hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A29P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A29P開辦消息

3ASV174 發表於 2015-9-13 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-9-13 19:20 發表

黃金海岸位處的青山公路青山灣至小欖段人口有限,
完全唔能夠同將軍澳站一帶市中心的摩天住宅群比較.
但係將南本身仲有條 E22A 呢,
而本身呢條真係直出車程短過好多頭站 A 車既 E22A 都唔係話好多人搭。
HN577 發表於 2015-9-13 20:14 | 顯示全部樓層
今日見我大廈通告話A29P行85分鐘,晤知真晤真...
系ge話都系搭E22A仲快,平時調景嶺入到機場都系1個鐘鬆d,就算機場番調景嶺都系75-85分倒
對將南的人,佢惟一可取之處應該系有位坐?
3ASV174 發表於 2015-9-13 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 HN577 於 2015-9-13 20:14 發表
系ge話都系搭E22A仲快,平時調景嶺入到機場都系1個鐘鬆d,就算機場番調景嶺都系75-85分倒
對將南的人,佢惟一可取之處應該系有位坐? ...
除非將南直入機場,
如果唔係點行既 A 線都唔會快得過 E22A 架啦,本身 E22A o係將南入機場既時間,都唔夠絕大部份 A 線行完一單。

再者都唔使為個位而搭 A29P,E22A 有幾可將南上車要企,
可能要企既時間,A29P 都無服務。
dennis28a 發表於 2015-9-13 20:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HN577 於 2015-9-13 20:14 發表

當你見到觀塘道剛開始塞車(仲要未影響到龍翔道回車),咁或者可以叫做有車比你入機場。

區議員上次開會又幾好笑,聲稱特別線又唔介意上山,但全日密車要再考慮。
但從黎都唔知係全日 60 分鐘一班。
惡意回復是不道德的行為。
miklcct 發表於 2015-9-13 22:26 | 顯示全部樓層

機場旅客搭A29P,街客返工客搭E22A,互不相干
進智公交
ctb8107 發表於 2015-9-13 22:40 | 顯示全部樓層
成日話將軍澳南可以搭E22A,想問下,有冇計過E22A去機場要幾耐? 點解唔可以比返條正常A29經將軍澳南,分流返機場客同後勤客。 順帶一提,E22A/A29互轉,員工優惠係唔cover既,其實如果城巴做到好似龍運咁,用青嶼幹線收費廣場做A/E轉車站,無論轉邊架A/E車都係收返果區既A車價,咁好多問題都解決。
3ASV174 發表於 2015-9-13 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2015-9-13 22:40 發表
成日話將軍澳南可以搭E22A,想問下,有冇計過E22A去機場要幾耐? 點解唔可以比返條正常A29經將軍澳南,分流返機場客同後勤客。 順帶一提,E22A/A29互轉,員工優惠係唔cover既,其實如果城巴做到好似龍運咁,用青嶼幹線收費廣場做A/E ...
想問下,如果俾多條 A 線你又快得幾多?
最多咪慳埋入後勤區o個 3 個字。

你所指既「正常 A29」除非消費寶林同坑口時間最尾先兜將南,否則以將南直衝入機場都只比 E22A 快 15 分鐘咁計,
唔係將南直衝機場,條 A 線同 E22A 比較仲有幾多時間優勢?

更甚者開埋 A29 之後 E22A 仲有幾多客又係大家心照,後勤區又就快再多條 E22C,
E22A 依家全條線加埋都係得返千幾個客一日,將南仲有幾多客多到要分流機場客同後勤客咁巴閉呢?

其實當你經常覺得仲要開條「正常 A 車」俾你既時候,
有無諗過好多人搭 A 車入機場,上青嶼幹線前兜路既時間都長過你架 E22A 兜後勤區o既時間?將軍澳同機場一東一西,E22A 將南去機場 75 分鐘車程絕對講唔上慢。
castanopsis 發表於 2015-9-13 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2015-9-13 22:40 發表
成日話將軍澳南可以搭E22A,想問下,有冇計過E22A去機場要幾耐? 點解唔可以比返條正常A29經將軍澳南,分流返機場客同後勤客。 順帶一提,E22A/A29互轉,員工優惠係唔cover既,其實如果城巴做到好似龍運咁,用青嶼幹線收費廣場做A/E ...

A29兜將南
將南快15分鐘,同時坑寶要兜多15分鐘
自私少少咁講,只係將你既痛苦轉移咗落我身上
仲要你本身搭E22A已經快過我一截
公平嗎?

今次我認同3ASV174版友
E22A入機場根本就比起唔少A線更加快
死攬E22A,對將南其實係最著數

不過有一樣嘢我同意你
A/E線互轉可以解決好多問題
KG1428 發表於 2015-9-13 23:42 | 顯示全部樓層
其實可以改到咁
A22可以縮短至彩虹/九龍灣
A29以將軍澳站作總站,將軍澳區內依796S行,觀塘道後依E22A咁行直到機場
觀塘道來回停站
S3BL100 發表於 2015-9-13 23:42 | 顯示全部樓層

我想講,A29P 絕對係將南咁多年修成的果…

如果唔係當日反對 E22A 逆走搞到秀順等左十幾年先有全日機場車,我諗當時開條 A29 會係將南尾站。
當然,而家 E22A 除左經後勤之外幾乎係的士行法,將南仲保得住尾站後勤車都算係咁,唔似秀順條 A 線連青嶼收費廣場都唔停,返工客得兩繁 E22P。
fb.com/scientisthk2usa/