hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

exspeed 發表於 2006-5-1 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-5-1 20:59 發表
真的不得不說一聲「多餘」
討論到如此技窮
搬意外出黎仲以為係言之成理?

請你看一次第 9 頁, 看看是誰先搬意外出黎說吧

http://www.td.gov.hk/road_safety ... nvolve/index_tc.htm

二零零四年度涉及巴士的交通意外有 2135 宗
涉及輕鐵的交通意外只有 22 宗

2315 宗係全港既總和, 咁發生係屯元天既數字又有幾多呢 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| cong 發表於 2006-5-1 21:14 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2006-5-1 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 20:59 發表

Oh my god...
真的不得不說一聲「多餘」
討論到如此技窮
搬意外出黎仲以為係言之成理?

要做網上 Research
請你唔好用 Yahoo! 咁低級既 Search Engine
要比較意外數字
請你去運輸署網頁啦:

oh my god

原來 yahoo 係低級 search engine,
咁 google 又係咩級數呢 ?

google 既結果
http://www.google.com.hk/search? ... 6%E8%A8%98%E9%8C%84

ps. yahoo 都叫低級, 真係替現今既學生可憐了,
佢地 d 功課好多都係用 yahoo, google 黎搵料呢

ahbong 發表於 2006-5-1 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 erict 於 2006-5-1 17:09 發表

一個說反對輕鐵的人都是反智及乜乜失調的巴士迷,

別把我弄錯

我亦會批評輕鐵部份路線班次疏、
部份車程車費貴、
部份路段嚴重擠迫、
部份車廂有魚鯹味、
部份司機駕駛技術不良、
西鐵輕鐵班次不配合、
路線顯示屏不準確(但仍比巴士無班次資料好得多)
這些是客觀批評

我反對的是輸打贏要、
將以上對輕鐵的批評無限放大、
將巴士捧成新界西交通救星、
明明有競爭卻要說輕鐵攏斷市場的某一兩位板友
erict 兄你絕對不是我批評的對象
exspeed 發表於 2006-5-1 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 21:20 發表

將巴士捧成新界西交通救星

我有這樣說過嗎 ?

明明有競爭卻要說輕鐵攏斷市場的某一兩位板友

競爭是有呀, 但輕鐵不是壟斷大部分市場嗎 ?

定係連星島日報記者都攪錯, 用錯標題,
導致有成十板咁好笑既討論 ?
ahbong 發表於 2006-5-1 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-5-1 21:13 發表

2315 宗係全港既總和, 咁發生係屯元天既數字又有幾多呢 ?

所以我咪同你計左按日載客量統計的意外率囉...
輕鐵每運載 597 萬乘客先會發生一次意外
巴士每運載 63 萬乘客就會發生一次意外

識唔識比較數據呀?

ahbong 發表於 2006-5-1 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2006-5-1 21:19 發表

oh my god

原來 yahoo 係低級 search engine,
咁 google 又係咩級數呢 ?

google 既結果
http://www.google.com.hk/search? ... 6%E8%A8%98%E9%8C%84

ps. yahoo 都叫低級, 真係替現今既學生可憐了,
佢地 d 功課好多都係用 yahoo, google 黎搵料呢

你到底知唔知 Yahoo/Google 的網頁排名
係用咩黎做準則?(係錢... 廣告費)
做嚴肅些少既資料搜集(例如大學生做 Research)
係無人會用 Yahoo/Google 搵料
一係去 Library 搵 database
一係去攞 official 資料(例如政府網站)

中小學生當然會用 Yahoo/Google 啦...
佢地唔識分邊D資料有 credibility
搵晒D垃圾番黎仲當係寶(我唔係話你)
呢個就係中小學生同大學生既分別囉

唉... 又要我教
唔講喇... 完全唔同 level

P.S. 如果你想認識咩係思覺失調 (Schizophrenia)、認知失調 (Cognitive Dissonance)
我非常樂意 PM 你講你聽
但就唔好立亂放落簽名檔
人地問起你你唔識點算...?

exspeed 發表於 2006-5-1 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-5-1 21:32 發表

中小學生當然會用 Yahoo/Google 啦...
佢地唔識分邊D資料有 credibility
搵晒D垃圾番黎都唔知
呢個就係中小學生同大學生既分別囉

哎唷...

好多大專生, 大學生除左去 library 搵料,
佢地都會去 yahoo/google 搵料做功課架

你唔係唔知丫嗎 ?

ahbong 發表於 2006-5-1 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-5-1 21:36 發表

哎唷...

你唔係唔知丫嗎 ?

你到底係咪讀大學架?
咁既野你都講得出既?

我唔解釋喇
你 PM 我好過啦
唔好俾咁多人發現你樣樣都唔識
我唔會再 reply 你

fw1321 發表於 2006-5-1 21:55 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2006-5-1 21:36 發表

哎唷...

你唔係唔知丫嗎 ?

你咪問下 professor, 睇下網上資料可信性高 d, 定係圖書館o既參考書可信性高 d
o羅。我在 year 1 semA 做第一份 paper, professor 都講到明唔接受網上o既參考
資料, 佢仲話宜家 d 學生功課o既質素差o左。

我諗搵 yahoo/google 做資料唔係唔得, 但只係作適當o既參考o羅。如果你當佢地
係寶, 真係累死你自己。