hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 梵蒂岡處罰我國兩名新主教
開啟左側

梵蒂岡處罰我國兩名新主教

M 發表於 2006-5-5 08:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(香港電台)

嚴正抗議梵蒂岡這種不近人情的做法,點解天主教愛國會
無權將神職人員擢升為主教呢?

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
238X 發表於 2006-5-5 10:57 | 顯示全部樓層
唔係有無權,而係天主教愛國會咁做係
唔俾面梵蒂岡,呢個結果好自然。

天主教愛國會個角色就好似民建聯咁,
都係親共既「反動」派,同梵蒂岡對抗
係佢地既「責任」。梵蒂岡係天主教總
壇,呢個情況下唔同你客氣,亦都係佢r
地既「責任」。

所以根本就無野需要講。我覺得陳樞機
同閣下既反應都係過敏。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cruisesnet 發表於 2006-5-5 12:40 | 顯示全部樓層
前幾日愛國會仲話梵蒂岡吾係一個國家
冇需要也冇辦法同佢地正式對話

今次好明顯係大陸吾岩,人地梵蒂岡都唸住同taiwan斷交
中國而家係自己係度攪亂檔

人地係一個世界性認同既教"庭"
你愛國會只係一個中國自己開既機構,
一d國際既認受性也沒有
238X 發表於 2006-5-5 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2006-5-5 12:40 發表

你愛國會只 ...

天主教愛國會而家明唔妥梵蒂岡就唔駛講,
但係咪講到話「搞亂檔」就唔敢講。

始終大陸對教廷唔信任。真係一個唔該佢r
搞亂大陸個檔都有份。唔少人,包括戈爾
巴喬夫,都認同上任教宗對蘇聯解體貢獻
良多, 15 年後中共當然引為鑑戒。我地認
唔認同中共係一回事,但佢防住梵蒂岡、
天主教愛國黨為既得利益而「抗爭」,都
係正常事。而且由成個形勢而言教廷係咪
一定正確,言之尚早,我暫時只認為大家
都做左對各自而言最適當既事。

都係果句,陳樞機都係想在佢有生之年促
成中梵建交,所以先至反應咁大,但呢個
唔係佢一個人可以加快既野,無辦法。
只怕佢一死中共或者天主教愛國會派個人
落黎做香港主教,咁就弊傢伙喇。
blueblue 發表於 2006-5-5 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-5 12:40 發表

你愛國會只 ...

yes the china church is under control of the communist party.
it should be a faked church!
it doesnt have any international recognition.
on the other hand, the church from the Republic of Taiwan has international recognition.
238X 發表於 2006-5-5 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2006-5-5 15:53 發表

yes the china church is under control of the communist party.
it should be a faked church!
it doesnt have any international recognition.
on the other hand, the church from the Republic of Ta ...

我贊同天主教愛國會無代表性,但又可以點?

梵蒂岡無錯,呢樣不容置疑。
但係咪咁就代表中共、天主教愛國會咁做就一定係錯?

一樣野,我就係唔明點解天主教愛國會唔可以自己選主教
(係,我唔係幾贊成教會無代表性就唔可以選主教。)
問心,中國同教廷咪又係權鬥。
難聽 D 講句,神都會權鬥喇,
如果唔係十誡駛乜第一誡就叫你唔好信有第二個神?

咁講好似好邪惡,但我認為你地一個二個之所以話
教廷岩而中共錯係因為你地一早預設左中共 = 邪惡。

第一,邊個唔想自己利益最大化?
第二,而家係咪選親 D 主教都係惡魔使者?
如果你地話係 (尤其是第二條),我都無話可說。

總之:未問過教廷就去任命,教廷唔接受係應該既,
佢唔咁做既話更加要鬧,呢個係原則問題。

M 站友咁樣鬧係錯。反而天主教愛國會都識推砌一 D
比較講得通既藉口,例如咩「有人管總好過無人管」
(摘自《明報》)

但如果咁就代表天主教愛國會錯哂,我暫時不予認同。

MK 發表於 2006-5-5 19:30 | 顯示全部樓層

哂氣......

共匪同梵蒂岡談判建交

唯一目的就係梵蒂岡同中華民國斷交姐

衣家斫所謂既愛"國"會做甘多小動作

共匪既奸訐睇怕有排都不能得"請"
norrislaw 發表於 2006-5-6 06:30 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-5-5 08:37 發表
新聞連結(香港電台)

嚴正抗議梵蒂岡這種不近人情的做法,點解天主教愛國會
無權將神職人員擢升為主教呢?

因為呢個世界有樣野叫做梵蒂岡!

你愛國會而家不近人情咁當人地梵蒂岡透明,唔該你唔好事事都唔分是非黑白咁撲出嚟亂講。
238X 發表於 2006-5-6 17:34 | 顯示全部樓層
我覺得呢度總有幾個 / 堆人講野
完全係盲目捧或者反某 D 野。

難聽 D 講句,呢 D 言論只會助長一 D 偏激既想法,
真正遺禍人間。

可唔可以一人少一句
norrislaw 發表於 2006-5-6 18:23 | 顯示全部樓層

一人少一句?? 討論區就係有正反兩方架啦, 個個都同一立場,講乜都一早心照,咁set個forum 嚟做乜?

古羅馬時期既城市已經有forum呢一個地方,就係俾大家各抒己見

至於遺禍人間與否,我又唔覺得italk真係有咁大影響力可以造到,不過肯定既就係如果有人睇到之後一d判斷都唔做就照單全收,咁就真係咎由自取喇!