hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

ahbong 發表於 2006-5-1 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2006-5-1 00:05 發表

因為選擇始終唔多, 所以輕鐵咪繼續壟斷囉

拜托...
你竟然可以前後兩句即時自相矛盾

壟斷 = 市場上沒有其他選擇
選擇唔多 imply 市場上有其他選擇

如果 Rephase 你呢兩句說話,會變成:

因為市場上有其他選擇,所以市場上沒有其他選擇囉

唔好要我教完你 survey... 又要教埋你 logic

exspeed 發表於 2006-5-1 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 01:08 發表

拜托...
你竟然可以前後兩句即時自相矛盾

壟斷 = 市場上沒有其他選擇
選擇唔多 imply 市場上有其他選擇

如果 Rephase 你呢兩句說話,會變成:

因為市場上有其他選擇,所以市場上沒有其他選擇囉  : ...

唔知閣下有冇讀過 econ 呢 ? 壟斷都有分完全壟斷 (monopoly)
同寡頭壟斷 (oligopoly)

而家既屯元天交通市場咪係寡頭壟斷囉

雖然係多左巴士同小巴路線,
但係輕鐵仍然壟斷緊主要既市場

多左巴士同小巴路線只係令到代替品多左,
多左側面競爭, 從而令輕鐵既需求減少左

打少幾隻字就話人冇 logic, 真係反智、吹水、以偏蓋全

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ahbong 發表於 2006-5-1 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-5-1 01:32 發表

打少幾隻字就話人冇 logic, 真係反智、吹水、以偏蓋全   

你打少幾隻字
解釋自己立論不清楚
似乎係你既問題
Debate 都要 define 清楚個 Term 啦...
你 Define 唔清楚之後俾人插
仲調轉頭話人以偏蓋全?
洗唔洗反方同學幫正方同學做埋功課去 Prove 正方既論點?

邏輯係講求清淅準確
你連呢點都做唔到
難怪很難同你討論
我都唔想再多講落去

PB602 發表於 2006-5-1 01:48 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2006-5-1 01:32 發表

唔知閣下有冇讀過 econ 呢 ? 壟斷都有分完全壟斷 (molopoly)
同寡頭壟斷 (oligopoly)

而家既屯元天交通市場咪係寡頭壟斷囉

雖然係多左巴士同小巴路線,
但係輕鐵仍然壟斷緊主要既市場

寡頭壟斷係指由「為數不多o既公司壟斷市場」,如果你指屯元天交通市場係「寡頭壟斷」
,咁即係話巴士小巴都係壟斷者之一... 我諗你原意唔係咁掛?
exspeed 發表於 2006-5-1 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 01:43 發表
難怪很難同你討論

唔識壟斷既種類咪出聲囉,
相信識既都好樂意話你知

插錯人仲要話咩冇 logic,
自己冇 sense 就冇啦,
跌落地仲要拎番炸沙,
真係很難同你討論
ahbong 發表於 2006-5-1 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-5-1 01:51 發表

唔識壟斷既種類咪出聲囉,
相信識既都好樂意話你知

插錯人仲要話咩冇 logic,
自己冇 sense 就冇啦,
跌落地仲要拎番炸沙,
真係很難同你討論

單睇你呢句:因為選擇始終唔多, 所以輕鐵咪繼續壟斷囉
你認為阿水會知你講既「攏斷」係「寡頭攏斷」而非「完全壟斷」?
Common sense 中的攏斷係指「完全攏斷」
從 Econ 的角度講,你單單講「攏斷」亦不清楚你指何種「攏斷」
因此無論從 Common Sense 定係 Econ 角度去分析你兩句說話
根本都不成立(直至你馬後炮去拋你 Econ 的書包為止)
插你不單無插錯,亦絕不為過
下次早一點拋書包就不會引起誤會

回歸正題
輕鐵在屯門大部份地區可說是攏斷市場
但元朗往天水圍
屯門往元朗
根本選擇多的是
怎也說不上是輕鐵獨大

我所持的基本論點
在呢個 thread 第 7 板最後一個 Post 已經清楚講晒
我唔會為左打少兩隻字
而要後加資料去修補自己在邏輯上的錯誤

exspeed 發表於 2006-5-1 03:14 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-5-1 00:33 發表

但請緊記:輕鐵的優勢並非由攏斷所造成

唔係下化....

如果唔係 20 年前政府 cut 哂 d 巴士線,
輕鐵可以有而家既壟斷優勢 ?
Eddie 發表於 2006-5-1 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-5-1 01:48 發表

寡頭壟斷係指由「為數不多o既公司壟斷市場」,如果你指屯元天交通市場係「寡頭壟斷」
,咁即係話巴士小巴都係壟斷者之一... 我諗你原意唔係咁掛?

枉佢仲串人冇學過econ
http://home.netvigator.com/~bimbim3/sy-econ/ce/ce-marketstructure-oligopoly.html
ahbong 發表於 2006-5-1 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-5-1 03:14 發表

唔係下化....

如果唔係 20 年前政府 cut 哂 d 巴士線,
輕鐵可以有而家既壟斷優勢 ?

請你唔好斷章取義
Quote 我一句而忽略我同一篇文章的其他論點

在該篇文章中
我已指出在元朗往天水圍的交通市場上
乘客最少有五個選擇(E34/264M+269D/西鐵/綠小/輕鐵)
屯門 58 系/綠小 44/昔日的 269B+C 亦足以引証輕鐵(今時今日)並無壟斷優勢

政府在 93 年已經取消上落客限制
其他經營者要是有心競爭
在 13 年前已經可以爭客
因此輕鐵 761 佔優同攏斷扯唔上關係
而係其餘四個競爭者缺乏競爭力的引証

廿年前話輕鐵攏斷完全無錯
2006 年既今日仲老調重提
只係眼見輕鐵多客又不甘心承認失敗的人的自我安慰而已(簡單點講:輸打贏要)

58 系/綠小 44 多客 = 輕鐵又貴又慢又chok又臭又乜又物
761 多客 = 輕鐵攏斷市場
此種廣泛流行於巴迷的思考模式
心理學上有一個專有理論解釋:認知失調 (Cognitive Dissonance)

erict 發表於 2006-5-1 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-5-1 11:32 發表

政府在 93 年已經取消上落客限制
其他經營者要是有心競爭
在 13 年前已經可以爭客
因此輕鐵 761 佔優同攏斷扯唔上關係
而係其餘四個競爭者缺乏競爭力的引証

其他共交機構可以上落客, 但可不可以開辦與輕鐵一樣的區內線?
如不能, 其他競爭者可以怎樣用心競爭?
為了這一小段路, 大幅度加強269, 58 系的班次?
或者由元朗開出,只服務元朗至天水圍的269D, 264M?
由屯門市中心開出, 只服務屯門市中心至良田區的58M/X?
政府是否容許這樣的特別班次?