hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

drbean7218 發表於 2015-8-17 19:03 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-8-17 18:25 發表

唔明,即係點?
都唔是無機會在隆亨前頂閘。 不過是假設現在於田心搭開982X的乘客全部轉會去985, 咁就可以頂閘。

因為現在田心搭緊982X的人大多都在田心村行出來, 至於來自田心村/隆亨/ 雲叠就唔知?
asvho 發表於 2015-8-17 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-8-17 11:35 發表
邊個話 182X 無特快效果?九龍區唔停站,已經慳到起碼 15 分鐘。

成日淨係諗住將堆線亂改快,根本就無諗過條線的主要客源係邊度,一日入面唔同時間分布又有咩唔同。
灣仔係全日位而中上環係兩味位,灣仔搭 182 根本唔係想像中咁慢,尤其是內街唔近地鐵站,182 有好大優勢,
半個鐘返到大圍根本唔難。

中上環兩味係值得做,但俾我我就唔會搵 982X 做,係都搵 680/681 重組,拆部分 680 下繁回程班次行錦泰欣安村,
再將 681P 變 981X,大涌橋路直入馬鞍山,碌完成個沙田都仲快過 681P 返屋企一大截先正,而且位位屈多 $3,大圍收馬鞍山價。

到夜晚,中上環水靜河飛,相反灣仔仲好旺,點解一定要 982X 代 182?
好心做打手都了解下點行先賺到最多錢啦,你唔係好支持巴士公司同運吉咩?點解又唔去支持 RDP 提出條 182X?
部份同意你講既野 , 我都覺得暫時冇必要用 982X 全日黎取代 182
但我亦覺得放工鐘數 982X 回程會比 182X 更加有用

入夜灣仔返沙田 182 的確唔係慢
但繁忙時間就非常之晒時間 , 埋柯布連道 , 等轉菲林明道 , 等入灣仔道
灣仔道塞車 , 等出摩利臣山道 , 等入堅拿道 , 等埋堅拿道西個站
講緊既係港澳開車用十個字都未入到隧道 , 就算 182X 過到九龍幾咁快
都無可能避得過呢段路 , 如果唔係為乜城巴會俾接近 2 粒鐘你行呢個單
但仍然有機會返唔切愉翠再開下一單

至於無左 305 係咪會令愛民個站難左搭車過海
我就唔係咁睇 , 自從 982X 加班後 , 182 朝早係沙田少左好多客
愉翠開 0745 既 982X 同 0746 開既 182
一 : 會係博康見返面 , 二 : 打後一齊埋既站 182 都係上兩三個
秦石係有埋 0756 博康加班 982X 後都有 10 幾人等 982X
當然 , 新翠個站 182 點都有班梗客上 , 但遠遠唔足以令 182 係九龍區上唔到
HF3204@243M 發表於 2015-8-17 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-8-17 11:35 發表

中上環兩味係值得做,但俾我我就唔會搵 982X 做,係都搵 680/681 重組,拆部分 680 下繁回程班次行錦泰欣安村,
再將 681P 變 981X,大涌橋路直入馬鞍山,碌完成個沙田都仲快過 681P 返屋企一大截先正,而且位位屈多 $3,大圍收馬鞍山價。

呢頭已經好多人插 86C 沙田垃圾圾走線
係都要塞多條馬鞍山線慢遊城河東先心息

不停站行城河東唔得既
Snowbb 發表於 2015-8-17 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2015-8-17 20:50 發表

呢頭已經好多人插 86C 沙田垃圾圾走線
係都要塞多條馬鞍山線慢遊城河東先心息

不停站行城河東唔得既

咁點解唔上獅隧公路 ?
KG1428 發表於 2015-8-17 21:19 | 顯示全部樓層
不係好明點解985不停新翠邨個站??
其實982X,985可以停青沙轉車站
982X:港島區行車路線不變
985:行中環IFC,金鐘政府總部,灣仔北

乘客有需要時可以在青沙轉車站轉車
做到分工效果

HF3204@243M 發表於 2015-8-17 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-17 21:19 發表

咁點解唔上獅隧公路 ?

我個目的只係插 86C 走線站站停入馬鞍山
Snowbb 發表於 2015-8-17 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2015-8-17 21:19 發表

做到分工效果 ...

982X 頂閘仲點停青沙轉車站 ?
ky927 發表於 2015-8-17 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-8-17 21:19 發表

做到分工效果 ...

個人認為,繁時線嘅客唔會肯轉車,佢地會情願係德輔道中行去IFC,都想一程過。況且環球/太子大廈幾個商場有天橋連接,行少少都慣左。返而係轉車站過一過車,又未必有位坐,仲要瞓唔足一程。要咁轉法,情願轉地鐵。

除非好似960/961轉車去銅鑼灣,咁又另一種講法。起碼可以坐到灣仔再駁車落銅鑼灣,咁算坐足一程,夠時間恰下。
kmb71k 發表於 2015-8-17 23:25 | 顯示全部樓層

新翠邨站向前步行轉左去田心村站已經有982X/985雙線搭

無同九巴其他青沙路線搞轉乘既話
982X/985停青沙轉車站有乜用?
定係你唔介意合共俾廿幾蚊過海?

中環下一站灣仔北, 距離中環核心區太遠
咁既985吸唔到客

做到分工效果

兩線都係去中上環金鐘灣仔
搭得982X仲點會同你轉985?
搭得985仲點會同你轉982X?
真係貪時間多得滯?
我諗乘客唔會爭果少少步程而轉車囉

仲有大家都係繁時線
如果是但一條尾班車走左
咁就和味囉
以上回應,是否可行?是否合適?
gu9434@24 發表於 2015-8-18 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-17 18:46 發表

即係 985 停埋顯徑後就會頂閘 .

問題係作為乘客.. 田心村有齊982x/985
但一架係直上青沙 一架就兜顯徑圈

根本做唔到分流..班客只會繼續等982x