hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 在[Rotherham, UK]遇上強國製的低地台巴士
開啟左側

[UK] 在[Rotherham, UK]遇上強國製的低地台巴士

fp8329 發表於 2015-6-2 22:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在Rotherham大街上, 搵個亞洲人睇下都難. 但竟遇到強國製的低地台巴士!

KINGLONG BK63ZSN.JPG
IG: tigertalktransport
K.C.R2007 發表於 2015-6-3 14:08 | 顯示全部樓層
起碼個造型終於同歐洲巴士睇齊,可以比個like
將尼架同宜家澳門新福利批金龍比較,簡直系天堂與地獄嘅分別
da54 發表於 2015-6-3 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-3 14:08 發表
起碼個造型終於同歐洲巴士睇齊,可以比個like
將尼架同宜家澳門新福利批金龍比較,簡直系天堂與地獄嘅分別

金龍係十幾年前已經有同歐洲巴士睇齊的造型..... ALX200~~~
至於你們信不信?反正我信了
K.C.R2007 發表於 2015-6-3 16:59 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2015-6-3 15:30 發表

金龍係十幾年前已經有同歐洲巴士睇齊的造型..... ALX200~~~

講到呢款國產ALX200,細個時每逢阿媽帶我過深圳
見到呢款車,腦海都會先入為主閃過:“點解抄我地香港ATR架!”

講真,強國車本質並唔差
只系車身鍾意抄人,造形太過花巧以及地台太高係致命傷
不過好彩近年已有所改善
除左個別廠家如五洲蟲、宇通,好多製造商都已成功發展出有自己風格, 同國際水平睇齊嘅成熟產品
比如青年,申沃、金龍,比亞迪等品牌都好進取,近年都一一成功打入香港及歐洲專利巴士市場

ming329 發表於 2015-6-4 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-3 16:59 發表

講到呢款國產ALX200,細個時每逢阿媽帶我過深圳
見到呢款車,腦海都會先入為主閃過:“點解抄我地香港ATR架!”

講真,強國車本質並唔差
只系車身鍾意抄人,造形太過花巧以及地台太高係致命傷
不過好彩近年已有所改善
除 ...

大陸車廠根本可以造到架似樣既車,大前提要做好D品質控制,
九巴架宇通算係好例子,而家都比得上歐洲車廠,坐感幾好,車身又算實淨,
至於耐唔耐用,就要等時間證明

allen_814 發表於 2015-6-4 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-6-3 15:30 發表

我覺得以前深圳堆ALX金龍好舒服,宜家堆蟲蟲真系

其實金龍有這款造型系咪因為以前亞記系廈門裝車身然後授權依款造型?
K.C.R2007 發表於 2015-6-4 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ming329 於 2015-6-4 12:36 發表

九巴架宇通算係好例子,而家都比得上歐洲車廠,坐感幾好,車身又算實淨,
至於耐唔耐用,就要等時間證明 ...

其實我相信一切都只係標準嘅問題
套用隔離版友嘅說話,強國人眼中:有錢就開車,因係搭地鐵,巴士只係窮人嘅交通工具,尼種階級觀念依然好重
其公交營運思維同香港根本不可同日同語
可想而知,強國車廠並非無能力造出高質素嘅巴士,只係本土市場根本無尼種需要
睇下澳門以前成街歐洲、日本巴士,新服務模式將服役年限改成7-10年之後
成街大陸城市一樣規格嘅金龍、五洲蟲、宇通。 。 。

所以話,真正嘅優質國產巴士只可以系外國見到
睇下城紀嶼紀批青年、九紀部宇通、Arriva批金龍、仲有台灣三陽金龍
只有出口貨先會同外國高標準高規格睇齊
中國人民自己係無機會享用嘅
krausssammy 發表於 2015-6-5 14:45 | 顯示全部樓層
轉用左Hanover Display 就咁大分別
個擋風玻璃都係肉酸
da54 發表於 2015-6-5 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ming329 於 2015-6-4 12:36 發表

至於耐唔耐用,就要等時間證明 ...

我成日都話大陸巴士車廠就好似去黃金高登砌機咁,
你肯俾錢就可以砌部靚野,想平就砌部 cheap 野俾你,
就算青年都有高配低配....

當然,砌機始終係砌機,再靚都好,總會有 d 野比唔上「廠機」....
至於你們信不信?反正我信了
edylau 發表於 2015-6-5 20:05 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

澳門的國產巴, 規格比國內已經好得多, 至少全部用ZF/Voith/Allison波箱, 新福利連引擎都指定用Cummins 。係大陸, 大部分巴士佬/姐都仲要吊極力子。

更重要的是, 大陸政府嚴厲控制車費, 巴士業本少利薄, 既付不起買靚車, 又無法做好維修, 加上車價平, 唯有消極地頻密換車, 順便扶持祖國汽車工業。

正當大家大罵香港巴士加價, 唔好忘記香港巴士的spec, 係全國最強

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
K.C.R2007 + 2 的確想坐靚車就要有代價

查看全部評分