hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東隧通宵巴重組
返回列表 發新帖
開啟左側

東隧通宵巴重組

kmb71k 發表於 2015-10-3 22:10 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2015-10-3 21:53
N603既目的係想發展北角太古城番東九既客源,想跟番678走線
其實如果出東隧後就入油塘先,不如就
東隧→油 ...

N603
日頭無做既野你通宵反而走去做, 捉錯用神

N680
做觀塘客唔應該搵過海線做
仲有落一落觀塘肯定唔止5-10分鐘時間
一堆交通燈已經再蹝多你好幾分鐘時間
明明N680係主力做過海客, 搭親既都係想快D過海/返歸
你兜一兜觀塘觀感已經唔同
偷雞唔到蝕渣米你聽過未?

N691
咁你不如叫全港九通宵線兜晒佢地附近咁多巴總吧啦
兜入去蹝多幾分鐘時間, 又唔係一定有客上落
兩個巴總距離大路又唔係九丈遠, 點解唔可以由大路步行返入去?
以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2015-10-4 02:49 | 顯示全部樓層
N691返將軍澳唔需要兜總站, 班客落左車都係向入面行, 如果想最後三兩班車出中環
方便乘客, 兜入去都無妨, 但係你睇下個客量值唔值得兜先! (我就覺得唔值, 寶達反而
可以考慮, 食下601頭三班車乘客)

N603真係唔知想點, 藍田站冇站, 停完觀塘站又停埋泳池, 最搞笑係藍田.油塘兜個大圈,
最後去埋鯉魚門食風, 太古城道下一站係東隧, 即係要先兜個圈出番西灣河, 太康街路過
而冇站, 鰂魚涌半夜三更搵個人搭車其實唔容易, 西灣河先上橋, 你叫灣仔.銅鑼灣班客
搭唔搭好?

N680北行冇必要德福至啟業連續四個站停晒, 最多俾你停九龍灣站已經好好, 南行停
啟業唔好玩啦, 停九龍灣站已經好夠.
expertuser2004 發表於 2015-10-4 13:39 | 顯示全部樓層
N680 + N691 無須要啟業, 九龍灣至官塘泳池咁多個站停晒, 而且二條線客源不同, 一條去 TKO, 一條去 MOS
可利用東隧轉車站聯合其他 N 線

加上 N691 已做到 N601 部份功能, 沒必要二條同時大兜圈去趕客(包括駛入巴士總站 + 街站同時停)
諗深一層, 咁多條 N 線可做到九龍東聯合班次, 也不需要全線用 12 米大車, 而是改用單層 or 短軸加強班次, 提升載客能力 (細車速度理論比大車快少少)
 樓主| TommyS58 發表於 2015-10-4 17:52 | 顯示全部樓層

N680 而家就係話係觀塘道揀站停,如果真係唔夠,淨係停創紀之城同九龍灣鐵路站都得
轉乘呢家嘢講咗好耐啦,你估話講就得咩

N601只係假日線
N603其實好似好兜,但係其實N26由油塘到順天都係16分鐘,計埋興田同秀茂坪三層落番去東隧口應該都係35分鐘,始終通宵線少人上落
派車都係最好派兩軸 ASC,ASCU,AVC,ATSE,AVBWS,AMC
同埋N603係九巴獨營,可加N216、293 BBI
~~
cyrcheung 發表於 2015-10-9 12:42 | 顯示全部樓層
回N603:東隧口落車......行入大本型附近,都只係10分鐘左右......架咋。雖則話晚間人少,但附近監控鏡頭都唔少,可為保安帶來保障,兜完個大圈至到自己樓下,我會揀東隧口落車囉。

回太古坊通宵線:沿線住宅區大部居民經已睡得很安詳,開條線入新界可能有得諗。
kmb71k 發表於 2015-10-9 21:45 | 顯示全部樓層
cyrcheung 發表於 2015-10-9 12:42
回N603:東隧口落車......行入大本型附近,都只係10分鐘左右......架咋。雖則話晚間人少,但附近監控鏡頭都 ...

10分鐘, 睇落好似太炆水, 行東隧果條行人天橋過對面都用o左2~3分鐘
深夜時份, 我相信唔係咁多人鐘意行咁遠
雖然你話有監控鏡頭, 但油塘三更半夜比較僻靜, 或者你話可以唔需要直達門口, 但我覺得至少唔好搞到人落車行咁遠
以上回應,是否可行?是否合適?
zheng_nian_1993 發表於 2015-10-17 23:09 | 顯示全部樓層

通宵過海線要覆蓋埋油塘的話
我自己覺得最方便方法都只有兩個
一個就拉N691改用油塘碧雲道上秀茂坪
行車時間應該唔會同現時有好大出入
藍田同觀塘留返俾N619做
另一個方法就係將N121延長
其他開新線方法站響資源角度黎講好似都唔太可行...
JX9097 發表於 2015-10-18 03:58 | 顯示全部樓層
zheng_nian_1993 發表於 2015-10-17 23:09
通宵過海線要覆蓋埋油塘的話
我自己覺得最方便方法都只有兩個
一個就拉N691改用油塘碧雲道上秀茂坪

N691現時過東隧之後直上秀茂坪
若果經油塘的話最少慢十至十五分鐘
咁都仲叫冇影響?

同埋N691已經夠慢(對比19S)
再兜埋油塘肯定連剩餘嘅將軍澳客都倒埋去19S

第時安達臣入伙之後都唔係唔可能出現多一條通宵線嘅
N601 安達臣<>秀明道<>興田<>碧雲道<>油塘

busfunfun 發表於 2015-10-19 20:10 | 顯示全部樓層
其實N121拉上四彩/樂華
N619已經可以飛起果面

N619拉去秀茂坪同經裕民坊已經攪掂
而藍田就交俾N691

不過我之前講過
如果三巴攪通宵轉乘   大家可以一齊慳車

好似N216>N619已經唔洗兜藍田油塘
N293/N796分工
N293做坑口寶林加上山   N796可以做將南坑口
咁樣N691呢條空氣線都可以cut淨幾班  甚至cut走