島線係咪要作一個比較長遠既規劃呢?再唔係可以參考修正早期系統通車至今既加卡經驗,以馬鞍山線既規格起步,逐步按需求加至八卡,減慢飽和都得既姐。。

馬鞍山線沿線人口(不計大圍)達45萬,預留行8卡係正常

我其實係支持長遠南港西段同東段直通運行4-5卡,但行8卡絕對係太過分的要求

將軍澳人口已近50萬,近9成人(即近45萬人)在車站600米步程內

鴨脷洲+黃竹坑(重建後)+香港仔+田灣+華富/貴人口只有23萬,
加上西段可以駁上港大站分流部分華富/貴客,
所以我認為行4卡,畀盡5卡,已非常足夠
wingho_cwh 發表於 2015-7-23 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2015-7-21 01:22 發表

馬鞍山線沿線人口(不計大圍)達45萬,預留行8卡係正常

我其實係支持長遠南港西段同東段直通運行4-5卡,但行8卡絕對係太過分的要求

將軍澳人口已近50萬,近9成人(即近45萬人)在車站600米步程內

鴨脷洲+黃竹坑(重建後)+ ...

其實要佢行8卡就係想唔起西段,減少資源同埋配合落實可行性。。
因為現時南港島線西段有兩個問題:
1) 西段同東段相比,東段既需求明顯大得多
2) [重點] 受南區某d 連大企業都食住既強大區議會官商勾結勢力影響,相信西段要拍板興建有好大既阻力
所以先希望令南區西部(香港仔及田灣華貴一帶)都可以經48+78 用黃竹坑站塞埋入東段鐵路出金鐘,真係去西區既先搭返巴士
更重要既係,唔會飽和
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kei_hk 發表於 2015-7-23 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-20 11:46 PM 發表

這一點唔係太擔心﹐事關一至五去海洋公園的人相對地係低的﹐而且有唔少係旅行團。

去到周六周日及假期﹐這才多人去海洋公園﹐但輪到南區放工的人少。

反而要擔心的﹐係海洋公園的節日限定的夜場活動﹐入場時間會同返南區的繁忙時間及方向撞到應晒

PS9267 發表於 2015-7-30 07:22 | 顯示全部樓層
http://www.mtr-southislandline.h ... 16th_v2_27_July.pdf

再有野更新lu ,有一張懷疑就是金鐘站的南港島線月台層
dennis1990 發表於 2015-7-30 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 PS9267 於 2015-7-30 07:22 發表
http://www.mtr-southislandline.hk/pdf/consultation-meeting/community_liaison_group_meetings/ADM_CLG_16th_v2_27_July.pdf

再有野更新lu ,有一張懷疑就是金鐘站的南港島線月台層
隧道支撐架爆破工程已完成係重點