hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

castanopsis 發表於 2015-9-30 06:34 | 顯示全部樓層

Sorry遲咗覆,click 入嚟發現成個帖已經離晒題...
dennis28a 發表於 2015-9-25 04:07
依點無可能,問題係將北、將南非繁夾埋至叫夠客坐滿,
拆完之後兩條又係去沙田火車站,將軍澳居民唔上另一個原因,
去第一城、馬鞍山、大埔、上水因為價錢同兜路問題,而出去轉車(尤其係尚德)。

你一直認為 798 比例太低,係建基於將南居民唔上,
但我咁睇,因為工業區唔少人要轉車,而有部份廠車係將南出入,
我又唔多認為將南上 798 比例太低,所以你真係低估左將南客量。

所以唔好成日以將軍澳居民去看特 798 拆線、客量邏輯,
坦白講,單憑將南、將北兩區,根本唔足以養兩條全日線,
根據地區拆線經驗,我唔認為淨拆將軍澳有好大著數。

我上面指客源增加一倍以上係加埋康翠觀塘山客
並不限於將南客源增幅

而我想講,798非繁坐滿主要都係靠將北
將南班人相信搭緊鐵
並不存在「將北、將南非繁夾埋至叫夠客坐滿」

我明白就算798有支線將南尾站
唔少將南客去大埔/馬鞍山等地仍然會搭296A轉車
但尚德以外搭296A其實甚為唔就腳
798如果有康城/將南支線,係對調景嶺/將軍澳站一帶居民有好大吸引力
而隨著將軍澳站附近發展,非296A服務範圍塊餅只會越來越大

至於廠巴/邨巴
其實將南先係最少邨巴既地方
將北去到今時今日仍然有邨巴去沙田
反而將南一條都無

要推大客量,就唔可以再短視於將軍澳點拆,
而家沙田、馬鞍山未吸納客倉遠多於將軍澳。

沙田區服務範圍問題
直插沙中一向係798既食糊位
一來沙中本身有office,多客
二來唔少人靠沙中轉車去大埔北區甚至過境
所以798系沙田定線並無好大既改善空間
樓上提到既大隧轉乘就更加唔work
疏車線轉疏車線成功例子幾乎non-existent,有都只係鳳毛麟角
沙田區改動,極其量都係行完火炭之後再拉長/唔行火炭去大圍
da54 發表於 2015-9-30 11:56 | 顯示全部樓層
樓主份文件已上載到區議會網頁
http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2015_c02_TC.pdf
至於你們信不信?反正我信了
transbus 發表於 2015-9-30 18:55 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-9-27 01:45
既然咁多板友同我講,798 將南係無客嫁,將南要拆條尾站搶番班客啦;
又有另一個板友對 290 行山仲耿耿於 ...

根據hang hau and TKO(S) theory,
行山未必係原罪,
但秀茂坪肯肯定係...
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3ASV174 發表於 2015-9-30 23:59 | 顯示全部樓層

3bx 發表於 2015-9-29 01:15
有無時間? 我搭過06:30-07:30荃灣西開的290/290A,這幾班車離開葵涌往將軍澳感覺都是290客較多
...

我見到既時間已經係將軍澳 8:30am 打後,應該係 7:40am/7:50am 荃灣西開既 290/290A,
通常 290A 入到將軍澳都唔止窗口位,但 290 一般窗口位都未滿。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3bx 發表於 2015-10-1 00:07 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-9-30 23:59
我見到既時間已經係將軍澳 8:30am 打後,應該係 7:40am/7:50am 荃灣西開既 290/290A,
通常 290A 入到將 ...

如果係將軍澳往彩明方向見到290A多人過290,咁又唔出奇。
因為290A多左順秀客,而290則係沒有。
可能因為去山下面時間太多,早上時間290大部份客都係上山面落車,
山下客多數都係短途為主。
over128 發表於 2015-10-1 00:57 | 顯示全部樓層
反對.............
Eragon 發表於 2015-10-1 11:46 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-9-29 00:27
有板友既願望成真啦(佢仲唔拎番身彩),
睇真少少,係早繁入將軍澳方向,唔係去荃灣,
點解咁奇怪改一半 ...

簡直on居
為左九龍灣少少客專登行塞車地方
carlo個腎好好玩?
行九龍灣真係重衰過全程行五幹
kc_loo 發表於 2015-10-2 00:34 | 顯示全部樓層
Eragon 發表於 2015-10-1 11:46
簡直on居
為左九龍灣少少客專登行塞車地方
carlo個腎好好玩?

九龍灣繁時絕對唔少客
dennis28a 發表於 2015-10-2 00:39 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-9-30 06:34
Sorry遲咗覆,click 入嚟發現成個帖已經離晒題...

