hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 搞邊科?
開啟左側

搞邊科?

avbe35 發表於 2015-5-23 10:31 | 顯示全部樓層

龍運批豪華躉早退會轉會既機會好微
早退既機會又唔細
不過唔好唔記得,依批車 'suppose' 係同65__一換一。
素聞係ADL交車期遲晒,搞到龍運車源緊張先會令到批車仲行緊。
HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
AD118 發表於 2015-5-23 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-5-22 11:25 發表

想知係真係某種實際需要而拆牌布﹐定係比人偷牌布﹐可能只有推上報﹐由記者問龍運﹐而龍運又肯講﹐才會知道迷底。

如果問我邊個因素居多? 我估後者。

部車如果真係會調出九巴﹐以車齡去計都應該機會較微﹐同埋由過戶去到九巴 ...

但最終批前機場AA咪將絲絨換返做普通人造膠皮
hkbw 發表於 2015-5-23 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-5-23 10:54 發表

個堆係同一款椅, 唔同外皮, 唔需要翻驗..

同一道理, 301都換左啦..

但豪華躉係唔同椅, 甚至影響整體載客量...係完全兩回事~
殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2015-5-23 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-5-23 10:56 AM 發表

個堆係同一款椅, 唔同外皮, 唔需要翻驗..

同一道理, 301都換左啦..

但豪華躉係唔同椅, 甚至影響整體載客量...係完全兩回事~

再現實一點去講﹐座位本身的座墊的乳膠﹐用得耐都會變形﹐失去承托力﹐所以用了一段時間都需要更換。

分分鐘當年換皮﹐最大成本只係背墊係額外支出﹐坐墊本身係定期更換﹐係已出之物。

ps. 批豪華車如果要換返普通位﹐我覺得未必需要番驗車﹐但前題係座位編排係同現時使用中的車完全相同。

原因係現時專利巴士﹐大驗車(非指周年驗車之類)只係相同config 只係驗1部﹐唔同config (即唔同引擎/波箱) 會視為另一款車要再驗。
按理這批車的config 都係與同期的非豪華車及九巴的ATR 相同﹐只要所有野跟番一樣﹐原則上應該不同番驗車。

kei_hk 發表於 2015-5-23 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-5-23 10:54 AM 發表

如果長期使用﹐以日常打理來講又真係換皮比較易處理。

但係只淨1-2年命﹐仲換乜鬼皮呀。
真係嫌錢多咩。

樓主| petcity 發表於 2015-5-23 18:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2015-5-23 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2015-5-23 10:20 發表

說實話,有人話5xx掟去俾B1係唔錯選擇
佢地明顯遺忘呢批車,都聽過有人話批B9
會掟返九巴,但唔知真定假囉
龍運 E500 MMC 訂單仲多過未轉會既 Trident,
照數連埋加車,歐四或以前既車應該都一定會返晒九巴,隨時部分 85xx 都會走埋。
kei_hk 發表於 2015-5-23 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2015-5-23 06:49 PM 發表

又或者mix up我左早年另一傳聞話想整大水塘龍躉

但可以講係,5xx加位同執內籠,費用令九巴唔會做

超大水塘,即係2隻窗的長度,受制於載重問題,成事機會應該唔高。
所以我前文都提過只拆一半行李架,令到又有水塘又有行李架。

但點都好,粗略計批車只淨1-2年命,真係於龍運終老,或者返九巴做零件車的機會最高。
返九巴繼續載客,基於要大攪車箱問題(唔處理便會基於載客量低而唔係太值),這方面成本問題,你同我都相信機會好低。

3ASV174 發表於 2015-5-23 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-5-23 19:58 發表

超大水塘,即係2隻窗的長度,受制於載重問題,成事機會應該唔高。
所以我前文都提過只拆一半行李架,令到又有水塘又有行李架。

但點都好,粗略計批車只淨1-2年命,真係於龍運終老,或者返九巴做零件車的機會最高。
返九巴繼續載 ...
唔好忘記 12.8 米車都係三軸載緊 146 人,
龍躉幾大個水塘都唔會因為超重而唔成事,唔改唔等於唔改得。
Wright---AVW16 發表於 2015-5-23 20:52 | 顯示全部樓層

但如果真係幫5xx整大水塘,好似有部份空間並非在低地台區,咁樣有部份位置都會因為企唔到人而浪費左

但之前話就話65xx同5xx係一換一,但暫時龍運就係得呢堆豪華新車,不過而家龍運又賣左15部普通躉比九巴,所以如果全部5xx今年退晒,龍運應該會唔夠車用。但見到雖然堆65xx當一般E車用都勝任有餘,不過龍運仍然直接比佢地上掛A線,睇黎佢並冇打算短期內用豪華新車代普通躉