hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

S3BL100 發表於 2015-7-23 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-22 20:58 發表
諗A29P出泥嘅人個腦到底諗乜,
要搵A線serve將南係都應該用A29啦,
條A29P玩啲咁嘅290A式走線,比將南客遊車河乎?

寶林經坑口直入將隧係既定事實,A29 兜埋將南先入隧道就無咩可能。
一係就 A29 直接延長去將軍澳站,但我唔認為到時將南搭 A29 兜晒寶林坑口會快過 A29P 行山。

原帖由 JX9097 於 2015-7-22 22:01 發表
A29P出現之後
令到成個將軍澳都有A車直入機場(康城孤島除外)

我反而對方角山對於今次唔預康城玩會有咩反應……不過我覺得最多拉條 A29P 入康城就算

原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 22:59 發表

A29P對將南而言真係擺到明慢過E22A
相信總站擺將軍澳站既唯一既目的,只係要吸引班唔多識搭車既酒店客上車
而班次開到落60分鐘一班,似乎太疏
我覺得缩去翠林,加多兩架車將班次推落30會好少少
觀塘山咁多客,我又唔信自己支持唔到30分鐘一班車

我唔認為將南會無人搭 A29P,情況就正如觀塘道沿線一樣唔少人明知 A22 慢過 E22 都會搭 A22。
當然如果拉埋入康城會更好,因為做獨巿生意。

不過機場線來講,60 分一班係可以的,因為班客真係會預時間搭,搭飛機會提早出門。
外國唔少機場的機場巴士線都係開緊呢個班次,甚至係一日固定時間開幾班都得,我知道的當中包括洛杉磯同丹佛機場。

但我唔認為「觀塘山咁多客」支持到 30 分一班車,首先觀塘山係屋村為主,無咩中產屋苑,
佢地其實需要一條 E 線多過 A 線,平日未必有咁多人搭飛機去旅行。
其次上面班人其實相信唔少都已經搭緊 E22/E22A/A29 再轉車,換言之 A29P 只係將班客左手交右手。
當 E22 非繁朝早十一二點可以雙向每架車都得 20 個客以下,E22A 都係差唔多境況,
我唔認為城巴俾 A29P 開半粒鐘一班會賺得更多。

當然如果 E22 非繁減班俾 A29P 加班又另計。

原帖由 ahwo1933 於 2015-7-23 10:30 發表
A29P要報仇、搶攤,唔該都搶得好d啦。
而家咁既建議真係四不像......秀順都相當不滿,莫講將軍澳。
第一,秀順絕大部分都係公屋居民,幾乎無私樓,你收成42蚊,秀順人點俾得起啊?
第二,你開一個鐘一班,搵鬼搭咩? 中途壞車點算? 俾 ...

雖然秀順係需要 E 線多過 A 線,但又講返轉頭,A29 開左後吸左唔少觀塘客。
如果係開 E 線,無錯會吸到唔少 E22 客俾多六蚊,但如果吸左 A29 客,就會每個客倒蝕 $3 - $18。

屎忽數就梗係開條 A 線啦

不過其實我覺得可以將 E22A 縮落寶林,再由 E22 減車,開返全日 E22B,同 A29P 聯合班次,每半粒鐘一班行山去機場。

而至低限度,我覺得 E22C 應該行山走,反正都係寶林尾站,而且服務時段根本行隧道一定慢過行山。

原帖由 053h4 於 2015-7-23 10:42 發表

公屋同私樓有咩關係?

洗幾千蚊去旅行, 要去旅行會介意比多廿蚊直達機場?

我可能係 outlier,但我係果種坐完十幾個鐘飛機,拎住幾件行李,都會搭 E22 的人,連 E22A 都唔會考慮,莫講話 A29…

利申:觀塘道沿線,回程有齊 E22 E22A A22 A29
fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2015-7-23 15:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2015-7-23 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-7-23 15:23 發表
邊有咁多陰謀論,除非A29P停埋荃灣先有野講。

只怪當初新城自已on居,講真290/A對新城極有戰略價值,冇理由咁保守。

相信未必係新城保守只係九巴太重手,「以本傷人」
053h4 發表於 2015-7-23 17:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GA6072 發表於 2015-7-23 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-7-23 17:09 發表

相信未必係新城保守只係九巴太重手,「以本傷人」

[size=15.9999914169312px]估計新城係班次用車上面係贏九記

係[size=15.9999914169312px]新城無諗過[size=15.9999914169312px]九記會玩96式拆線(962/969)
[size=15.9999914169312px]同割喉大減價

[size=15.9999914169312px]之後場戲就好睇LOR,
[size=15.9999914169312px]四字形容「浴血戰場」
GA6072 發表於 2015-7-23 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-23 15:46 發表

[size=15.9999914169312px]我反而對方角山對於今次唔預康城玩會有咩反應……不過我覺得最多拉條 A29P 入康城就算

厭巴士嘈踢走巴士廠踢得咁過癮

又要[size=15.9999914169312px]巴士好,又要[size=15.9999914169312px]巴士唔好[size=15.9999914169312px]嘈

[size=15.9999914169312px]康城咁近海,搵新渡輪做
kay 發表於 2015-7-23 19:53 | 顯示全部樓層

其實用A29P代替當年E22B都幾聰明

A線收貴咁多,要維皮都易D

何況A29P先派得3架車,成本真係有限公司

衰d講,送比將南又點話,係將南上1個客應該已經夠燒油錢

反而E22A仲係咪有需要咁長路線都係問題
不過問題係,對巿民黎講,有平有貴,多數要晒,如果留貴車無平車,多數唔肯

結果d重組越整越怪,又覆蓋唔晒成個將軍澳,又越黎越多分枝
世界很簡單 人類很複雜
93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-23 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-23 15:46 發表

寶林經坑口直入將隧係既定事實,A29 兜埋將南先入隧道就無咩可能。
一係就 A29 直接延長去將軍澳站,但我唔認為到時將南搭 A29 兜晒寶林坑口會快過 A29P 行山。

參考ETA,現時的A29寶琳開去機場只需大概55~60分鐘,
參考之前RDP討論,A29拉去將南車程多10分鐘,咁將南開兜完寶坑先去機場都係70分鐘內嘅事,
都要比而家嘅A29P預計嘅85分鐘為快⋯⋯⋯
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-23 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-23 13:48 發表
城巴大可以加雙向分段既。

我就覺得A29P 呢個走線好有策略性,寶達落山後經寶康路直達將南,
針對緊九巴290A 流水客,如果呢段多人上車九巴都會幾頭痕。 ...

要睇下城記點訂個分段收費價先,
290A秀順翻Tko收$6.5,如果城記唔係收$8以下,都幾難吸引人上車。

參考290A黃大仙->Tko $8.8 秀順->Tko $6.5,A29 黃大仙/觀塘->Tko $10,
我估城記應該唔大機會會將個分段訂得太低(我估佢都係一個$10分段過就算)
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
YY487 發表於 2015-7-23 21:06 | 顯示全部樓層