hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) (討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢? ...
開啟左側

(討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢?

bjbus 發表於 2015-7-30 15:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

lokwah2a 發表於 2015-7-30 16:26 | 顯示全部樓層
S315E 發表於 2015-7-30 19:10 | 顯示全部樓層
其實現今東鐵班次密度已經接近極限
直通車想加都無得再加
紅磡站係多位咗,但原線並無多位到
東鐵過海重話要12變9,即係話本地車班次會越嚟越多
就算紅磡站多咗位也好,你啲車過咗羅湖橋之後都無位行

長遠嚟講,政府係想搵新路嚟代而家嘅直通車
換句話講,有咩野新加都係加去高鐵度

西九未用嘅「一地兩檢」講咗咁耐都未講得成,直通車呢個用咗幾十年嘅制度會難道更高
 樓主| bjbus 發表於 2015-7-30 20:26 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2015-7-30 22:16 | 顯示全部樓層
我只會講﹐理論上紅磡站只要有足夠的空間提供給大陸人員工作﹐都可以做一地兩檢。

但係﹐東鐵線的情況﹐根本不再適宜再加直通車。

現實一點﹐再開新線﹐或者延長路線﹐過多幾年交棒去西九龍處理啦。

至於一地兩檢﹐只要社會有共識國內人員的執法區域﹐是否可使用武器﹐以及有沒有權捉拿疑犯等問題﹐修改或以附件形式處理基本法的規限﹐相信唔係大問題。
反而﹐點去令社會大眾有前題的共識﹐以及實際運作是否可做到。

樓主| bjbus 發表於 2015-7-30 22:27 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2015-7-31 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-7-30 22:16 發表
至於一地兩檢﹐只要社會有共識國內人員的執法區域﹐是否可使用武器﹐以及有沒有權捉拿疑犯等問題﹐修改或以附件形式處理基本法的規限﹐相信唔係大問題。

你去搵基本法睇下先講啦

基本法第十八條話
全國性法律除列於本法附件三者外,不在香港特別行政區實施。凡列於本法附件三之法律,由香港特別行政區在當地公布或立法實施。

但係冇一條話可以響香港某個角落執行內地法律(例如海關緝私)而唔需要跟香港法律。

唔係只係單單國內人員響香港執法問題,就算係執法,咁係執行內地法律定香港法律?如果係執行內地法律,明顯同第十八條「全國性法律除列於本法附件三者外,不在香港特別行政區實施」衝突啦,如果你話響附件三加入好多內地法律,咁引伸出去可以響香港其他地方執法,呢樣好多香港人抗拒

不過附近三規定乜野法律先加得入去
任何列入附件三的法律,限於有關國防、外交和其他按本法規定不屬於香港特別行政區自治範圍的法律。

http://jpoon9394.blogspot.com/
kei_hk 發表於 2015-7-31 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-31 01:49 AM 發表

你去搵基本法睇下先講啦

基本法第十八條話

但係冇一條話可以響香港某個角落執行內地法律(例如海關緝私)而唔需要跟香港法律。

唔係只係單單國內人員響香港執法問題,就算係執法,咁係執行內地法律定香港法律?如果係執行 ...

所以咪講了要修改 等方式去處理囉 你引用我的一句都講得好清楚。

如果社會沒有共識 (即係最基本的國內人員在香港的活動範圍﹐擁有的權力)﹐即係連第一步都做唔到﹐談何修改。

基本法唔係唔可以修改﹐但係修改一定好大影響﹐如果社會有共識係對社會有利﹐修改的機會自然較高。

DIH 發表於 2015-7-31 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-7-30 22:27 發表

不是所有車都可以用高鐵取代,
例如超長途的線路及高鐵還沒有修的地方。
我覺得,高鐵通車後,取消的上海,北京,肇慶車,可以改為到三亞,拉薩,丹霞山,井岡山,延安,韶山等地 ...

香港有幾多人會去這些地方?又遠喎,搭飛機唔好?

就算高鐵,即使沒有一地兩檢,開廣州、上海、北京直達車,
最多加埋西安都好夠,並可在武漢、鄭州(縱橫交接點)加設口岸設施方便轉車。
如果改唔到基本法搞一地兩檢,國內常設<10個內陸關口應該唔算大問題,反正而家直通車線上都已經有4個。
kei_hk 發表於 2015-7-31 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2015-7-31 11:24 AM 發表

香港有幾多人會去這些地方?又遠喎,搭飛機唔好?

就算高鐵,即使沒有一地兩檢,開廣州、上海、北京直達車,
最多加埋西安都好夠,並可在武漢、鄭州(縱橫交接點)加設口岸設施方便轉車。
如果改唔到基本法搞一地兩檢,國內常設 ...

如果高鐵做唔到一地兩檢﹐大陸亦唔想在不同地方(車站)設立邊境檢查﹐成本好高﹐同時又限制國內車站的選址。

睇怕都係在沿線某一個位﹐建一個地方專供來往香港的列車停泊做出入境手續。
而這個地方﹐可以在深圳站劃一個位﹐如果無法提供位置﹐便北上搵一個空地建一個專用車站。

此舉﹐最多是放棄深圳<>香港的客源﹐或者深圳加減乘客去其他地方。