hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴APP未推出市區抵達時間?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新城巴APP未推出市區抵達時間?

Lelouch 發表於 2015-7-4 22:49 | 顯示全部樓層

大西北/東涌堆長途線晨早都應該要裝啦
朝朝返工我都煩梗行去天耀定天慈搭969/A/B/P好
3AV53 發表於 2015-7-4 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-7-4 21:46 發表

換機唔難﹐但係軟件配套是否已經處理好?

如果軟件配套根本未做好﹐有硬件都無用。

有無心做﹐你同我都唔係他們公司內的人﹐唔會知道究竟係遲起步去發展? 原本有多個方案去考慮? 定係有其他原因。

沒有其他客觀資料﹐好難 ...
磚家呀磚家,城巴A線做左咁耐到站預報,仲耐過九巴,你同我講軟件未處理好,我係咪要笑?
九巴上年年尾先開始搞,今年年中已經有一半線用得,有冇心搞好幾難睇?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 無錯 =)

查看全部評分

BlackBird 發表於 2015-7-4 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-7-4 21:45 發表
路線9,14,971有沿途主要分站預計到站時間表,其實已很方便。
再者,9,14冇gps預測到站,閣下是否會選擇唔搭?疏線有這種時間表,密線咁快有車都不太需要預測時間。 ...

果個時間表永遠出固定時間,又只係得9,14同971,邊夠九巴APP方便?
依家唔係講緊搭唔搭既問題,而係方唔方便既問題
P960早日摺線
kei_hk 發表於 2015-7-4 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-7-4 10:51 PM 發表
磚家呀磚家,城巴A線做左咁耐到站預報,仲耐過九巴,你同我講軟件未處理好,我係咪要笑?
九巴上年年尾先開始搞,今年年中已經有一半線用得,有冇心搞好幾難睇? ...

用GPS 定係用車站開車時間去做?
另外﹐後勤設備又是否可做到所有路線﹐兼且開放給大眾使用?

93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-5 01:26 | 顯示全部樓層
其實新城唔係不嬲用緊GPS去定位兼做車務調頭?
而家真係遲來先上岸,身邊好多非巴迷朋友都贊九巴,
新城連啲三十分鐘路線,如E22A、971、H1呢啲都冇真係好唔方便
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3ASV174 發表於 2015-7-5 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-5 01:26 發表
其實新城唔係不嬲用緊GPS去定位兼做車務調頭?
而家真係遲來先上岸,身邊好多非巴迷朋友都贊九巴,
新城連啲三十分鐘路線,如E22A、971、H1呢啲都冇真係好唔方便 ...
其實九巴都係因為脫班真係太勁先會咁快搞呢件事,
你諗下當有左到站時間之後,見到甩班都會自動走人,仲點會繼續等到發火然後投訴?

所以到站時間提示雖然係好野黎,但真正目標係要o係無辦法改善脫班既情況下,用間接方法解決脫班投訴,
因為九巴就是脫班,開足車唔脫班就唔係九巴,咁要令你唔投訴,就唯有諗辦法令你唔好等脫班架車。
事實上今次第二批推既路線,你有心捉佢係會發現個 app 踢爆仍然長期唔跟時間表開車,同埋日日唔同時間出車,
於是佢就改左做倒數提示,令你無辦法一睇就知佢唔跟時間表,但代價就係有時撳出撳入幾次,個時間有無真係 update 左,你根本就唔知。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kmb_dx2437 + 1 + 10 開足車唔脫班就唔係九巴

查看全部評分

hkt116 發表於 2015-7-5 01:53 | 顯示全部樓層

其實有內部網站,係新城控制中心班員工用,只要用戶口就可以登入,喺地圖上見到密密麻麻嘅座標,就可以清楚知道每架巴士係邊個位置;而Telargo個控制器著到綠燈,即係話啲車可以用「實時訊息系統」(For #5563-#5582, 城巴F2車輛)。
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
PB602 發表於 2015-7-5 01:55 | 顯示全部樓層
新城根本無心搞,幾年前已經有A線到站時間預報,又有電子簽到紙,又話站長用電子地圖可以追蹤到巴士位置,又話咩佢個爛鬼APP拎晒咩科技大獎。既然科技咁先進,點會做唔到市區線到站時間預報?根本就係無心做。

仲有,新城個APP有一個位好唔User Friendly,就係一輸入巴士路線後只係出站位,要按條紫色Bar一次,先會出地圖同時間表等Icon。我唔明點解唔可以好似九巴App咁一直出晒所有選項Icon。

評分

hn8024 + 1 + 10 今年可以拎落後科技大獎

查看全部評分

3ASV174 發表於 2015-7-5 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2015-7-5 01:55 發表
仲有,新城個APP有一個位好唔User Friendly,就係一輸入巴士路線後只係出站位,要按條紫色Bar一次,先會出地圖同時間表等Icon。我唔明點解唔可以好似九巴App咁一直出晒所有選項Icon。

但話說老九個 app 堆 icon 排排企任撳之後,係會有聰明廣告彈出黎遮住服務時間同班次仲要係整唔走
新版暫時未見廣告,唔知改善左未?
nwfb94A 發表於 2015-7-5 04:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-7-4 21:46 發表

換機唔難﹐但係軟件配套是否已經處理好?

如果軟件配套根本未做好﹐有硬件都無用。

有無心做﹐你同我都唔係他們公司內的人﹐唔會知道究竟係遲起步去發展? 原本有多個方案去考慮? 定係有其他原因。

沒有其他客觀資料﹐好難 ...
H1批車裝左部新版telargo, 話唔定放係H1做測試