我上面指客源增加一倍以上係加埋康翠觀塘山客

唔好過份「將軍澳『中心論』去看待 798 客量」,798 唔係淨係比將軍澳居民坐。

首先,798 將北比將南好既原因,最主要係你地目測到早繁有幾多人係將軍澳上車。
但倒番轉,早繁往將軍澳方向,798 最好客打爆上大隧,就係飛寶林特車,
而重點係,田園閣平均每班車上 40 人左右,單係一個無東鐵支持既分站,係一個幾驚人數字。

加埋之前班東鐵轉乘客,上得 798 早繁,我唔多見得有幾多人係去寶林(因為本身都唔經),
客源係黎自於坑口、將南以及工業邨客又有幾奇。

成日都認為有唔少 74X、277 系去將軍澳既人去到觀塘再轉 296A 或者直上東鐵入將南返工,
我可以答你,如果有人要返電視城、壹傳媒,佢地係非常討厭觀塘道塞車,以及坐超長時間既港鐵,
我身邊所有返工業邨既朋友,只要就到時間,798 係必然選擇,只係討厭 798 朝早塞大埔公路而脫班。
但總好過港鐵迫人,觀塘塞車塞到暈,798 觀繞同將隧有幾可塞,只要預鬆少少返工,兩程車真係好舒服下。

我可以答你,無人會選擇上 74X、277 系轉 296A 返工,只有傻既人只會咁做,
問題係,去尚德仲咩?電視城巴士上客站係將軍澳站。

沙田區服務範圍問題
直插沙中一向係798既食糊位
一來沙中本身有office,多客
二來唔少人靠沙中轉車去大埔北區甚至過境
所以798系沙田定線並無好大既改善空間
樓上提到既大隧轉乘就更加唔work
疏車線轉疏車線成功例子幾乎non-existent,有都只係鳳毛麟角
沙田區改動,極其量都係行完火炭之後再拉長/唔行火炭去大圍

咁多年無沙田去將南邨巴,就係因為沙田區居民太散,無人會開線。

將軍澳最低限度係覆蓋晒全部區份,但沙田市中心以外地方呢?
坦白講,對沙田居民而言,最大微言係去上 798 點都要坐車落沙田市中心再去,
每朝 798 大約有 5-10 個人係度等車入將軍澳,仲要無 BBI 情況下轉?點解?

你要明白沙田居民生活習慣,佢地上得馬鐵或綠小、再轉東鐵、再轉觀塘線、唔好彩仲要上將軍澳線(尤其係電視城),
大清早轉 3-4 次車至到將軍澳,點解唔直接出到九龍塘(M 車)或觀塘(大隧線/62R)再上港鐵 / 綠小(10M 或 102)?

只要 798 改線做大圍、第一城、馬鞍山,「一程車」又唔需要塞觀塘區,你知唔知吸引力係好大?
單係周未、周日,佢地去將北商場消費/探親,都夠 798 開展新客源,尤其係沙田、馬鞍山朋友非常討厭「新城市」既內地客。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-10-2 05:44 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-10-2 00:39
唔好過份「將軍澳『中心論』去看待 798 客量」,798 唔係淨係比將軍澳居民坐。

首先,798 將北比將南好 ...

早繁飛寶林特車客量高
一方面意味著將南/坑口/工業邨客多
另一方面代表著寶林早繁既逆向客源尚未開發(下繁每班車有40人上車,上繁理應有相應客源)

而早繁多人去將南,下繁將南少人
可見將南下繁逆向客亦有有增長空間

總之將軍澳逆向客源同順向客源一樣,都可以透過拆線增加

咁多年無沙田去將南邨巴,就係因為沙田區居民太散,無人會開線。

將軍澳最低限度係覆蓋晒全部區份,但沙田市中心以外地方呢?
坦白講,對沙田居民而言,最大微言係去上 798 點都要坐車落沙田市中心再去,
每朝 798 大約有 5-10 個人係度等車入將軍澳,仲要無 BBI 情況下轉?點解?

你要明白沙田居民生活習慣,佢地上得馬鐵或綠小、再轉東鐵、再轉觀塘線、唔好彩仲要上將軍澳線(尤其係電視城),
大清早轉 3-4 次車至到將軍澳,點解唔直接出到九龍塘(M 車)或觀塘(大隧線/62R)再上港鐵 / 綠小(10M 或 102)?

只要 798 改線做大圍、第一城、馬鞍山,「一程車」又唔需要塞觀塘區,你知唔知吸引力係好大?
單係周未、周日,佢地去將北商場消費/探親,都夠 798 開展新客源,尤其係沙田、馬鞍山朋友非常討厭「新城市」既內地客。

將南無邨巴去沙田火炭,同沙田區人口分佈太散有何關係?
事實係,將南就算無邨巴競爭
798都仍然好少人上,同人口完全不成正比

至於擴大沙田服務範圍,吸引沙田區居民搭798入將軍澳
講就容易,實際定線點定?