hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

gn3509 發表於 2006-4-30 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2006-4-30 01:04 發表

咁有冇更環保o既野可以代替互聯網?

佢話輕鐵迫到爆都唔應該加車嘛
咁請問有咩交通公具更環保而可以代替佢呢?
今期流行:690是原罪
Eddie 發表於 2006-4-30 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-30 01:02 發表

上網要開電腦,開電腦要用電,用電會製造污染,污染就唔環保
而用紙都唔屬於"應用即用"
所以以佢定義,最環保?用口囉,乜資源都唔駛用

原帖由 gn3509 於 2006-4-30 01:08 發表

佢話輕鐵迫到爆都唔應該加車嘛
咁請問有咩交通公具更環保而可以代替佢呢?

環保其實只係相對
冇絕對環保呢樣野
就算呼吸都會呼出二氧化碳

大家唔好再離題
238X 發表於 2006-4-30 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-30 01:02 發表

假設兩個輕鐵站距200米,
幾個站當4個站,
都係800米

行800米快則10分鐘慢亦只係15分鐘,
咁都要搭車!!??

應用即用嘛,
難怪地球末日將至

無得假設,你點知係咪真係咁短?

唔好唔記得輕鐵轉西鐵唔駛錢,咁係咪佢俾接
駁你你唔用先?仲有,如果唔係咁接駁,連西
鐵都唔會搭,最後搭番巴士,咪又係浪費地球
資源。

無話地球唔係末日將至,但交通選擇既影響唔係
咁誇張下話?問題都係太多人,而且而家已經
唔准種族清洗。惟有一 D 唔想生細路既人唔生
細路囉。但要等 200 年先至會少 D 人,你話呢?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
exspeed 發表於 2006-4-30 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-4-30 01:05 發表

你識既屯門人有無一百個
如果你識既全部係巴迷
你既 sample 更加係完全沒有參考價值

唔使講得咁極端既

你咪試下去其他 forum 問下 "你喜歡搭輕鐵嗎 ?"

答案十個有八個都係 no, 原因
1) 貴
2) 迫
3) 又搖又 chok
4) 慢

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ahbong 發表於 2006-4-30 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-4-30 01:14 發表

唔使講得咁極端既

你咪試下去其他 forum 問下 "你喜歡搭輕鐵嗎 ?"

答案十個有八個都係 no, 原因
1) 貴
2) 迫
3) 又搖又 chok
4) 慢

請問你的數據(80%)來自..?
純屬閣下的估計?
你估下你去巴迷 forum/鐵迷 forum/地區 forum 問同一條問題
會唔會有唔同結果呢?
若果民調結果咁唔一致
點解唔實質睇下個數字(38 萬)
而要假設咁多野?

喜唔喜歡無乜意思
你問下搭地鐵果D 「你喜歡迫地鐵嗎?」
我肯定十個有十一個話唔喜歡
但都迫喎... 証明到什麼?(証明香港人好鐘意做D佢地唔喜歡做既野,但証明唔到地鐵「唔好」)
你條問題太 simple and naive
亦無助 evaluate 輕鐵或任何交通工具的存在價值

另一點好無謂既係
西鐵在新界西市場佔有率低
巴迷就會話西鐵乜都唔好...
好喇... 巴士在新界西區內市場佔有率一樣低
輕鐵高好多喎
但巴迷就繼續話... 輕鐵乜都唔好
巴士乜都好
嘩... 咁 unfair?
真係兩把口... 乜都你地講晒架

hk_ayu 發表於 2006-4-30 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-30 00:59 發表

當閣下可以唔開燈,唔用電,唔用紙,唔用膠製品呢啲"應用即用"既野時
先再來發表你既偉論吧
你而家只係响度自打咀吧
上網已經唔係一樣應用既野,佢都破壞緊環保,咁你又上?

你呢d叫無限上綱,
亦唔知道乜野係環保

原帖由 238X 於 2006-4-30 01:09 發表
無話地球唔係末日將至,但交通選擇既影響唔係
咁誇張下話?問題都係太多人,而且而家已經
唔准種族清洗。惟有一 D 唔想生細路既人唔生
細路囉。但要等 200 年先至會少 D 人,你話呢?

