hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 問235掛牌
開啟左側

問235掛牌

LZ4519 發表於 2015-6-2 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2015-6-2 11:59 發表
102,112疑似因為廣告唔換得

44 因為果個荔枝角道監測站先有得上T牌車咋(最少歐4,不如比8架綠蛋佢算數)

隔離版有D人仲勁開心/串話44有新車+升級

心諗... ...

即係咁...如果純粹呢個原因...應該未排到44...
上得atenu實有原因...
williamau 發表於 2015-6-2 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2015-6-2 22:54 發表

如果唔係因為呢個原因既話, 我真係好好奇想知係咩原因
同埋會唔會換晒?
bb74c88 發表於 2015-6-2 23:48 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2015-6-3 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 LZ4519 於 2015-6-2 22:54 發表

又要符合歐四以上, 又要應付到 44 本身龐大客量, 除了換 ATENU 外還有邊款車比佢更適合, ATENU 已經有五百多架, 已經唔係乜野懶特別車型了, 上 44 又有乜所謂
238X 發表於 2015-6-3 10:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2/6/2015 08:30 發表
https://hk.news.yahoo.com/%E9%8A ... D%80-004012115.html

可能有關

三個低排放區設於銅鑼灣怡和街、中環德輔道中/畢打街交界、旺角彌敦道/荔枝角道交界
唔怪得最近連 87B, 212, 66X 都換歐五車

如果嗰個路口關事,
睇怕就算係 32 / 36B 都要換,
我睇佢換得幾多...

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
行山友 發表於 2015-6-3 10:21 | 顯示全部樓層
32 有好多舊車包括2架洗衣機, 相信要等其它線換車先到32換至於36B 就唔知啦。
kingprowm 發表於 2015-6-3 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 行山友 於 2015-6-3 10:21 發表
32 有好多舊車包括2架洗衣機, 相信要等其它線換車先到32換至於36B 就唔知啦。
36B 應該都有機會換新車既, 青衣廠對待 36B 又唔算太差, 反而係 32, 33A, 37 唔知會換什麼車
238X 發表於 2015-6-3 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 3/6/2015 11:46 發表

36B 應該都有機會換新車既, 青衣廠對待 36B 又唔算太差, 反而係 32, 33A, 37 唔知會換什麼車

九巴對 33A 好過 238X,
因為 33A 無乜用車限制,
反而 238X 連 ASU 都...

而且 33A 呢排成日出橙,唔使憂。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| rusf101001 發表於 2015-6-3 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-6-3 11:52 發表

238X未同36B派埋d車都一樣樣
又係E500,差在MK1定MK2

33A d B9既L凳凹到冇朋友,難坐到呢
次次坐都唔中V凳車
雖然歐三E500 d L凳都一擔擔
kingprowm 發表於 2015-6-4 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-6-3 11:52 發表

不過 33A 最近減金, 將半數掛牌車轉 AV, 服務嚴重倒退