hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A29P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A29P開辦消息

gn3509 發表於 2015-10-7 13:14 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2015-10-7 00:37
今朝呈祥道炒車,龍尾畢架山花園,加埋落雨慢車,要兩個鐘有咩出奇呢?
唔知早4個字開既E22A幾點到機場呢 ...

睇佢張圖,09:08分到機場果班A29應該係寶林開07:45果班
連A29都比正常用多接近半個鐘,以A29P正常75分鐘到T1計,塞埋車要接近兩個鐘正常不過
今期流行:690是原罪
kay 發表於 2015-10-7 19:17 | 顯示全部樓層
將南咁想要A車,不如叫城巴攝多D A車落E22A,E線價A線享受
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2015-10-8 01:07 | 顯示全部樓層
今朝呈祥道炒車,龍尾畢架山花園,加埋落雨慢車,要兩個鐘有咩出奇呢?

搵日唔正常塞既情況 cap 圖話條線慢真係某o的版友先有閒情做,
話唔定佢真係日日捕住睇下邊日衰,不過當塞到連 A29 都行 83 分鐘之時,A29P 兜國泰城班次行 117 分鐘又代表咩呢?

今日開過個 app 黎睇,
8:50am 都已經無左 A29P 影,即係返左總站,又唔講下既?

要計呢種爆塞既情況,
咁上個月尾 98s 都試過尾車塞到夜晚 10 點先返到坑口添,係咪可以論證條線收得工
如要討論,請先自貼差餉單一次
dennis28a 發表於 2015-10-8 04:06 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2015-10-8 01:07
搵日唔正常塞既情況 cap 圖話條線慢真係某o的版友先有閒情做,
話唔定佢真係日日捕住睇下邊日衰,不過當 ...

如果按平日 0750-0800 過黃大仙中心,正常情況下係 0835-0845 點都入到機場。
而且大家唔需要擔心依班車客量,單係黃大仙都大把人而要入國泰城。

但我想提出幾點比較有趣既 Point:
有觀塘山居民 A29P 太貴,甚至有人連開左新機場線都唔知;
有部份將南居民坐完,認為同 E22A 分別不大,照上 E22A。

雖然 A29P 無可能會蝕,但平均 10 個人一班又幾難睇下,
再唔搞搞佢,遲早 A10 既單層會轉贈比 A29P。
惡意回復是不道德的行為。
3AV53 發表於 2015-10-8 07:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-10-8 04:06
如果按平日 0750-0800 過黃大仙中心,正常情況下係 0835-0845 點都入到機場。
而且大家唔需要擔心依班車 ...

比起290開線時既舖天蓋地宣傳,A29P近乎0宣傳,
仲要撞正區選,連區議員成功爭取當宣傳都冇,冇乜人知好正常。
fleetline 發表於 2015-10-11 08:57 | 顯示全部樓層

你地又屈落雨又屈炒車, 整晒星期四五六比你睇,

原來好天都係比落雨炒車快10分鐘

星期六就最快.

之前有D人成日講將軍澳隧道塞車唔應該比巴士行,
其實唔行將軍澳隧道咪一樣要塞車
儲錢
gn3509 發表於 2015-10-11 10:17 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2015-10-11 08:57
你地又屈落雨又屈炒車, 整晒星期四五六比你睇,

睇番A29比正常用多既時間,
同一時段既E22A都係95-100分鐘就到機場
A29P係比將南果班嫌冇位坐,冇行李架擺行李,酒店出要搭A車既人搭
有人話過佢响將南快咩?
今期流行:690是原罪
3AV53 發表於 2015-10-11 10:21 | 顯示全部樓層
gn3509 發表於 2015-10-11 10:17
睇番A29比正常用多既時間,
同一時段既E22A都係95-100分鐘就到機場
A29P係比將南果班嫌冇位坐,冇行李架擺 ...

其實A29P冇用過E22A一分一毫既資源,如果有人覺得A29P廢,無視佢搭番E22A就可以,反正A29P目標從來唔係將南客
成個怨婦咁日日响度講將南搭A29P幾慢幾慢,說穿了就是酸。
3ASV174 發表於 2015-10-11 15:40 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2015-10-11 10:21
其實A29P冇用過E22A一分一毫既資源,如果有人覺得A29P廢,無視佢搭番E22A就可以,反正A29P目標從來唔係將南 ...

正解,
我都唔明點解一條擺明唔係做將南既線,下下都要用將南出發既時間做標準,
同埋次次都要用最慢班車黎計,根本同樣時間開出既 E22A 亦唔見得尚德可以 75 分鐘入到機場。
要用最慢班車比既話,E22A 朝早要 50-55 分鐘先由康盛花園去到觀塘道,同樣時間 A29P 將軍澳站開呢班慢車點都已經飛緊龍翔道。

但事實上除左呢班車之外,
A29P 大部份班次由將軍澳尾站去到機場都係一小時內,你要比咪大家都用尾站比較囉,將南出問題既咪上返 E22A,

同樣係將軍澳出發,寶林上 A29 同 E22A 比係 65 分鐘同 95 分鐘車程既分別,
康盛花園上 A29P 同 E22A 比更加係 60 分鐘同 105 分鐘既分別,
但即使將南有直出 A 車,同 E22A 比車程都只係 60 分鐘同 75 分鐘車程既分別。

再 proof 車程只係再一次證明將南唔需要一架 A 車。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2015-10-11 19:12 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2015-10-11 15:40
正解,
我都唔明點解一條擺明唔係做將南既線,下下都要用將南出發既時間做標準,
同埋次次都要用最慢班車 ...

其實呢, 朝早繁時坐E22A係可以75分鐘到機場.

仲有呢, E22A去機場非繁時城巴比得90分鐘佢行, 康盛去機場又點會要105分鐘?
用最慢班車同最快班車比較, 時間當然相差得遠.
如果用E22A非繁同A29P繁時去比, 就變成康盛去機場兩者都係90分鐘, 咁點解要A29P入將軍澳

儲錢