hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴APP未推出市區抵達時間?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新城巴APP未推出市區抵達時間?

樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-4 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 CRH5 於 2015-7-4 10:49 發表
講真,試左咁耐,甚麼都試晒啦
根本就係冇心搞,有心搞就唔會係咁拖啦。

Btw H1係7月開始會有實時抵站時間查詢試驗
(According to the latest promotional video) ...

新城巴冇心機做, 好似中巴咁呀!
 樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-4 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-7-4 10:49 發表

我寧可在街上的MON 做主力﹐app 是後備用。

試問你去到巴士站﹐唔係個個都有智能手機﹐有智能手機亦唔代表有裝app (特別係長者及遊客)﹐在巴士站直接看到mon的訊息﹐點都好過你慢慢在app找出下班車及其他資源。 ...

你冇想過打工仔返工,放工呢?
 樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-4 11:02 | 顯示全部樓層
放工,我在中環排隊等很久962X,962B..不知幾時返中環, 睇番九巴APP,960,961抵達時間.
噢!決定放棄962X同962B, 行去坐960,961上車....九巴APP真係好方便.

九巴真係好過新城巴......新城巴點做呀!
kei_hk 發表於 2015-7-4 11:08 | 顯示全部樓層

原帖由 JCSCANIA 於 2015-7-4 10:56 AM 發表

你冇想過打工仔返工,放工呢?

九巴又唔係無提供apps﹐你一樣可以用apps去查詢﹐有什麼問題?

其實﹐除非條巴士線班次真係好疏 (我定義係20分鐘以上)﹐否則都唔需要刻意臨出門口去留意。
隨時真係你過馬路撞正紅公仔﹐等電梯等耐左﹐已經可能令你追唔到車或者以為追唔到但實際上到車。

永遠無辦法做到每一個車站都有大電視﹐這情況好明顯要靠apps啦。
而車站的大電視﹐對於侯車乘客來說﹐仲有一個方便之處﹐便是只會看到相關車站的資訊﹐唔需要在apps入面慢慢選﹐這才貼合用家實際需要。

所以﹐大電視及apps 係2者互補不足的﹐以車站侯車乘客而言﹐主力應該係大電視。
而計劃行程的人﹐apps 會比較適合。

kei_hk 發表於 2015-7-4 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JCSCANIA 於 2015-7-4 11:02 AM 發表
放工,我在中環排隊等很久962X,962B..不知幾時返中環, 睇番九巴APP,960,961抵達時間.
噢!決定放棄962X同962B, 行去坐960,961上車....九巴APP真係好方便.

九巴真係好過新城巴......新城巴點做呀! ...

幻想一下......

如果..........

幾間巴士公司合作做一個平台﹐只需用同一個apps/車站的電視﹐便可看到不同巴士公司的路線資料﹐你話幾好呢........

樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-4 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-7-4 11:12 發表

幻想一下......

如果..........

幾間巴士公司合作做一個平台﹐只需用同一個apps/車站的電視﹐便可看到不同巴士公司的路線資料﹐你話幾好呢........

當然唔係幻想呀!!我返工, 又放工喎!你唔明白.

車站有冇電視呢?? 吹呀!

nwfb23 發表於 2015-7-4 11:43 | 顯示全部樓層

傳送巴士位置係要流動數據,GPS係唔會幫你免費傳data返公司,你估你係美軍咩
九巴上面大財團電訊公司,成本都慳好多
nwfb23
cyrcheung 發表於 2015-7-4 11:53 | 顯示全部樓層
其實呢,上新城時候,留意下個 Telargo 控制器,個別市區線車輛已經有藍貼。
內部的確做緊測試,到底係認為唔值得做,定別有內情,就不得而知。

話唔定,Telargo 想加租......
 樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-4 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2015-7-4 11:43 發表
傳送巴士位置係要流動數據,GPS係唔會幫你免費傳data返公司,你估你係美軍咩
九巴上面大財團電訊公司,成本都慳好多

新城巴上面新創建喎!
新創建好有錢, 點算冇錢呢?
kei_hk 發表於 2015-7-4 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 JCSCANIA 於 2015-7-4 11:56 AM 發表

新城巴上面新創建喎!
新創建好有錢, 點算冇錢呢?

大老闆新創建有錢又如何?

政府又無要求一定要有到時時間提供﹐所以可以睇定一些﹐睇下乘客需求﹐本身開發進度﹐可以慢慢做。

同埋﹐每一間公司都要控制成本﹐既然政府無講一定要提供﹐更加可以遲一點才推出應用。

總之﹐唔係局內人﹐根本唔會知真正原因﹐他們遲開發/推出的考慮因素。

正如﹐報站系統都遲過九巴好多﹐其中一個原因係唔想靠人手逐個站按制﹐加埋政府當時無要求巴士有報站系統。