hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A29P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A29P開辦消息

kay 發表於 2015-9-13 18:42 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2015-9-13 12:44 發表
其實反而要諗諗嘅係咪東九龍機場線要嚟個大重組呢?
三條A線兩條E線(A22,A29,A29P,E22,E22A)
繁時仲加埋E22P,E22X
(E22C/S唔計喇,因為唔係同其他主線搶同一客源)
似乎分工可以做得更好 ...
如果要賺到盡,E線有類似社會責任因素(平車)多數唔郁得,頂多只能開A線分支
世界很簡單 人類很複雜
GCx468 發表於 2015-9-13 18:43 | 顯示全部樓層
按一般航班時間 CX368@08:40或打後出發既都可以安心搭A29P
EX-TL 發表於 2015-9-13 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-13 12:50 發表

其實最大問題係仲有條 A29,如果山上開 E 線搞到有搭緊 A29 的轉車客轉投一程直達的新 E 線,就…

如果本來未有 A29 的話,E22 每個鐘減一班車變 E22B 行山都 OK 的…
當然山上係公屋為主,佢地其實需要 E 線多過 A ...

又一個搵秀茂坪笨的好例子...

A29P由將軍澳站開出服務酒店旅客, 偏偏要行秀茂坪出,
平價線就俾唔到秀茂坪用, 一係淨得繁時先得一兩班車.
dennis28a 發表於 2015-9-13 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-9-13 18:45 發表

最難譜既係,將南班區議員又得一想二。
難為秀順要比 A 車價錢,油塘連全日線一條都無。

要求恢復 E22A 機場巴士線班次為每 20 分鐘一班
http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2015_233_TC.pdf

惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2015-9-13 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2015-9-13 14:45 發表

如果咁計較金錢,大可以搭E32轉290,合計只需$15,
與E22A比,時間用多20-60分鐘,視乎等車時間及將軍澳上落車地點。
早排係大窩口等車見到有人這樣轉車 ...
我試過中午兜青衣南時段康盛花園搭 290 轉 E32,
連埋等車,只係比 E22A 慢 10-15 分鐘左右。

不過版友比較緊既係秀茂坪同順利,
關 E22A 乜事?E22A 連將軍澳都 cover 唔晒。
dennis28a 發表於 2015-9-13 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-9-13 18:52 發表
不過版友比較緊既係秀茂坪同順利,
關 E22A 乜事?E22A 連將軍澳都 cover 唔晒。

將南除左要 A 車,又要 E22A 加班。
另外,我已經收到風,將南有人又希望 A29P 要改善服務(加班同拉去康城),

將軍澳未完整覆蓋,主要都係爭康城姐,但區區有 E 線同 A 線選擇。
我真係幾好奇,究竟將軍澳交通仲有幾大需求?
唔少區係連全日機場車都無半部,秀順大把人去後勤區翻工,比貴左都算,連青嶼幹線都唔比轉車,會唔會離譜左少少?

惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2015-9-13 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-9-13 18:45 發表

一分錢一分貨,無人保證 E 線一定只係兜多後勤而唔係九龍搵路兜,A 線的確係快好多,
無話搵唔搵秀茂坪笨。

衰o的講句 A29P 點睇都係開俾秀順多過為左酒店既客,
新界酒店都係做大陸客多,有幾多唔係跟團或者無車接送,大家心照啦,將南都係不滿 A29 無自己份借人過橋呃多架 A 車黎搭o者,
我從不覺得一間半間酒店就係開 A 車理由,青山公路夠有唔止一間酒店,仲有大陸客飛佛之一既黃金海岸酒店添,咁又點?

講真就算開 E 車客量都係好有限,
都係o個句,如果搭飛機都仲要計較十幾廿蚊,落山轉 E22/E22A 仍然係一個 option,尤其繁忙時間已經有 E 車包底,我覺得無野好嘈。

我自己都係住 A29P 沿線,
坦白講,A29P 開左之後,我唔會為左慳廿蚊,搭完飛機再用兩個鐘搭 E22A 返屋企,
但 A29P 開之前,除左有一次平時貪玩試過 290 > E32 睇下要幾耐,我都唔會為左慳十蚊,而搬件行李上 E32 再轉 290。
EX-TL 發表於 2015-9-13 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-9-13 18:46 發表

最難譜既係,將南班區議員又得一想二。
難為秀順要比 A 車價錢,油塘連全日線一條都無。

要求恢復 E22A 機場巴士線班次為每 20 分鐘一班
http://www.districtcouncils.gov. ... /committee_meetings ...
唉... 油塘

板友JX9097講得啱, 東九咁多條機場線係需要重組,
而我個人論點只係唔想資源錯配, 將服務酒店旅客和
商務客的A線去做公屋客, 北大嶼山和東九的通勤客
若想得到快捷的服務, 就只能享用有限度服務的特別
班次, 甚至是A線, 使得E線應有的功用未能完全反映
出來.

回返油塘呢個point, 除非E22飛起麗港城, 後者由
A線補上, 否則油塘我只會覺得拉A22入去, 車程上
係較為合理, 但講到用途, 拉A線入油塘並唔係一個
好辦法去解決問題, 重組真係有需要.
EX-TL 發表於 2015-9-13 19:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-9-13 19:04 發表
一分錢一分貨,無人保證 E 線一定只係兜多後勤而唔係九龍搵路兜,A 線的確係快好多,
無話搵唔搵秀茂坪笨。

衰o的講句 A29P 點睇都係開俾秀順多過為左酒店既客,
新界酒店都係做大陸客多,有幾多唔係跟團或者無車接送,大家心照 ...

黃金海岸位處的青山公路青山灣至小欖段人口有限,
完全唔能夠同將軍澳站一帶市中心的摩天住宅群比較.
3ASV174 發表於 2015-9-13 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-9-13 19:12 發表
唉... 油塘

板友JX9097講得啱, 東九咁多條機場線係需要重組,
而我個人論點只係唔想資源錯配, 將服務酒店旅客和
商務客的A線去做公屋客, 北大嶼山和東九的通勤客
若想得到快捷的服務, 就只能享用有限度服務的特別
班 ...
曾經有傳聞 A22 真係想改道再拉多次入去油塘,
但就會令另一條線全日變成佢既通宵版,不如拭目以待呢區會唔會唔會再為左保住自己車程而叫人轉車。