hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

erict 發表於 2006-5-1 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-4-30 01:05 發表

你識既屯門人有無一百個
佔五十萬屯門人口既幾分之幾
如果你識既全部係巴迷
你既 sample 更加係完全沒有參考價值
我真係好憎D人成日話「我識D朋友話輕鐵乜乜乜,西鐵物物物」
所以全新界西既人都應該覺 ...

你咁樣一來就說人地的sample 全是巴士迷,
有什麼意思?
我識人不是巴士迷, 對巴士無乜討厭/愛好,
但一就聽到輕鐵就只有負面評價

另外, 不同意別人的觀點,
也不用說人是反智, 說人是乜乜失調吧?

你係要夾硬說批評輕鐵的都是反智的巴士迷,
我想我無法繼續討論了

exspeed 發表於 2006-5-1 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 11:32 發表
政府在 93 年已經取消上落客限制
其他經營者要是有心競爭
在 13 年前已經可以爭客
因此輕鐵 761 佔優同攏斷扯唔上關係
而係其餘四個競爭者缺乏競爭力的引証

廿年前話輕鐵攏斷完全無錯
2006 年既今日仲老調重提
只係眼見輕鐵多客又不甘心承認失敗的人的自我安慰而已

拜託...

你都識話淨係取消上落客限制,咁何來有
公平競爭呀, 路線專營權十月先開放呀

你 d logic 去左邊呢 ? 定係開始有 d 思覺失調
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
fw1321 發表於 2006-5-1 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 erict 於 2006-5-1 13:33 發表

你咁樣一來就說人地的sample 全是巴士迷,
有什麼意思?
我識人不是巴士迷, 對巴士無乜討厭/愛好,
但一就聽到輕鐵就只有負面評價

另外, 不同意別人的觀點,
也不用說人是反智, 說人是乜乜失調吧?

你係 ...

輕鐵造成如此多的負面評價要多謝班議員。
即係咁講, 當年輕鐵員工落o左幾多功夫去做o野, 班議員一味鬧,
畀埋 d 冇建設性的建議。另外, 市民在輕鐵做錯乜o野 (逃票,
抛垃圾) 都只入輕鐵數, 跟住不停造成很多輕鐵負面新聞。
好喇, 跟住最錯o野果班市民同埋區議員咪周街唱衰輕鐵o羅,
你叫市民點可以客觀評價輕鐵?

大家話輕鐵貴, 當年議員總是用非空調巴士票價同空調的輕鐵
比較; 大家話輕鐵慢, 在較早前我亦證明o左區內巴士線同輕鐵
差唔多速度; 大家話輕鐵廢, 咁當年班議員建議輕鐵延長至
荃灣有何居心? 浪費政府公帤? 大家話九巴會做得快過輕鐵,
請問九巴有冇開過上水至大埔, 沙田至馬鞍山特快線?
如果冇輕鐵, 九巴屯門至元朗線一樣用晒青山公路, 你地想
有路線行元朗公路?

P.S. 呢篇文裏面, 我最不滿有人經常用一 d 令人反感的表情符號。
家陣討論o且, 下下偷笑, 算是甚麼態度? 再這樣下去, 恐怕我不得
不投訴。
erict 發表於 2006-5-1 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-5-1 15:15 發表

輕鐵造成如此多的負面評價要多謝班議員。
即係咁講, 當年輕鐵員工落o左幾多功夫去做o野, 班議員一味鬧,
畀埋 d 冇建設性的建議。另外, 市民在輕鐵做錯乜o野 (逃票,
抛垃圾) 都只入輕鐵數, 跟住不停造成很多輕鐵負面新聞。
好喇, 跟住最錯o野果班市民同埋區議員咪周街唱衰輕鐵o羅,
你叫市民點可以客觀評價輕鐵?

你當班真正輕鐵用家是什麼人?
議員說好就是好, 議員說不好就是不好?

大家話輕鐵貴, 當年議員總是用非空調巴士票價同空調的輕鐵
比較; 大家話輕鐵慢, 在較早前我亦證明o左區內巴士線同輕鐵
差唔多速度; 大家話輕鐵廢, 咁當年班議員建議輕鐵延長至
荃灣有何居心? 浪費政府公帤? 大家話九巴會做得快過輕鐵,
請問九巴有冇開過上水至大埔, 沙田至馬鞍山特快線?
如果冇輕鐵, 九巴屯門至元朗線一樣用晒青山公路, 你地想
有路線行元朗公路?

P.S. 呢篇文裏面, 我最不滿有人經常用一 d 令人反感的表情符號。
家陣討論o且, 下下偷笑, 算是甚麼態度? 再這樣下去, 恐怕我不得
不投訴。

當年沒有元朗公路, 九巴/其他交通機構會不會開特快線?
無人知, 不過你早就已經假設不會了

九巴的區外線進入輕鐵專區後,
收費的確比同類路平了
用價錢比較那個好, 我會覺得意義不大
fw1321 發表於 2006-5-1 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 erict 於 2006-5-1 15:35 發表

你當班真正輕鐵用家是什麼人?
議員說好就是好, 議員說不好就是不好?