地球容許一定程度的開採資源,
電力,樹木,水都係屬於可再生資源,
只要消耗速度唔快過復原速度,
現代化的生活方式係可以恆久,
呢個係客觀事實有數得計,
只要全球人類稍為節約,
要達致平衡不難

學某板友主觀地"應用即用",
環保團體又使乜叫人節約XX

不過有樣野放左出黎就冇得掹,
所以點解我寧願你用多d水都唔寧願放多d廢氣

P.S.雖然唔想離題, 但係估唔到板友們的環保知識係咁低

238X 發表於 2006-4-30 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-4-30 01:20 發表

請問你的數據(80%)來自..?
純屬閣下的估計?

喜唔喜歡無乜意思
你問下搭地鐵果D 「你喜歡迫地鐵嗎?」
我肯定十個有十一個話唔喜歡
但都迫喎... 証明到什麼?(証明香港人好鐘意做D佢地唔喜歡做既野,但証明唔到地鐵「唔好」)
你條問題太 simple and naive
亦無助 evaluate 輕鐵或任何交通工具的存在價值

咁迫梗係唔好,但輕鐵再加貴、 chok、慢,
區內人唔歡迎佢亦唔係咩大問題。

最緊要都仲係輕鐵唔見得比巴士好預時間。
有時地鐵都可以有齊呢四大毛病,但時間上
易預過巴士好多先。

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-30 01:21 發表

你呢d叫無限上綱,
亦唔知道乜野係環保

相信有關站友只是在諷刺閣下的觀點,
並非真的建議閣下這樣做。

至於閣下回應我的文章,我可以很肯定地回答你:
大部份人都不會這麼守規矩,那些內容真的這麼多
人採用我們早就高枕無憂。

唔好以為其他人識就會做或者唔做就係唔識,
(極不滿閣下對我們作出「環保知識咁低」的批評!)
更加唔好奢望大部份人會去做。現實 D 喇。

ahbong 發表於 2006-4-30 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-4-30 01:27 發表

最緊要都仲係輕鐵唔見得比巴士好預時間。

請解釋呢句
因為我實在唔太明

當你在大馬路花 20 分鐘先等到一架 264M
咁就叫做好預時間?
輕鐵送埋個顯示屏俾你
就叫唔好預時間?

(唔好話個顯示屏唔準
巴士站連呢樣野都無
連準與唔準都完全講唔上!)
238X 發表於 2006-4-30 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-30 01:32 發表

請解釋呢句
因為我實在唔太明

當你在大馬路花 20 分鐘先等到一架 264M
咁就叫做好預時間?
輕鐵送埋個顯示屏俾你
就叫唔好預時間?

(唔好話個顯示屏唔準
巴士站連呢樣野都無
連準與唔準都完全講 ...

輕鐵一樣會受路面情況影響

呢個係我在對面海搭電車得出的經驗。
而且九廣輕鐵道岔較多,問題應比較嚴重。

顯示屏存在與否關係其實不太大,準確度
也很重要。因為顯示屏的準確程度與路面
情況的複雜程度成反比。可以說:巴士即
使裝了班次顯示屏也作用不大,除非條條
線好似 38A 咁準。

我並不是要說巴士比輕鐵好。請閣下冷靜。

另外想澄清一下:本人並不認為輕鐵這種
交通模式有問題。而九廣輕鐵的一些問題
(如貴、 chok、慢) 不應作為輕鐵模式的總
問題 (至少對面海電車似乎無咁多問題)。
以後的討論中,如是九廣輕鐵專屬的資料
或論點,將會加以註明,避免出現誤會。

KY9143 發表於 2006-4-30 02:14 | 顯示全部樓層

講真...
輕鐵晌大西北市民心目中差就唔出奇架啦...

至於講到污染,
我只可以講,
有人既地方就有污染...
唔好講ONLINE...
你都要食飯沖涼架...
咁你係咪因為呢污染..唔環保就唔做?
你食飯,都要煮飯,洗米,
都要用水..用電,炒碟菜都要石油氣/煤氣...
咁你係咪唔食先...

有好多野只係相對較環保而已...
Beautiful Fighters