hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 首試香港航空.HX264
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 首試香港航空.HX264

老豆 發表於 2015-5-23 13:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 17/05/2015
航班編號: HX264
機型: A330-200
飛機編號: B-LNC
起飛地點: 香港國際機場 (HKG)
目的地: 臺灣桃園國際機場 (TPE)
STD: 香港時間 (+8) 12時10分
ATD: 香港時間 (+8) 13時17分
Runway: 25L
STA: 臺灣時間  (+8) 13時50分
ATA: 臺灣時間  (+8) 15時24分
Runway: 23L
空中飛行時間: 1小時39分鐘

5月旅遊淡季, 各航空公司都劈價, CI 低至$8xx 連稅
不過友人同我都搭得太多華航, 想話搭下其他航空公司
本來有考慮過BR坐MD90既, 不過見到HX 商務艙票價比BR經濟艙仲要平約$60,我自己又從來未坐過HX~~ 咪即管一試

係選擇航班上, 其實所有航班都有空位, 早機HX252係衆所周知相對(安全)既航班, DELAY不太嚴重~~
不過HX264就係人都知保證DELAY既一個航班, 只係差在DELAY幾耐既分別。
不過除非無得選擇, 否則我都唔願意坐早過10:30 起飛既航班, 所以選擇左HX264 中午機, 慢慢DELAY。

由於知道HX264必定DELAY既緣故, 選擇於11:30才抵達香港機場寄行李
地勤人員説話唔多講, 連行李都唔洗過磅, 然後直接將BOARDING PASS交比我就了事。
取回BOARDING PASS時我自己先見到已將航班時間改為13:00起飛, 12:20開始BOARDING,
咁有航班延誤, 登機時間改動, 地勤人員是否理應告知乘客呢?

翻新過既貴賓室, 坐得OK, 細細地不過環境舒服既, 食物種類算多,
裏面既職員都幾主動去協助, 包括主動告知乘客登機閘口的改動等資訊。

行去閘口前經過見到幾米

登機閘口由35改到34, 總算唔洗OUTERBAY

今日執飛係B-LNC

WELCOME DRINK

呢班機唔算太多人, 基本上平均兩個客佔一行, 所以四行座位八個客。

最後係23L 降落, 到GATE C9

呢一日都算好架啦, 大約延誤左1小時15分鐘, 我知道有時可以延誤2小時或以上。假如架飛機執飛HX264之前係執飛HX768, 你就唔好彩啦…
因為HX768既STA同HX264既STD都係12:10… 即係話就算HX768準時抵達, 抵達時間已經係等於HX264既出發時間…… 香港航空似乎無視左呢個嚴重問題?
相反如果執飛HX264之前係執飛HX285, 你就比較幸運了, 因為通常都比較準時。
而我當日班機就由PEK返黎, 所以DELAY無可避免。

香港航空FA全部都係更年輕,很香港~~~ 因為服務上太多失誤, 遇到我地呢d客就可以一笑而過姐, 遇到脾氣暴躁既商務客, 就願主保佑你啦。
降落前復述機長廣播, 廣東話廣播中出現20秒停頓及笑聲, 實在不專業。
所以佢地係未夠成熟, 更加未夠料去SERVE 商務艙乘客。同樣飛TPE既CI/BR/CX/KA就比佢地好得多啦。

另外航程中曾經遇上不穩定氣流, 大概維持左2分鐘, 當時安全帶信號並無亮起, 反而過左個氣流之後, 航機平穩返, 安全帶信號突然亮起, 然後機長廣播話將會穿越不穩定氣流......
不過廣播後係一點氣流也沒有, 信號燈亦在廣播後1分鐘後關閉…… 究竟機長係做緊乜?

降落前機長再次進行廣播, 佢講野之前聽到佢同副機長既一小段對話, 然後再嘆氣一聲先開始廣播… 似乎唔記得左自己已經禁左個制?

坦白講以呢個價位坐商務艙, 相信只有HX可以做到, 不過價格同質素絕對係成正比既… 所以不能投訴。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cheungtszfung + 1 + 1 nice report!

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AVD1 發表於 2015-5-23 16:20 | 顯示全部樓層
我真心有興趣想知究竟你呢張商務位機票幾銀埋單?
比 BR Y 位平 $ 600 即係?

話說家父家母去年去台灣坐 CI 無啦啦比人升艙,$ 1000 來回價位可以坐一程 744 商務艙真係值回票價。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 老豆 發表於 2015-5-23 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-5-23 16:20 發表
我真心有興趣想知究竟你呢張商務位機票幾銀埋單?
比 BR Y 位平 $ 600 即係?

見到你咁問先知原來打多左個0... Thanks
另外呢張機票唔洗$1100~~

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
cheungtszfung 發表於 2015-5-23 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2015-5-23 17:28 發表

見到你咁問先知原來打多左個0... Thanks
另外呢張機票唔洗$1100~~

計左稅未?(雖然未計都好抵)

而flight rotation,唔通HX預左HX768一定會早番到香港?

樓主| 老豆 發表於 2015-5-23 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2015-5-23 18:59 發表

計左稅未?(雖然未計都好抵)

而flight rotation,唔通HX預左HX768一定會早番到香港?
已連稅計~~~
HX768 轉 HX264 固然係完全無時間走盞
HX305 轉 HX264 都係得55分鐘 (即係除非早到,否則又係包DELAY)
香港航空用機真係用得好盡
cruisesnet 發表於 2015-5-23 23:01 | 顯示全部樓層
反而最晚果班284,通常5、6點已經返到香港等起飛
bombmanhk 發表於 2015-5-28 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2015-5-23 23:01 發表
反而最晚果班284,通常5、6點已經返到香港等起飛

我有次試過坐284 遲咗成個鐘先起飛........
去到就喺機場過夜
cruisesnet 發表於 2015-5-28 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2015-5-28 00:58 發表

我有次試過坐284 遲咗成個鐘先起飛........
去到就喺機場過夜

岩岩22/5果晚準時到, 一出機場就飛的(一早預左坐的士)
落機去到酒店一個鍾吾使
kmb3asv141 發表於 2015-5-29 12:27 | 顯示全部樓層
上個月22號坐284, 話delay半個鐘, 最後delay多半個鐘先起飛.
相反, 4月24號坐265返HKG係delay左20分鐘, 上到機見到班crew同我果晚係同一班人,
其中一個crew同我講佢地響TPE休一日再第二朝飛HKG然後又飛返TPE做埋265先收工.

睇返過往記綠265都delay得好耐, 唔知係唔係因為果日班機主淨係飛HKG<>TPE兩邊飛所以無delay?

gordon 發表於 2015-6-3 16:36 | 顯示全部樓層

我坐過HX283返香港, Delay 4小時......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法