hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286P開辦及286X改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286P開辦及286X改路消息

Ravenclaw 發表於 2015-6-4 10:36 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-6-4 09:01 發表
老實講,係我眼中,青山道元州街,留條6和6C已經夠晒,其他就用BBI.

利申: 曾經在元州街上班的人士

唔系囉,要搞清楚果條系落客線定上客線先囉...

6/6C真系流水黎,2條街2個方向都有各自的上落客(屎忽用長途線做埋另計)...
drbean7218 發表於 2015-6-4 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-6-4 09:01 發表
老實講,係我眼中,青山道元州街,留條6和6C已經夠晒,其他就用BBI.

利申: 曾經在元州街上班的人士
一個問題, 究竟是人就車,車就人?

如果是人就車就大把選擇,
e.g. 我在馬鞍山去元州街, 我
1. 搭小巴803落到大圍睇下86A/ 287X+286X
2. 87D+紅小
3. 86C/286C
kmb71k 發表於 2015-6-4 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-6-4 04:43 發表
不過 286X 又行長沙灣道又唔入大圍站,照計應該少咗里數,又洗唔洗減價?

果幾段路夾埋減咗1公里都唔知有冇……

以上回應,是否可行?是否合適?
Haydn 發表於 2015-6-4 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 10:20 發表

咁元州街無286X ,那度係咪一條巴士線都無?

照你咁講, CX攞走對crew既法律援助, 外站津貼咪即係成份糧冇左
人地CX既cabin crew係爭取佢地原本有既野, 唔係要更多,只係要還原
我相信呢個道理都適用於286X上, 只係要現有路線留係元州街, 唔係要更多路線行元州街
FW2410 發表於 2015-6-4 11:57 | 顯示全部樓層
為何唔保留行經元洲街(286X)?果度係方便去保安道果頭播!改行長沙灣道,咪仲遠! 本人強烈(286X)保留行經元洲街!:@
siusiupeople 發表於 2015-6-4 12:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
lsc04d11 發表於 2015-6-4 13:02 | 顯示全部樓層

如果86b是行長沙灣道的,而286x取代它是行長沙灣道的。
再如果286x宜家建議搬入元州街
都會有一班人反對行元州街

再反建議,如果唔係青沙出黎駁唔到青山道,我會建議點都令286x兜青山道86b原線。
最好就行番大埔道走,咁樣就要37a,b概念,整兩條相反循環線。
但往長沙灣方向又要拗行長沙灣道定元州。。。。

其實電氣道同英皇道都可以嘈咁耐,長沙灣道同元州街會嘈是不爭事實,仲有屯碼行龍門路定湖山路呢!例子多不勝數
siusiupeople 發表於 2015-6-4 13:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Haydn 發表於 2015-6-4 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 12:52 發表

286X 憑咩要繼續留係元州街?
都話左實有好多盲毛走入來反對改道。

你唔鍾意人地"問非所答"既, 咁我就單刀直入

好簡單, 就係憑佢既前身86B

同意樓樓上所講 (其實我之前都有講到), 86B本身行內街既, 取代86B既都理應行內街, 286X行元州街就正路

而家長沙灣道同元州街既距離, 唔似元州街同青山道咁短, 分分鍾仲係幾個開黎

所以唔好係唔係都話反果d係盲毛, 唔講理由而支持/反對既先值得俾人叫盲毛

ctb8100 發表於 2015-6-4 13:34 | 顯示全部樓層

有一個皆大歡喜辦法,就是將286X分拆286B,一條行長沙灣道,一條行元州街,避免爭拗。