hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 各位喜歡邊款濶閘機?
開啟左側

各位喜歡邊款濶閘機?

horsedog83 發表於 2015-6-3 18:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-6-3 12:29 發表

位職員便會叫停入閘﹐自己通過閘機(扮之前消失的乘客)﹐通過後關閘門才叫乘客拍卡入閘。
而這位職員會用其他方法去番閘機的另一邊﹐繼續睇住部機幾時再出事

個人貼士﹐唔好睇前面的一位乘客太貼﹐唔會有好處。
拍卡時留意個mon﹐確保個 display 有轉換畫面(不一定係show 自己卡的資料)﹐這樣才叫完成確認。
(唔包自己張卡唔夠錢入閘)
如果部機無人排隊/無人使用中﹐又show 緊上一位乘客的資料﹐最好便唔好用了。(特別係自己張卡無自動增值的人﹐因為唔知是否可確認張卡出入閘)

女如果職員見到﹐職員便會叫停入閘﹐自己通過閘機(扮之前消失的乘客)﹐通過後關閘門才叫乘客拍卡入閘。但通過時要快,否則自己出/入唔番,自己當值曾經因為用呢個方法入唔番出
呢2款唔同的閘機﹐有好有唔好
西鐵果款如果有大型行李/bb車就會bb聲
個人貼士﹐除左留意個mon﹐亦可以去其他閘機拍一下,如果無出現x,即係已經拍左卡扣錢
可以要求出一張出閘專用票/行行李閘門出
lsc04d11 發表於 2015-6-3 19:31 | 顯示全部樓層
計我話,咩都係假,最重要係明明有條友推住輪椅、BB車要用闊閘機時,對面條隊可唔可以讓一讓俾人先,兼且未排隊既唔好即刻閃入黎排隊?

相信宜家成日整兩部闊閘機並排就係太多呢個問題!
kei_hk 發表於 2015-6-3 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-6-3 07:31 PM 發表
計我話,咩都係假,最重要係明明有條友推住輪椅、BB車要用闊閘機時,對面條隊可唔可以讓一讓俾人先,兼且未排隊既唔好即刻閃入黎排隊?

相信宜家成日整兩部闊閘機並排就係太多呢個問題! ...

根本係闊閘機的需求增加左﹐所以要增加闊閘機。

至於點解需求點解增加左﹐我不作研究﹐但我講緊係BB車及輪椅客 (及其家人) 的數量。

給你一個例子﹐青衣站大堂層電梯則邊﹐原本只有一部闊閘機﹐亦係未大改動閘機及商場出入口時﹐唯一的一部。

真係唔知點解﹐以前未改動閘機﹐入閘位仍在大堂層的時間﹐真係無乜人用闊閘機﹐可能真係怕行樓梯或等電梯啦。(又或者頂唔順部機的速度掛﹐或者比人眼望望掛)

自從商場大改動完﹐改埋閘口位後 (全站已經有3部閘機﹐2個月台層都各有1部)﹐個個周未周日下午至晚餐時間﹐部闊閘機真係打晒大交。
BB車黨﹐行李黨(轉機鐵)真係整到2邊都有人龍﹐有時真係唔知邊一邊已經拍卡確認﹐又無職員維持秩序。
(真係2邊都有一大堆BB車等入閘出閘的)

都一段相當長的時間﹐終於加多一部闊閘機並排而放﹐出閘及入閘各自一部﹐問題才得以解決。

horsedog83 發表於 2015-6-3 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-6-3 14:01 發表

你算好彩﹐當時的職員肯定你的卡已確認﹐所以即刻放你過閘。
(** 我估你係出閘﹐所以放你走都無所謂﹐最多你下次入閘才出問題﹐迫你自己去客務中心)

好多時都係叫你去客務中心處理﹐最多返來的時間唔需要你再排隊﹐可優先入閘。 ... 要睇唔同站做法,我遇過3次

(1)調景嶺站
如果車票有問題,當值車站助理會用查票機睇卡張卡,如果當時的職員肯定你的卡已確認﹐就會拍卡介(可以拍兩次,有出無入)即刻放你過閘。
(2)旺角站/九龍塘站2號月台客務中心
如果車票有問題,當值車站助理會拍一拍張卡,如果當時的職員肯定你的卡已確認﹐就會拍卡(1出1入)即刻放你過閘/用B1鎖匙開門。
(3)大圍
如果車票有問題要先去客務中心,當值客務中心助理會CHECK一CHECK張卡,如果當時的職員肯定你的卡已確認﹐就會叫你行去同車站助理講叫佢即刻放你過閘門。

[quote]原帖由 lsc04d11 於 2015-6-3 19:31 發表

相信宜家成日整兩部闊閘機並排就係太多呢個問題! ...

