hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 問235掛牌
開啟左側

問235掛牌

KU1391 發表於 2015-6-2 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 guy1021 於 2015-6-1 20:45 發表
荔廠啲派車幾時先可以正常返啲呀?235只不過係條區內線,咪繼續用殘trident囉,點解要搵條跨區線哽舊車,31B用歐三車出旺角唔係更合理化咩?其次171換再新一批E500都唔反對,但甩出嚟既點解唔換埋102、112兩大過海線而爆冷比44呢 ...
102,112疑似因為廣告唔換得

44 因為果個荔枝角道監測站先有得上T牌車咋(最少歐4,不如比8架綠蛋佢算數)

隔離版有D人仲勁開心/串話44有新車+升級

心諗...
KU1391 發表於 2015-6-2 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-6-1 21:01 發表
42M,43B,243M呢三條青衣出荃灣既線都係全豬陣
其中歐三豬比例甚高

102,112班次密到出直梯都得,反正唔岩等下部實有位
44係冇左41A之後係爆大獲
係L廠歐三豬短缺既情況下,高載車成為其中選擇
差在橙蛋定E50D

-------諗多 ...
橙蛋咁珍貴緊係唔會比44
nickhei 發表於 2015-6-2 15:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
williamau 發表於 2015-6-2 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2015-6-2 11:59 發表

44 因為果個荔枝角道監測站先有得上T牌車咋(最少歐4,不如比8架綠蛋佢算數)

心諗... ...
又有人唔抵得啦
加到好似42A咁既班次先好諗換綠蛋
Aeon802 發表於 2015-6-2 17:06 | 顯示全部樓層
102,112
班次遠比44密
同客量最主要旺角至銅鑼灣/紅隧口
而41A改特快後,加過好少車
所以44更有需要
42A經常拖卡,前幾架先滿
tonytse126 發表於 2015-6-2 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 williamau 於 2015-6-2 15:24 發表
又有人唔抵得啦
加到好似42A咁既班次先好諗換綠蛋

有時都不明白為何要特別針對44, 講真論客量又唔係差, 論班次也算唔錯, 只是派車卻長期不及其他新界對外路線, 之前因總站問題用不到12米也無得好講, 但這問題已解決了以其營運狀況是值得有更好待遇, 所以有較新的高載車行也不無道理
當夜晚全線用3ASV開10分鐘一班都可以頂閘時, 我不明白如何能在不加班的情況下轉用綠蛋
williamau 發表於 2015-6-2 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytse126 於 2015-6-2 18:19 發表

有時都不明白為何要特別針對44, 講真論客量又唔係差, 論班次也算唔錯, 只是派車卻長期不及其他新界對外路線, 之前因總站問題用不到12米也無得好講, 但這問題已解決了以其營運狀況是值得有更好待遇, 所以有較新的高 ...
因為44睇個勢應該會全橙, 而條42A最近先俾人搶橙蛋, 所以咪唔抵得囉
tonytse126 發表於 2015-6-2 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 williamau 於 2015-6-2 18:46 發表
因為44睇個勢應該會全橙, 而條42A最近先俾人搶橙蛋, 所以咪唔抵得囉

用綠蛋無話唔得, 不過起碼要加咗班先, 唔駛去到42A咁密,但至少夜晚返青衣都要有8-10分鐘一班吧

PZ8988 發表於 2015-6-2 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 KU1391 於 2-6-2015 11:59 AM 發表

心諗... ...

車,其實搵返埋新ATENU直接上全廣就搞掂啦
明明部LE3009落左全廣,居然再搵而架舊野來上
kingprowm 發表於 2015-6-2 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 williamau 於 2015-6-2 18:46 發表
當 42A 差不多全線綠牌蛋的時候,44 仲係用 AV 為主,現在 44 換橙牌車, 仲有 42A 都係最先換橙牌車的青衣路線, 實在很難想像會有 42A 搭客眼紅 44 如此荒謬