hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

shtsang 發表於 2006-4-28 15:08 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-4-28 14:57 發表
506都變左巴士啦老友!
果陣話臨時,之後就永久...
講到尾,變得巴士的話,邊有人會願意搭番輕鐵版506

又或者我講唔好,506我一直都係講巴士版.
不過老實講,506既巴士版係比輕鐵版更受落喎.
唔知幾時會再出現第二條506呢??
希望761或者610/614/615是但一條可以改到啦.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
fai 發表於 2006-4-28 16:10 | 顯示全部樓層
仲係城巴利蘭行506個陣試過晚上由屯碼坐番友愛(安定站),司機開得好快,
三個字鬆d到就到。我估輕鐵開得點快都冇可能做到呢個時間。

原帖由 shtsang 於 2006-4-28 15:08 發表

又或者我講唔好,506我一直都係講巴士版.
不過老實講,506既巴士版係比輕鐵版更受落喎.
唔知幾時會再出現第二條506呢??
希望761或者610/614/615是但一條可以改到啦.
fw1321 發表於 2006-4-28 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-4-28 16:10 發表
仲係城巴利蘭行506個陣試過晚上由屯碼坐番友愛(安定站),司機開得好快,
三個字鬆d到就到。我估輕鐵開得點快都冇可能做到呢個時間。

冇乜人搭巴士就快O各, 但係多客就唔同計法呢。
fv682 發表於 2006-4-28 17:02 | 顯示全部樓層

點解506巴士會成功過LR....
會唔會同佢車站定位有關呢
駐屯門記者FV682報導
前KMB員工家屬 發表於 2006-4-28 19:35 | 顯示全部樓層
如果輕鐵沒有專營權的話, 以前的61A等九巴線可以重開嗎?

好多年前, 有板友討論過, 沒有LRT的話有那些路線, 九巴可

以開甚麼路線, 我記得有人提議過:

265A  天恆--屯門碼頭

269A  天瑞--屯門碼頭

268A  朗屏--屯門碼頭

全部路線行元朗公路, 這些路線能實現嗎
EV2021 發表於 2006-4-28 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-4-28 19:35 發表
如果輕鐵沒有專營權的話, 以前的61A等九巴線可以重開嗎?

好多年前, 有板友討論過, 沒有LRT的話有那些路線, 九巴可

以開甚麼路線, 我記得有人提議過:

265A  天恆--屯門碼頭

269A  天瑞--屯門碼頭

2 ...

其實都可行,在輕鐵未出現前,
不少九巴的屯元區內線都相當多客—
而且當年的屯碼、良田等區都未完全落成,
61、61A、63等線都已經班班滿載。
而家若果沒輕鐵/輕鐵專利的話,
單靠良田、安友、屯中及屯碼四大客源,
再加上天水圍的龐大人口,
已經可以令當年的屯元區內線復活之餘,
再分拆多幾條支線呢。
68A 發表於 2006-4-28 20:14 | 顯示全部樓層

117 發表於 2006-4-28 20:37 | 顯示全部樓層
仲意為過多兩年個專營權仲有兩年先FINISH忝 ^^"
其實架陣輕鐵既角色都轉變左一半, 不過就係因為長途線 (610 / 614 / 615 / 751) 搞到短途線都要等好耐...
我個人覺得長途線真係撥出去做巴士, 不但可能會有拆做特快線之類的可能... 更善用資源

不過610 / 614 / 615 / 751真係轉做巴士線...
可唔可以唔使改號碼呢? D公公婆婆會好辛苦的 =]
ipchow 發表於 2006-4-28 21:18 | 顯示全部樓層
可否列出因輕鐵而取消的巴士路線
DC3938 發表於 2006-4-28 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ipchow 於 2006-4-28 21:18 發表
可否列出因輕鐵而取消的巴士路線

59,59B,61,61A,62,63,55,56