hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點樣又平又快咁由旺角去北角?
開啟左側

[問題] 點樣又平又快咁由旺角去北角?

S3BL100 發表於 2015-9-17 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-9-17 13:20 發表
講真, 970自己一間做晒都要日日私牌, 根本塞車就無得預, 你預90分鐘行但如果有40%機會要超過90分鐘, 根本就注定要私牌

所以改時段得益絕對無可能好似樓上講到咁大, 我係巴士公司照番現在做法, 好似112到蘇屋南行無 ...

970 係獨營線,又有無字軌固定要蘇屋私去數碼港的同時又有車由數碼港私去蘇屋啊?

獨營線唔夠時間跑,加時好容易,睇下肯唔肯做,唔會好似例如 101 下晝六點幾仲有唔少九巴車返到裕民坊
但因為係新巴時段而唔可以做生意,全部規定要吉車運走

原帖由 053h4 於 2015-9-17 13:34 發表

點解著眼早繁? 因為早繁兩間公司車隊都用到盡, 根本就唔可能再抽車, 再抽車一定有其他線交數
點解唔利用現有資源?

下繁打後車隧無用到咁盡, 巴士公司有需要可以加車跑, 而下繁問題並唔應該簡單化為唔夠載
更多原因 ...

下繁其實車隊都用到盡,不過少左好多特別線,好多線又疏左車,其實只係錯覺,
實情係下繁整體路面情況差過上繁唔少,好多巴士線下繁編定行車時間長過上繁好多
fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2015-9-17 14:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-17 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-17 13:34 發表

點解著眼早繁? 因為早繁兩間公司車隊都用到盡, 根本就唔可能再抽車, 再抽車一定有其他線交數
點解唔利用現有資源?

下繁打後車隧無用到咁盡, 巴士公司有需要可以加車跑, 而下繁問題並唔應該簡單化為唔夠載
更多原因 ...
就算係抽
都唔會踼返條118落去咁傻
先係而家東區本身都有工業區有通勤客
本來快左又慢返唔係好講得通

其次而家早繁入去雖然未班班頂閘
但實際上又真係有幾多位可以再上客?
而如果想係118身上抽返車出東區個pool既話
上繁加經返北角其實即係減唔到車

真係咁睇唔過眼118唔可以班班頂入柴灣既
減一班車過102/110之類
都好過全部車上客一齊慢返
反正而家上繁都有118 order 110特別班次

我覺得有D數據同logic需要清楚返
118唔理時段問題既話可以減2-4架車既原因
係因為一轉行車時間短左
可以唔影響班次下有資源空出

但如果因南行做少左北角客所以要減8架車基本上唔可能
南行少左客但北行根本就唔受到影響
減8架車一定要拉疏埋北行既班次
咁柴小今鋪就真係會痛恨你啦

另一問題係而家南行少左之後係唔係真係完全冇增長返?
之前有板友指118每日收入少左兩萬蚊
假設件事係真既
配合返RDP既數據
兩巴係做完重組後既一刻總收入應該係少左五萬二千幾蚊
假設大家收入五五開
老九少左既收入應該係二萬六千蚊
除返開即係老九搵返645個客
連埋城記即係118多返大約1290個客返東區
用返你南行少左客北行一齊受苦既諗法
減5-6架車已經夠晒數

至於老九會唔會改返時段
都係果句
拉多幾條大線一齊改時段又冇話唔得既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2015-9-17 18:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-17 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-17 18:15 發表
九巴個六班110係堆客咩地方來,咪城巴118lor
隧道口無左六車客,跟著佐敦到長沙灣本身客,城巴只係早繁都無左成千客
明明118早繁就唔係班班頂閘,特別係城巴時段

早有站友講過新城重組後係用損手爛腳去形容

除非有間公司為 ...
咁即係其實係班客載到走定載唔到走?
定係只係其實你唔鐘意老九做左城巴批早繁客?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2015-9-17 18:36 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-17 18:15 發表
除非有間公司為開110特車,人為減118班啦
102+102P城巴時段, 個廿幾班車就真係班班頂閘啦

對比過一年前後既時間表 , 118 九巴頭轉係少左車行 , 而 110 特車有來自 118, 35A ...
好簡單既結論係 118 有抽資源俾 110 , 定係你想全條康莊道都係 110 車海 ; 118 疏到無朋友你先滿意 ?
請用文明來說服我。
053h4 發表於 2015-9-17 18:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2015-9-17 18:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2015-9-17 18:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2015-9-17 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-9-17 18:42 發表

無既,版友鐘意見到九巴時段118班班頂閘,而家擺明就係102唔夠載,班班頂閘上多個人都難
城巴時段我估無左1000客多D,118班客要多8車載,118九巴時段再減車我睇就唔過份

站友認同可以照去 ...

第一、都係嗰個問題,減車嘅話一定會牽涉埋北行嘅班次,而118北行本身都冇行北角,客量亦完全支持到,完全冇理由將一條客量達標嘅線減班

第二、118九巴時段本身車已經偏疏,中午番入柴灣紅隧口可以忽然間爆長龍,下繁情況更差,再減九巴車真係合理?定係純粹唔鍾意118咋

第三、102唔夠載嘅話,自己拆線一快一慢/102P全日再加快穩定班次+減少編定私牌去解決呢個問題,加埋都有柴小人話102密車而118冇車到,118減車落102,只會將102個問題搬落118到

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 針對柴小為北角護航可恥!

查看全部評分