hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

volvo58x 發表於 2006-4-29 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-29 15:02 發表

輕鐵過路時間只不過係比左激增的巴士,
根本唔會用少左時間

但對於輕鐵乘客黎講,
過往唔駛點停燈,
轉左巴士要停燈,
根本冇著數

右唔係咁講呀!!少左輕鐵..咁every交通燈可以比到既綠燈時間上升.....同埋輕鐵只係得雙線雙程..就唔夠巴士靈活可以兩線三線....而且而家d輕鐵真係有d搞到人煩咁滯..繁忙時間...係架車度等..一架完左右係一架..好似永無止境仲有輕鐵黎緊..時間上面一定差好遠
ahbong 發表於 2006-4-29 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-4-29 13:42 發表

上面有人咪講左 506 轉左巴士之後快左囉,
你見唔見到呀 ?

506 轉左巴士之後快左?
根本就係吹水唔抹嘴
以往我由輕鐵車廠往市中心(杯渡路仲未架空)
輕鐵全程只需 8 分鐘

而家 506 要兜入西鐵站
就算順燈唔多客上落
淨係由新屯門中心去到西鐵站起碼都要 8 分鐘
仲要保佑龍門居千祈唔好有幾十人等車
因為淨係上客隨時都要分幾兩分鐘

我都仲未計西鐵站落客...
等幾枝燈再轉入市中心巴士總站既時間
506 巴士版快過輕鐵?別說笑吧

乘客多左機會坐?
我只係知好多搭 506 既
連見到樓下有空位都唔願行入去坐
寧願企響水堂位等落車
個位有幾重要顯然易見

如果 506 轉番做輕鐵
大概 5-6 分鐘已經可以由龍門居去到西鐵站
乘客仲可以直入大堂轉車
雨都唔洗淋

fw1321 發表於 2006-4-29 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-29 12:02 發表

如果重開506真係好既,點解九鐵唔一早咁做呢??
以我所知,輕鐵本身係唔夠車既.如果以現有既路
線黎講,係唔可能維持到正常既班次(如果開埋
506)所以將506轉做巴士係好明智既決定.對乘客
黎講,佢地坐到既機會大好多.而且比起輕鐵更
做到點對點既效果.對新墟買完餸或者係湖景搭
去新墟/市中心既乘客黎講,506既巴士版遠比輕
鐵版方便.
計我話廢左輕鐵就最好,咁樣一定唔會蝕本啦~

輕鐵 506 咪就係輕鐵當中最霉果條線, 非繁忙時間隨時用部單層巴士
都載得晒, 其客量之差真係冇乜邊條輕鐵線能夠比得上...

宜家咁多輕鐵響度, 加插幾條巴士線梗係覺得輕鐵慢o架,
但你試下暫停全線輕鐵服務一頭半個月 (得幾日就會有混亂出現,
唔夠準確), 用晒巴士行輕鐵路線, 睇下巴士能夠有幾高效率...
053h4 發表於 2006-4-29 20:19 | 顯示全部樓層

fw1321 發表於 2006-4-29 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-29 19:38 發表

我都仲未計西鐵站落客...
等幾枝燈再轉入市中心巴士總站既時間
506 巴士版快過輕鐵?別說笑吧

參考時間:
西鐵屯門站/屯門鄉事會路: 105 秒
屯門鄉事會路/杯渡路: 110 秒

唔駛等晒, 等一半都分半鐘有多

如果再多一、兩條巴士線兜新墟, 隨時西鐵屯門站出站果組燈
都要等多過一次, 再加埋上落客, 排隊埋站, 咪睇下幾多分鐘
可以兜完新墟o羅...
fw1321 發表於 2006-4-29 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-4-29 20:19 發表

唔通其它全巴士\小巴服務的地區, 有這大問題出現?

我冇話屯門區用晒巴士有大問題, 只不過我質疑巴士係咪可以做得好過
輕鐵o且?

宜家有咁多輕鐵響度, 巴士根本就唔係主導角色, 客量相對地少, 行車
時間當然可以比輕鐵快o架。但當所有輕鐵變晒巴士時, 即使加開特快
路線作各種點對點服務, 但巴士始終得一道門上客, 上客速度比輕鐵慢
幾倍, 到時巴士埋站時間又多o左。究竟巴士係咪可以做到部分人宜家
所諗咁快呢? 輕鐵又係咪咁廢呢?

ahbong 發表於 2006-4-29 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-4-29 20:39 發表

我冇話屯門區用晒巴士有大問題, 只不過我質疑巴士係咪可以做得好過
輕鐵o且?

宜家有咁多輕鐵響度, 巴士根本就唔係主導角色, 客量相對地少, 行車
時間當然可以比輕鐵快o架。但當所有輕鐵變晒巴士時, 即使 ...

以巴士取代輕鐵
根本係費時失事的建議
特別係流水式經營的輕鐵路線
若果用巴士
一來要大量加車(比較一下輕鐵 506 VS 巴士 506 的車隊數目)
二來巴士上落客極度緩慢
不堪想像
053h4 發表於 2006-4-29 21:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2006-4-29 21:03 | 顯示全部樓層
nwfb1110 發表於 2006-4-29 21:14 | 顯示全部樓層

反而想知道地鐵同九鐵合併時,
會否全面整頓現有既輕鐵及接駁巴士線?
宏  Wang