無用,唯一一個方法係叫職員睇住
原帖由 kei_hk 於 2015-6-3 21:51 發表

根本係闊閘機的需求增加左﹐所以要增加闊閘機。

有D站就係無錢至唔用新闊閘機

西灣河,牛頭角新闊閘機唔係西鐵款式

alexleechaksum 發表於 2015-6-4 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-6-3 14:01 發表

你算好彩﹐當時的職員肯定你的卡已確認﹐所以即刻放你過閘。
(** 我估你係出閘﹐所以放你走都無所謂﹐最多你下次入閘才出問題﹐迫你自己去客務中心)

好多時都係叫你去客務中心處理﹐最多返來的時間唔需要你再排隊﹐可優先入閘。

咁又唔係喎

我係喺上水站 入閘 (真係入閘, not出閘)
我入唔到嗰陣
隔離個職員叫我再拍一次

跟住部閘機發出「嗶」一聲
個畫面無轉到

跟住個職員已經拍咗自己張卡俾我入閘…

PS 樓上可唔可以edit下你啲posts
引用嘅野同你啲Comment擺埋一齊
好亂

wingho_cwh 發表於 2015-6-4 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 singsing1025 於 2015-6-2 19:32 發表
西鐵闊閘機造型小巧 反應亦比第一代闊閘機反應快
而西港島綫闊閘機造型我都唔識評論 (design嘅我識條鐵咩?)

話時話,講開西環d 新機,我想話最大既問題,係成日搞垮張八達通。。
通左車唔夠半年,已經係堅尼地城同香港大學呢兩個站中左十次八次招,入閘成日display 一次「請再試」之後就鎖鬼左張卡,第二d站都唔會咁既,成日要人去客務度搞搞佢好煩囉
人地擺卡係銀包,我擺卡係銀包,偏偏我就成日過唔到西環d 機,明明第二d站既機就過得順好多
好在西環d客務基本無乜人排隊
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
horsedog83 發表於 2015-6-4 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-4 13:58 發表

通左車唔夠半年,已經係堅尼地城同香港大學呢兩個站中左十次八次招,入閘成日display 一次「請再試」之後就鎖鬼左張卡,第二d站都唔會咁既,成日要人去客務度 ...

鎖卡我有同事話八達通卡有黑名單紀錄

佢話有入無出超過5次會永久鎖卡

真定假?
dogdog002 發表於 2015-6-5 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-4 13:58 發表

話時話,講開西環d 新機,我想話最大既問題,係成日搞垮張八達通。。
通左車唔夠半年,已經係堅尼地城同香港大學呢兩個站中左十次八次招,入閘成日display 一次「請再試」之後就鎖鬼左張卡,第二d站都唔會咁既,成日要人去客務度 ...

而家閒閒地都有幾張拍得既卡係銀卡

兩三張信用卡住戶證學生證

一係就係部機太強,你堆卡又太勁

都係乖乖地拎張卡出黎

廢事撞到後面果個人
lsc04d11 發表於 2015-6-5 06:02 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 5-6-2015 12:37 AM 發表

而家閒閒地都有幾張拍得既卡係銀卡

兩三張信用卡住戶證學生證

一係就係部機太強,你堆卡又太勁

都係乖乖地拎張卡出黎

廢事撞到後面果個人 ...

我成日覺得港鐵以「握扶手 企定定」做宣傳,其實宣傳人地O係搭扶手電梯既時候,乖乖地企O係度,順手拎定張八達通出黎,幾好……其實好多人在扶手電梯行走貪快時,一上到地面佢既步速慢到……再加上又要O係正部機前面先拍卡,人地攝入去用部機又好似好衰咁……
都唔明點解香港人咁睇得起八達通,成日成個手袋嘟過去,一陣扣錯你錢(因重疊八達通/八達通隔左一層厚物料而成)又話部機唔識分張卡……
kei_hk 發表於 2015-6-5 09:51 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

唔知係我個人錯覺﹐定係真係事實﹐港鐵閘機的八達通讀卡能力﹐好似係比以前為弱的。

記得剛推出之時﹐我係長期放銀包最外邊的﹐用的時間一定百發百中的。

其後申請了自動增值 (當年要換個人卡)﹐初期都無問題﹐都係百發百中的。

又一段時間﹐拍卡處理時間開始加長﹐間中要拍第2次。

之後我索性分開放﹐唔再把卡放在銀包﹐每次用卡都係獨立取出拍卡的﹐這才會百發百中。不過﹐有時都要等﹐有DELAY的。

唔知係機件/卡本身用耐左﹐電波發射接收有衰退? 閘機要處理的程序多了(eg. 月票﹐轉乘........)﹐令到閘機處理時間增加﹐令到有delay。

但個人感覺係比系統啟用初期﹐真係弱左的。

PS. 如果袋內只有一張八達通卡/產品﹐原則上係唔會扣錯錢的。最多在閘口有排攪﹐或者確認了交易都唔知﹐令到要去客務中心搵職員處理。
不過﹐最大問題係阻到後面的人。