hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

sammyleung719 發表於 2015-7-22 22:19 | 顯示全部樓層

條A29P真係抄足290A咁款...
FBI2 發表於 2015-7-22 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 e50d 於 2015-7-22 22:09 發表
不如取消E22A la

好快會見到E22A不入機場的建議啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
TG8125 發表於 2015-7-22 22:58 | 顯示全部樓層
九巴290/290A轉龍運E32既價錢先$15,E22A/E22C要收人$24-$27.5,雖然我知九巴轉龍運既時間可能會耐好多,但係價錢相距實在太大,想拉翻部分入將軍澳既客,我覺得唔容易
castanopsis 發表於 2015-7-22 22:59 | 顯示全部樓層

運輸署個建議實在好奇怪...

A29P對將南而言真係擺到明慢過E22A
相信總站擺將軍澳站既唯一既目的,只係要吸引班唔多識搭車既酒店客上車
而班次開到落60分鐘一班,似乎太疏
我覺得缩去翠林,加多兩架車將班次推落30會好少少
觀塘山咁多客,我又唔信自己支持唔到30分鐘一班車

E22C視乎係實驗品,是試水溫之作
不過講開又講,點解E22C要跟798走線出將隧,而唔係跟E22A?想測試將北-->後勤區個客量?
將軍澳四條機場線(A29、E22A、A29P、E22C),三種站位(A29/E22A、A29P、E22C)
當真令人眼花繚亂

至於E22A改經寶林北路
個人覺得無問題,反正受影響人數少得可憐
不過唔知區議員會唔會有負面意見
KE7782 發表於 2015-7-22 22:59 | 顯示全部樓層
當年為何要KO條E22B呢?寧可分開做都好過一條長E22A
KE7782@27
GK3258 發表於 2015-7-22 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 2015-7-22 22:59 發表
當年為何要KO條E22B呢?寧可分開做都好過一條長E22A
唔長,點迫你比多一倍錢坐A車呢?
3ASV174 發表於 2015-7-22 23:10 | 顯示全部樓層

A29P 係來回都經唐明街,
但去程尚德又無站喎

有左 A29P 同 E22C 呢兩個行法,
我有預感 798 黎緊會係全日拆線而唔只開特車,而呢兩條線既行法就係 hint。

HM3044 發表於 2015-7-22 23:12 | 顯示全部樓層
A29已經歧視將南
A29P將南出仲要兜山
搞錯吖。。。

Btw A29唔係應該跟798/694方式去到將南之後入隧道咩 =/
GK3258 發表於 2015-7-22 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-7-22 23:10 發表
A29P 係來回都經唐明街,
但尚德又無站喎

有左 A29P 同 E22C 呢兩個行法,
我有預感 798 黎緊會係全日拆線而唔只開特車,而呢兩條線既行法就係 hint。 ...
798就唔同講法喇,咁行過到九巴,都唔會過到運吉
唔通比佢當自己講過既安沙當死既咩?
3ASV174 發表於 2015-7-22 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-22 23:12 發表
798就唔同講法喇,咁行過到九巴,都唔會過到運吉
唔通比佢當自己講過既安沙當死既咩?
如果只係去到寶達之後就落返觀塘繞道,
將南上車唔會慢過依家。
同埋其實新巴改線係唔需要過問九巴,
亦唔見得運輸署會唔批准。