當年沒有元朗公路, 九巴/其他交通機構會不會開特快線?
無人知, 不過你早就已經假設不會了

九巴的區外線進入輕鐵專區後,
收 ...

輕鐵用家係市民, 議員就在市民的地方辦地區事務, 你話議員
張貼橫額話輕鐵, 市民會冇反應咩?
不過呢 D 都算啦, 你冇聽過輕鐵裏面同議員接觸過果 D 人講番
佢地點衰 (我聽足十幾年), 我點講你都唔會明白。

其他交通機構咪得小巴, 我宜家只係講九巴。我冇假設九巴
唔會開特快線, 但從九巴在其他地區經營o既心態睇, 如果今時
今日新界西北區內線以九巴為主導, 係咪真係會開唔少特快線
呢? 大家在批評輕鐵慢o既時候, 為何冇比較到其他地區九巴
線的速度係咪大家想像中咁快呀? 我再拎幾個例子。

九巴 73, 來往上水彩園邨及大埔工業邨
全程行車里數: 18.4 公里
官方行車時間: 55 分鐘=0.92 小時
車站數目 (包括總站): (往大埔方向) 45 個 (車站平均相隔 0.401 公里);
(往上水方向) 40個 (車站平均相隔 0.46 公里)
平均速度: 20.1 公里/小時

九巴 85K, 來往馬鞍山恒安邨及沙田火車站
全程行車里數: 9.5 公里
官方行車時間: 33 分鐘=0.55 小時
車站數目 (包括總站): (往恒安方向) 17 個 (車站平均相隔 0.559 公里);
(往沙田火車站方向) 16 個 (車站平均相隔 0.594 公里)
平均速度: 17.3 公里/小時

九巴 98A, 將軍澳坑口(北)及牛頭角地鐵站 (循環線)
全程行車里數: 22.0 公里
官方行車時間: 68 分鐘
車站數目 (包括總站): 36 個 (車站平均相隔 0.611 公里)
平均速度: 19.4 公里/小時

九巴 219X, 麗港城至尖沙咀 (循環線)
全程行車里數: 19.6 公里
官方行車時間: 48 分鐘
車站數目 (包括總站): 18 個 (車站平均相隔 1.09 公里)
平均速度: 24.5 公里/小時

輕鐵 610, 來往屯門碼頭及元朗
全程行車里數: 14.0 公里
官方行車時間: (繁忙時間) 41 分鐘=0.68 小時, (非繁忙時間) 35 分鐘=0.58 小時
車站數目 (包括總站): 26 個 (車站平均相隔 0.538 公里)
平均速度: (繁忙時間) 20.5 公里/小時 , (非繁忙時間) 24 公里/小時

輕鐵 615, 來往屯門碼頭及元朗
全程行車里數: 14.2 公里
官方行車時間: (繁忙時間) 42 分鐘=0.70 小時, (非繁忙時間) 36 分鐘=0.60 小時
車站數目 (包括總站): (往元朗方向) 27 個 (車站平均相隔 0.526 公里);
(往屯門方向) 26 個 (車站平均相隔 0.546 公里)
平均速度: (繁忙時間) 20.3 公里/小時, (非繁忙時間) 23.7 公里/小時

exspeed 發表於 2006-5-1 16:59 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-5-1 15:15 發表

不投訴。

用輕鬆的態度去討論也不行 ?

在這裡笑一笑也不可以嗎 ?

不如叫 italk 管理層取消那些令人 (定令你 ?)
反感的表情符號吧

erict 發表於 2006-5-1 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-5-1 16:14 發表

輕鐵用家係市民, 議員就在市民的地方辦地區事務, 你話議員
張貼橫額話輕鐵, 市民會冇反應咩?
不過呢 D 都算啦, 你冇聽過輕鐵裏面同議員接觸過果 D 人講番
佢地點衰 (我聽足十幾年), 我點講你都唔會明白。
...

一個說反對輕鐵的人都是反智及乜乜失調的巴士迷,
一個說反對輕鐵的人是被議員愚弄的無知市民,
我投降了, 你地繼續吹捧你們的輕鐵吧

我只知輕鐵的好處是有雙向分段及免費轉乘,
其他我就想不到了
fw1321 發表於 2006-5-1 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 erict 於 2006-5-1 17:09 發表

其他我就想不到了

我何來吹捧輕鐵? 我只是講出事實, 我從來冇反對過巴士
在屯門建立市場。我由此始終只是不滿有人對輕鐵說出
不公道的批評, 要廢輕鐵不可。
Eddie 發表於 2006-5-1 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 erict 於 2006-5-1 17:09 發表

其他我就想不到了

仲有起碼等過馬路時唔駛硬食咁多巴士廢氣
exspeed 發表於 2006-5-1 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2006-5-1 17:13 發表

仲有起碼等過馬路時唔駛硬食咁多巴士廢氣

不過輕鐵既危險警號聲, 恐怕會整聾隻耳